Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Η Ντόρα Μπακογιάννη στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ
Η Ντόρα Μπακογιάννη στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ Εκτύπωση E-mail
17.03.09

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, για τις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων

και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ και στην Τρόϊκα ΕΕ-ΟΑΣΕ. Βασικά θέματα συζήτησης, οι εργασίες της επικείμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ, η οικονομική κρίση, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και η προετοιμασία της συνάντησης ΗΠΑ - ΕΕ στις 5 Απριλίου. Την Τρίτη, η ΥΠΕΞ και Προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, θα συμμετάσχει στην Τρόικα ΕΕ-ΟΑΣΕ. Αναμένεται να συζητηθούν η κατάσταση στη Γεωργία και τα Δυτικά Βαλκάνια και η Ευρωπαϊκή Ασφάλεια. 

Για τη Σύνοδο Κορυφής, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης χρειάζονται "ξεκάθαρες, χειροπιαστές αποφάσεις με συγκεκριμένα μέτρα". Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη ειδικότερα στα σχέδια ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών επισήμανε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για την εκταμίευση πέντε δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και τόνισε ότι η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες υποστήριξε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία πριν από την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής. Όπως σημείωσε, εξάλλου, η υπουργός το σημερινό συμβούλιο ασχολήθηκε και με την αναθεώρηση της ενεργειακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η Ελλάδα τόνισε ότι "τυχόν σημερινή αδράνεια θα έχει πολλαπλάσιο κόστος και μεγάλες ζημιές για όλους τόσο στο οικονομικό όσο στο κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο".

Όσον αφορά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, όπως ανέφερε η υπουργός, επισφραγίστηκε η απόφαση να αναλάβει ο Αυστριακός πρέσβης κ. Ινσκο τη θέση του ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Σε ότι αφορά τη Λευκορωσία, διαπιστώθηκε ότι το τελευταίο εξάμηνο έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γι' αυτό η ΕΕ αποφάσισε να συνεχιστεί για εννέα ακόμη μήνες η αναστολή των κοινοτικών κυρώσεων κατά ορισμένων αξιωματούχων αυτής της χώρας.

Για ΠΓΔΜ -Ονομασία

Την ελπίδα ότι μετά τις εκλογές της επόμενης Κυριακής στην ΠΓΔΜ η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα επιδείξει μια πιο εποικοδομητική στάση στο θέμα της ονομασίας, εξέφρασε την Δευτέρα από τις Βρυξέλλες η υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Ειδικότερα, κληθείσα να σχολιάσει το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο ζήτησε τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ εντός του 2009, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι το Συμβούλιο υπουργών είναι αυτό που λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις, επισημαίνοντας ότι "η Ευρώπη που επιθυμούμε να οικοδομήσουμε θα πρέπει να βασίζεται στις σχέσεις καλής γειτονίας, την ανοχή και την κατανόηση".

Στο θέμα της ονομασίας, η υπουργός εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΠΓΔΜ θα επιδείξει την ίδια θετική προσέγγιση που έχει η Ελλάδα, αν και όπως υπογράμμισε, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει διαπιστωθεί. Τέλος, σύμφωνα με την Ντ. Μπακογιάννη περιστατικά όπως τα πρόσφατα επεισόδια με τους Έλληνες τουρίστες στην ΠΓΔΜ δεν βοηθούν. Επεισόδια, τα οποία όπως υποστήριξε η υπουργός εξωτερικών, προκαλούνται από την αρνητική ρητορική της γειτονικής χώρας.


ert
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3212&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote