Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow H ελληνική ...πίτσα τηs Xίλαρι
H ελληνική ...πίτσα τηs Xίλαρι Εκτύπωση E-mail
21.03.09

Θαμώνας μιας ελληνικής πιτσαρίας είναι, όταν βρίσκεται στο Μάντσεστερ της πολιτείας Νιου Χαμσάιρ των ΗΠΑ, η Χίλαρι Κλίντον.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τους ιδιοκτήτες της, τα αδέλφια Τομ και Γιώργο Κατσαντώνη, από την Ελασσόνα Λάρισας, οι οποίοι έχουν εκλεγεί βουλευτές στην τοπική Βουλή -φυσικά- με τους Δημοκρατικούς του Μπαράκ Ομπάμα.

«Η Αμερική δίνει ευκαιρίες σε όλους κι όποιος θέλει να προσφέρει, μπορεί να το κάνει. Ο Μπαράκ μας κέρδισε από την πρώτη στιγμή και θελήσαμε να στρατευτούμε μαζί του. Ηταν μεγάλη τιμή να μας συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο για το τοπικό Κοινοβούλιο», λέει στο «Εθνος» ο Τομ Κατσαντώνης, αργά το βράδυ (τοπική ώρα), από το κλαμπ «Ρeriklis», δικό τους κι αυτό, που παίζει στη διαπασών τραγούδια της Αντζελας Δημητρίου.

 Η Βουλή του Νιου Χαμσάιρ έχει 400 βουλευτές, από τους οποίους οι 10 είναι ελληνικής καταγωγής. Τα αδέλφια Τομ και Γιώργος Κατσαντώνης δοκίμασαν για δεύτερη τετραετία την τύχη τους και τα κατάφεραν.

Η συνδρομή της μητέρας
Τον προεκλογικό τους αγώνα ανέλαβε η μητέρα τους, Ελλη Κόκκινου-Κατσαντώνη, η οποία πέρασε τέσσερις μήνες μακριά από την Ελασσόνα, κοντά στα παιδιά της, στα αμερικανοκαναδικά σύνορα, στο μέσον της διαδρομής από τη Βοστόνη προς το Μόντρεαλ.

Καθημερινά βρισκόταν έξω από τις πιτσαρίες που έχουν αποκτήσει τα παιδιά της στο Μάντσεστερ με πλακάτ και μοίραζε ψηφοδέλτια. Ηρθε σε επαφή σχεδόν και με τους 10.000 Ελληνες που ζουν στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ, επισκέφτηκε εκατοντάδες σπίτια και ήταν πρώτη και καλύτερη στο πάρτι που έγινε για τα παιδιά της.

«Η μητέρα μας ήταν η καλύτερη διαφήμιση για μας. Ηταν πάντα ακούραστη, βοηθούσε σε όλα, έτρεχε, είχε μεγάλη αγωνία, ήθελε να βγούμε βουλευτές», μας είπε ο Τομ Κατσαντώνης.

Η κ. Ελλη Κόκκινου-Κατσαντώνη δεν θέλει να λέει τι ακριβώς έκανε στην Αμερική, ομολογεί ωστόσο ότι κουράστηκε, αν και της άρεσε πολύ που βοήθησε και καμαρώνει που τα παιδιά της εκλέχθηκαν βουλευτές. «Εγώ θέλω μόνο να προσφέρω. Οπως μπορώ. Είμαι πρόεδρος στον Μορφωτικό Σύλλογο Βαροσίου Ελασσόνας και όσο ήμουν στο Νιου Χαμσάιρ, ο νους μου ήταν εδώ και στις υποχρεώσεις που έτρεχαν», δήλωσε στο «Εθνος».

Ο 35χρονος Τομ και ο 30χρονος Γιώργος γεννήθηκαν στην πόλη Μάντσεστερ της πολιτείας Νιου Χαμσάιρ των ΗΠΑ, αλλά όταν ήταν ακόμη μικροί, τους πήραν οι γονείς τους και επέστρεψαν στην Ελασσόνα. Οταν ο Τομ τελείωσε το σχολείο, θέλησε να σπουδάσει στην Αμερική, τότε η μητέρα του πήρε τον ίδιο και τον Γιώργο και γύρισαν πίσω.

Ο Τομ σπούδασε ηλεκτρονικούς υπολογιστές κι ο Γιώργος πολιτικές επιστήμες. Πριν από μερικά χρόνια αγόρασαν μια αλυσίδα με πιτσαρίες, αλλά και το κλαμπ «Ρeriklis» και ύστερα από μια επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον, μπήκαν στην πολιτική.

«Μας ενδιαφέρουν πολύ τα εθνικά θέματα, όπως είναι το πρόβλημα με τα Σκόπια, το Κυπριακό, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ελληνικό σχολείο στο Νιου Χαμσάιρ, αλλά εμείς είμαστε βουλευτές για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από εθνικότητα. Και το μείζον πρόβλημα σήμερα για ολόκληρη την Αμερική είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η προστασία της μικρομεσαίας τάξης, που απειλείται με κατάρρευση. Ο πρόεδρος Ομπάμα είναι προβληματισμένος με τα όσα συμβαίνουν και πιστεύω ότι θα βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση», λέει ο Τομ Κατσαντώνης.

ΟΝΕΙΡΟ
Πολιτευτές και στην Ελλάδα

Τα δύο αδέλφια θα έρθουν στο τέλος Ιουλίου στην Αθήνα, για μία συνάντηση που θα γίνει με βουλευτές ελληνικής καταγωγής από όλο τον κόσμο. Ερχονται συχνά στην Ελλάδα, σχεδόν κάθε καλοκαίρι κάνουν διακοπές στην Ελασσόνα και δεν κρύβουν την επιθυμία τους κάποια στιγμή να επιστρέψουν για πάντα, αλλά και -γιατί όχι;- να πολιτευτούν εδώ.

«Εγώ κι ο αδελφός μου θέλουμε να προσφέρουμε για τους άλλους, όχι για μας. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και αποδοτικοί. Γι αυτό δεν λέμε πολλά λόγια. Μας ενδιαφέρει η ουσία και το αποτέλεσμα σε ό,τι κάνουμε», λέει ο Τομ Κατσαντώνης, ρωτώντας παράλληλα για τον καιρό, τα οικονομικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, την πορεία του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου και άλλα πολλά που θέλει να μάθει για την πατρίδα, παρότι καθημερινά ενημερώνεται μέσω του Διαδικτύου για ό,τι συμβαίνει.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3232&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote