Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ανοιγμα Ομπάμα στην Τεχεράνη
Ανοιγμα Ομπάμα στην Τεχεράνη Εκτύπωση E-mail
21.03.09

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απηύθηνε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Ιράν, προτείνοντας «μια νέα αρχή» στις διπλωματικές επαφές για να γυρίσει η σελίδα των διμερών σχέσεων.

«Η κυβέρνησή μου είναι προσηλωμένη στη διπλωματία που θέτει ενώπιόν μας ένα πλήρες φάσμα θεμάτων και στην αναζήτηση εποικοδομητικών σχέσεων», αναφέρει στο μήνυμά του, που βιντεοσκοπήθηκε για να μεταδοθεί σε χώρες της Μέσης Ανατολής με αφορμή τη γιορτή του Νεβρόζ, με την οποία οι Ιρανοί υποδέχονται την άνοιξη.

Ο Ομπάμα υπερέβη τα βήματα που έχει κάνει έως τώρα ως πρόεδρος, προσφέροντας «κλάδον ελαίας» στην Τεχεράνη, η οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ουάσινγκτον με αφορμή τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και την υποστήριξη που παρέχει σε ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες.

Εγκαταλείποντας το δόγμα του Τζορτζ Μπους, που είχε κατατάξει το Ιράν στον «άξονα του κακού», ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι είναι ανοικτός σε απευθείας διπλωματικές επαφές με το Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να λάβει το Ιράν «τη θέση που δικαιούται στην κοινωνία των εθνών», προσθέτει ο Ομπάμα, τονίζοντας ωστόσο ότι και η Τεχεράνη θα πρέπει να κάνει αυτό που οφείλει από την πλευρά της για να υπάρξει συμφιλίωση.

«Έχετε αυτό το δικαίωμα- αλλά συνοδεύεται από πραγματικές ευθύνες και αυτή η θέση δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με την τρομοκρατία ή τα όπλα, αλλά με ειρηνικές ενέργειες που αποδεικνύουν το αληθινό μεγαλείο του ιρανικού λαού και τον πολιτισμό του», αναφέρει στο μήνυμά του.

«Και το μέτρο του μεγαλείου δεν είναι η δυνατότητα να καταστρέφεις, αλλά η αποδεδειγμένη δυνατότητά σας να οικοδομείτε και να δημιουργείτε», προσθέτει ο Ομπάμα.

Θετικά δέχτηκε το Ιράν το μήνυμα του Ομπάμα με αφορμή το ιρανικό νέο έτος, αν και δεν υπήρξε άμεσα απάντηση από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν ή τον Ιρανό πρόεδρο.

Σε μήνυμά του, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ τόνισε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις πείσθηκαν ότι δεν μπορούν να μπλοκάρουν την πυρηνική πρόοδο του Ιράν.

Παράλληλα, στο χωριστό ηχογραφημένο μήνυμά του Ιρανού πρόεδρου, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, με την ευκαιρία του ιρανικού Νέου Έτους, δεν έγινε καμία αναφορά στην προσφορά του Μπαράκ Ομπάμα.

Το Ιράν μετά την πρόταση Ομπάμα ζητεί συγκεκριμένες πράξεις που θα επανορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος, τόνισε ο Αλί Ακμπάρ Τζαβανφέκρ, σύμβουλος του προέδρου Αχμαντινετζάντ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ιράν θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με το Ιράν.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η διεθνής κοινότητα διατύπωσε μια «καλή προσφορά» στο Ιράν ως προς το θέμα του πυρηνικού του προγράμματος.

Το μήνυμα Ομπάμα προς το Ιράν καλωσόρισε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι αντανακλά την ευρωπαϊκή άποψη ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τεχεράνη θα δεχθεί την προσφορά αυτή.

Εξάλλου, καλή χαρακτήρισε την είδηση για το μήνυμα Ομπάμα και ο Γάλλος πρόεδο Νικολά Σαρκοζί, τονίζοντας ότι μεταφράζεται σε «μια νέα αμερικανική δέσμευση στο ιρανικό ζήτημα» .

Η Ρωσία δεν βλέπει κάποια «ένδειξη» ότι στο Ιράν εφαρμόζεται ένα στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα το μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα προς τους Ιρανούς.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, χαιρέτισε «τις μεγάλες ηγετικές ικανότητες» που επέδειξε ο Ομπάμα, με το μήνυμα που απηύθυνε στο Ιράν και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει θετικά.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3230&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 21.03.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote