Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κοινή εμφάνιση Χριστόφια - Ταλάτ
Κοινή εμφάνιση Χριστόφια - Ταλάτ Εκτύπωση E-mail
18.03.09

To παρόν από κοινού έδωσαν σε εκδήλωση που οργανώθηκε στη Λευκωσία, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, με θέμα η οικονομική και εμπορική συνεργασία για το κοινό μέλλον. Όπως τόνισε ο κ. Χριστόφιας: "Το δικό μου όραμα για την Κύπρο του αύριο, είναι για μια κοινή πατρίδα όπου όλοι θα είναι ίσοι και θα τυγχάνουν έμπρακτου σεβασμού του δικαιώματος για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Η πρότασή μου, είναι για ένα ενωμένο ομοσπονδιακό κυπριακό κράτος, κοντά στους πολίτες του, με συνειδητό κοινωνικό ρόλο και για ένα κράτος από όλους τους Κυπρίους για όλους τους Κυπρίους".

Συνεχίζοντας ο κ. Χριστόφιας δήλωσε: "Η δική μου έμφαση, είναι για ένα λειτουργικό ομοσπονδιακό κράτος με ουσιαστικές αρμοδιότητες, τις οποίες θα ασκούμε από κοινού. Αυτό, πρόσθεσε, είναι αναγκαίο για να εκπληρώνουμε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις και ειδικά να μπορούμε να συμμετάσχουμε και να συνεισφέρουμε στη συλλογική προσπάθεια της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η δική μου φιλοσοφία διακυβέρνησης σε θέματα οικονομίας είναι η στήριξη της μικτής οικονομίας και οι πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις προσδίδουν εγκυρότητα σε αυτές τις επιλογές μας. Η παραγωγή νέου πλούτου πρέπει να συνοδεύεται με οφέλη ανάπτυξης και πιο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλο τον πληθυσμό και πρωτίστως για τους εργαζόμενους, αλλά και για άλλες ομάδες όπως οι συνταξιούχοι, οι φοιτητές κ.ά".

 Αναφερόμενος στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, δήλωσε υπέρμαχος αυτής της προοπτικής, λέγοντας όμως ότι: ''Αλλά η ένταξη δεν μπορεί να είναι "α λα κάρτ". Η Τουρκία έχει υποχρεώσεις προς την ΕΕ. Έχει και διμερείς υποχρεώσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία που θα πρέπει, επίσης, να εκπληρώσει''.

 H Toυρκοκυπριακή πλευρά

Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην ομιλία του διαβεβαίωσε ότι με τον πρόεδρο Χριστόφια είναι αποφασισμένοι να ξεπεράσουν τα όποια διλήμματα.

Ο κ. Ταλάτ τόνισε ότι: "όποιες κι αν είναι οι συνθήκες για μια συμφωνία, εάν ο επιχειρηματικός κόσμος δεν πετύχει να αναπτύξει την κυπριακή οικονομία, τότε η λύση θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοσθεί. Οικονομικές ανισορροπίες, αποτελούν απειλή και για να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά και τη λειτουργικότητά της. Με τις μεταβατικές περιόδους, μπορούμε να καταργήσουμε τις οικονομικές ανισορροπίες".

Τέλος αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η ανθρωπότητα πρέπει να δημιουργήσει σε συνεργασία ένα καλύτερο κόσμο και η συμβολή Ε/κ και Τ/κ σ' αυτή τη συνεργασία θα είναι η "νέα ενωμένη Κύπρος".

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3217&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote