Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αυστηρότερες ποινές φέρνει η «κουκούλα»
Αυστηρότερες ποινές φέρνει η «κουκούλα» Εκτύπωση E-mail
18.03.09

Η κυβέρνηση, εκτός από την αναδιάρθρωση της αστυνομίας, σχεδιάζει και την ενίσχυση του νομικού οπλοστασίου για την αντιμετώπιση της δράσης των κουκουλοφόρων.

Το θέμα συζητήθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή της Τρίτης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι, όσοι συλλαμβάνονται να διαπράττουν τα αδικήματα της φθοράς ξένης περιουσίας, της σωματικής ή θανατηφόρου βλάβης, της διατάραξης κοινωνικής ειρήνης και καλύπτουν τα πρόσωπά τους με κουκούλες ή άλλα αντικείμενα ή αλλοιώνουν το πρόσωπό τους, θα επιβαρύνονται με επιπλέον ποινές, οι οποίες θα κυμαίνονται από δύο έως δέκα χρόνια.

«Ο Έλληνας πολίτης δεν κρύβει τα χαρακτηριστικά του και δεν φοβάται να δείξει το πρόσωπό του, ιδίως όταν διαμαρτύρεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για «τυφλή βία κάποιων ελάχιστων μειοψηφιών», οι οποίοι δρουν «χωρίς να τους ενοχλεί κανείς» πλήττοντας το αίσθημα ασφάλειας στην Ελλάδα, μίλησε η Ντ. Μπακογιάννη.

Από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου Exposec, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο, η ΥΠΕΞ κάλεσε όλες τις δυνάμεις να σταθούν απερίφραστα απέναντι σε τέτοιου είδους λογικές και έκανε έκκληση για μια ουσιαστική συζήτηση προκειμένου «να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες ασφάλειας, ώστε επιτέλους να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη αυτοί που προκαλούν τις καταστροφές. Να εφαρμόσουμε την εν ισχύ νομοθεσία που ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια για να προστατέψουμε την ουσία του πανεπιστημιακού ασύλου, αφού είναι ακριβώς οι αυτόκλητοι θεματοφύλακές του' εκείνοι που καθημερινά το υπονομεύουν».

Όμως και ο αρμόδιος υπουργός, Προκόπης Παυλόπουλος με δηλώσεις του προσδιόρισε τις προϋποθέσεις για την «εξάλειψη αυτών των φαινομένων» να τα αντιμετωπίσουμε «όλοι μαζί, με απομονωμένους τους εχθρούς της δημοκρατίας, με πίστη και αφοσίωση στα ιδανικά της δημοκρατίας και των ελευθεριών» ζητώντας «όλοι από κοινού να σκεφτούμε ότι αυτές οι μορφές εγκληματικότητας πρέπει να εξαλειφθούν, χωρίς εκπτώσεις στη δημοκρατία».

Την ίδια στιγμή όμως, οι βανδαλισμοί του Κολωνακίου αντανακλούν πολιτικές σκιές στο εσωτερικό σκηνικό της κυβέρνησης καθώς βουλευτές θέτουν θέμα πολιτικών ευθυνών Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, μιλώντας στον City 99,5, κάλεσε τους κ.κ. Παυλόπουλο και Μαρκογιαννάκη «να αντιληφθούν ότι στενάζει ο πολίτης και βλάπτεται ανεπανόρθωτα η ΝΔ», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «ούτε επί γερμανικής κατοχής δεν απειλήθηκε το Κολωνάκι».

Ο κ. Γιακουμάτος έθεσε θέμα πολιτικής ευθύνης, λέγοντας ότι η Αστυνομία αυτή είναι, αλλά αυτός που κανονίζει τον τόνο είναι ο μαέστρος και πρέπει ο κάθε υπουργός να αναλάβει τη δική του.

Παράλληλα, πρότεινε να επαναληφθούν μέτρα που είχε λάβει επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπως μπλόκα και έλεγχοι πολιτών.

«Φυσικά και υπάρχει πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση» σχολίασε από την ίδια συχνότητα ο επίσης βουλευτής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας πως δεν υπήρξε σωστή αντιμετώπιση. Όπως είπε, επιδείχθηκε αμηχανία, ωστόσο από τα επεισόδια του Δεκεμβρίου και μετά δόθηκε προτεραιότητα στο να μην χυθεί άλλο αίμα.

Στο μεταξύ για μια ακόμη μέρα εξελίχθηκε η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, για το θέμα της ασφάλειας.

«Παρατηρώ ότι η Αστυνομία, πέρα από τα μεμονωμένα περιστατικά, στα "μαζικά" περιστατικά εμφανίζεται κατόπιν εορτής και αυτό, όταν γίνεται συστηματικά, δεν μπορεί παρά να μας προβληματίζει ως προς το τι οδηγίες παίρνει η Αστυνομία, διότι εμείς δεν πιστεύουμε ότι οι Έλληνες αστυνομικοί δεν θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους» τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Το καθεστώς ανομίας πρέπει να παταχθεί, καθώς και το καθεστώς αταξίας που υπάρχει στη χώρα και το καθεστώς διάλυσης των Σωμάτων Ασφαλείας, που η ίδια η κυβέρνηση πέτυχε τα τελευταία χρόνια. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν. Διότι φαίνεται ότι η μεν Αστυνομία έχει κατεβάσει πλέον τα χέρια, οι δε υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια» σχολίασε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το αίτημα για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την αστυνομία επανέφερε ο Αλέκος Αλαβάνος, παρουσιάζοντας τις δέκα προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. «Θέλουμε μια αστυνομία δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη, αποτελεσματική και δημοκρατική ταυτόχρονα» δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάστε περισσότερα

Στο μέτωπο της αγοράς, σύμφωνα με την καταγραφή των ζημιών από το εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, από την επιδρομή των κουκουλοφόρων την Παρασκευή επλήγησαν συνολικά 67 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 28 είχαν υποστεί ζημιές και στα επεισόδια του Δεκεμβρίου.

Πανεπιστημιακό άσυλο

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν αλλαγές στο πανεπιστημιακό άσυλο. Σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η οδός Σκουφά δεν έχει άσυλο» και προσέθεσε ότι «υπάρχουν νόμοι του κράτους και στα αυτόφωρα κακουργήματα επεμβαίνει η Αστυνομία».

«Το οξύ πρόβλημα της ανασφάλειας και της αυξανόμενης εγκληματικότητας απαιτεί αποτελεσματική αστυνομία, που δεν υπάρχει, αλλά είναι λάθος αντιμετώπιση το να συρρικνώνει κάποιος το θέμα στο ζήτημα του ασύλου» δήλωσε στον City 99,5 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Γιώργος Παπανικολάου δήλωσε στον City 99,5 ότι είναι «αδιανόητο, άνθρωποι που κάνουν εγκληματικές ενέργειες στο κέντρο της Αθήνας, να βρίσκουν καταφύγιο μέσα στο Πανεπιστήμιο, για να μη μπορούν να συλληφθούν από την Αστυνομία».

Ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ, Δημήτρης Τζανακόπουλος από την ίδια συχνότητα, κατήγγειλε ότι εδώ και πολύ καιρό γίνεται προσπάθεια να φορτωθεί όλη η κοινωνική ένταση στην ύπαρξη του ασύλου.

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η  κατάληψη του κτηρίου διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3218&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote