Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Οι Τόρις εκτός Λαϊκού Κόμματος, «πρώτοι» οι Σοσιαλιστές, «άνεργος» ο Μπαρόζο
Οι Τόρις εκτός Λαϊκού Κόμματος, «πρώτοι» οι Σοσιαλιστές, «άνεργος» ο Μπαρόζο Εκτύπωση E-mail
18.03.09

Η απόφαση των Βρετανών Συντηρητικών να εγκαταλείψουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να δημιουργήσουν δική τους πολιτική ομάδα ευρωσκεπτικιστών στο Ευρωκοινοβούλιο δημιουργεί μια νέα κατάσταση

που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες τις μέχρι σήμερα πολιτικές ισορροπίες στο Σώμα. Την ομάδα των Βρετανών συντηρητικών ευρωβουλευτών θα ακολουθήσουν ενδεχομένως οι Τσέχοι και οι Πολωνοί ευρωσκεπτικιστές. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, λοιπόν, που είναι σήμερα η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και στο οποίο έχουν ενταχθεί οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, θα αποδυναμωθεί και μάλλον θα βρεθεί στη δεύτερη θέση, αφήνοντας την πρώτη στην ομάδα των σοσιαλιστών.

Στην περίπτωση αυτή, με βάση τη νέα Συνθήκη της Λισαβόνας, τον πρώτο λόγο για την επιλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν θα έχει η σοσιαλιστική ομάδα, η οποία κάθε άλλο παρά έχει ιδεολογικές συγγένειες με το κόμμα του Ζοσέ Μπαρόζο που έχει ενταχθεί στο ΕΛΚ. Η παράταση, λοιπόν, της θητείας του Ζοσέ Μπαρόζο δεν είναι καθόλου σίγουρη.

Ο Ζ. Μπαρόζο εξέφρασε φυσικά τη λύπη του για την απόφαση των Βρετανών συντηρητικών να αποχωρήσουν από το ΕΛΚ. Το κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις και έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί στα μέσα του 2010.

Από την άλλη πλευρά, ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που προς το παρόν έχει ταχθεί υπέρ της παράτασης της θητείας του Ζ. Μπαρόζο είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν... Ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί έχει αφήσει το όλο θέμα να αιωρείται, δηλώνοντας ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μετά το νέο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, που έχει υποσχεθεί για το Νοέμβριο 2009 η ιρλανδική κυβέρνηση. Η δήλωση αυτή ήταν σκέτη ψυχρολουσία για τον Ζ. Μπαρόζο, ο οποίος επιμένει ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Τα πράγματα, λοιπόν, έχουν μπλεχτεί για τα καλά...


enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3224&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote