Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Καινούργια αρχή» θέλει με το Ιράν
«Καινούργια αρχή» θέλει με το Ιράν Εκτύπωση E-mail
23.03.09

Την ευκαιρία για μια «καινούργια αρχή» στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη προσέφερε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος προς τον ιρανικό λαό ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, την ημέρα του Νεβρόζ κατά την οποία οι Ιρανοί γιορτάζουν την έλευση της άνοιξης.

«Η κυβέρνησή μου είναι προσηλωμένη στη διπλωματία που θέτει ενώπιόν μας ένα πλήρες φάσμα θεμάτων και στην αναζήτηση εποικοδομητικών σχέσεων», ανέφερε ο Ομπάμα στο μήνυμά του, που μεταδόθηκε με περσικούς υπότιτλους σε χώρες της Μέσης Ανατολής και «ανέβηκε» και στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου. «Οι ΗΠΑ θέλουν να αποκτήσει η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν τη θέση που της αρμόζει στη διεθνή κοινότητα. Έχετε αυτό το δικαίωμα, το οποίο όμως συνοδεύεται από σοβαρές ευθύνες», τόνισε ο Ομπάμα θέλοντας να εκτονώσει την ένταση που προκλήθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν και της ένταξης της χώρας αυτής από τον Τζορτζ Μπους στον «άξονα του κακού».

Η αλλαγή. Ο Ομπάμα, ο οποίος πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή αλλαγή στη μέχρι τώρα αμερικανική πολιτική στην περιοχή, διαπίστωσε πως δεν θα είναι εύκολο να ξεπεραστούν «οι παλιές διαφορές» και τόνισε: «Αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να γίνει υπό το βάρος απειλών. Επιδιώκουμε επαφή που είναι τίμια και στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό». Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένως μιλήσει για μια νέα περίοδο στις σχέσεις με το Ιράν, δεν έχει όμως ακόμα ξεκαθαρίσει πώς φαντάζεται τη διαδικασία. Αμέσως αφότου ορκίστηκε, τον Ιανουάριο, είχε δηλώσει ότι «εάν χώρες όπως το Ιράν είναι διατεθειμένες να ξεσφίξουν τις γροθιές τους, θα μας δουν να τείνουμε και εμείς χείρα φιλίας».

Πριν από λίγες ημέρες πάντως, παρέτεινε την επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη για άλλον ένα χρόνο, αναφέροντας ότι συνεχίζει να απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Σε δύο εβδομάδες ο πρόεδρος Ομπάμα ξεκινά για την πρώτη του περιοδεία στη διάρκεια της οποίας θα επισκεφθεί το Λονδίνο, το Στρασβούργο, την Πράγα και την Άγκυρα.


Ο αυτοσαρκασμός κατέληξε σε γκάφα

Μια απόπειρα αυτοσαρκασμού του Μπαράκ Ομπάμα για τις επιδόσεις του στο μπόουλινγκ οδήγησε σε γκάφα, στη διάρκεια εμφάνισής του στην εκπομπή «Τonight Show» με παρουσιαστή τον Τζέι Λένο. Όταν ανέλαβε την προεδρία είχε δηλώσει ότι πρόκειται να μετατρέψει την αίθουσα μπόουλινγκ που υπάρχει στον Λευκό Οίκο σε γήπεδο μπάσκετ, κάτι που όμως δεν έκανε λόγω της οικονομικής κρίσης. Διευκρίνισε λοιπόν στον Λένο ότι έχει αρχίσει και εξασκείται στο μπόουλινγκ, μετά τις αποτυχημένες απόπειρές του να παίξει σωστά στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας οι οποίες έγιναν αντικείμενο χλευασμού.

«Ήταν κάτι σαν τους Παραολυμπιακούς», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και στο πρόσωπό του φάνηκε αμέσως ότι κατάλαβε το ατόπημα της σύγκρισης. Στις επικρίσεις από μερίδα του Τύπου που ακολούθησαν, ο Λευκός Οίκος απάντησε με ανακοίνωση, λέγοντας ότι «ο πρόεδρος δεν αποσκοπούσε με κανένα τρόπο να υποτιμήσει τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, καθώς θεωρεί ότι οι αγώνες αυτοί αποτελούν μια υπέροχη ευκαιρία για να διακριθούν κάποιοι άνθρωποι με αναπηρία από ολόκληρο τον κόσμο».
e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3238&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote