Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πιο φτηνά στη Μ. Βρετανία!
Πιο φτηνά στη Μ. Βρετανία! Εκτύπωση E-mail
15.03.09

Τα σκήπτρα της ακριβότερης χώρας στην Ευρώπη φαίνεται ότι κατέχει η Ελλάδα, αφού, σύμφωνα με έρευνα του Νέου ΙΝΚΑ, δεκάδες προϊόντα των ίδιων εταιριών που πωλούνται στα ράφια των μεγάλων σούπερ μάρκετ της χώρας μας και της Μεγάλης Βρετανίας αντίστοιχα, φτάνουν ακριβότερα ακόμη και πάνω από 50% κατά μέσο όρο στο καλάθι της Ελληνίδας νοικοκυράς.

 

Την ίδια στιγμή, ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι 680 ευρώ, αλλά στη Μεγάλη Βρετανία είναι διπλάσιος, καθώς εκεί κυμαίνεται στα 1.222 ευρώ. Oι τιμοληψίες που πραγματοποίησε το Νέο ΙΝΚΑ στα ίδια προϊόντα της ίδιας μάρκας σε Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία έγιναν από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 12 Μαρτίου και αφορούν τιμές σε βρεφικά είδη, σε προϊόντα ατομικής καθαριότητας και υγιεινής, αλλά και σε απορρυπαντικά πιάτων.
 
Oσον αφορά τις τιμές των τροφίμων, η ΕΚΠOΙΖΩ, σε έρευνα που διενήργησε σε πέντε μεγάλα σούπερ μάρκετ, διαπίστωσε ότι μέσα σε δύο χρόνια (Μάρτιος 2008 - Μάρτιος 2009) σε 15 βασικά είδη τροφίμων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 17,6%. Oι εκπρόσωποι των καταναλωτικών οργανώσεων τονίζουν ότι παρά τις μειώσεις των πρώτων υλών και των τιμών παραγωγού, οι τιμές των τροφίμων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και είναι αδικαιολόγητες, ενώ τα προϊόντα των πολυεθνικών εταιριών φτάνουν στους Ελληνες πολίτες σε υπερδιπλάσιες τιμές σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ.
 
Στα ύψη οι τιμές βρεφικών ειδών
 
Σύμφωνα με τις τιμοληψίες του Νέου ΙΝΚΑ, στη χώρα μας ένα κουτί με παιδικές πάνες των 22 τεμαχίων, γνωστής μάρκας, πωλείται 10,60 ευρώ, όταν η τιμή του ίδιου ακριβώς προϊόντος στη Μεγάλη Βρετανία είναι 6,46 ευρώ. Επίσης, η μεγάλη συσκευασία (60 τεμάχια) παιδικής πάνας πωλείται στα ελληνικά ράφια 19,80 ευρώ, αλλά οι μητέρες στην Αγγλία την αγοράζουν 9,70 ευρώ.
 
Απλησίαστη είναι η τιμή του βρεφικού γάλακτος στην Ελλάδα, αφού συγκεκριμένη μάρκα των 900 γραμμαρίων πωλείται 19,25 ευρώ, αλλά στη Μεγάλη Βρετανία το ίδιο προϊόν κοστίζει 8,62 ευρώ. Αντίστοιχα, τα παιδικά μωρομάντιλα (63 τεμάχια) πωλούνται στην εγχώρια αγορά 3 ευρώ η συσκευασία, αλλά στη Μεγάλη Βρετανία η τιμή τους είναι 2,10 ευρώ. Το παιδικό σαμπουάν (300 ml) πωλείται στην Αγγλία 1,97 ευρώ, αλλά στη χώρα μας κοστίζει 2,63 ευρώ. Το παιδικό αφρόλουτρο (750 ml) γνωστής εταιρίας φτάνει στους Αγγλους καταναλωτές στην τιμή των 3,68 ευρώ, αλλά στους Ελληνες πωλείται 4,21 ευρώ.
 
«Στην Ελλάδα το κόστος των βασικών ειδών (πάνες, γάλα, αφρόλουτρα, κρέμες, σαμπουάν κ.λπ.) ενός βρέφους επτά μηνών υπολογίζεται ότι φτάνει στα 221,71 ευρώ το μήνα, αλλά στη Μεγάλη Βρετανία οι γονείς δαπανούν για τα ίδια είδη των ίδιων εταιριών 112,15 ευρώ. Oπως προέκυψε από τις τιμοληψίες που κάναμε, πιθανότατα η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης. Μάλιστα, σε σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία, τα ίδια αγαθά πωλούνται εδώ ακόμη και πάνω από 50% ακριβότερα», είπε η Σήλια Τσέκερη, νομική σύμβουλος του Νέου ΙΝΚΑ.
 
Είδος πολυτελείας η ατομική υγιεινή
 
Μεγάλες διαφορές στις τιμές των προϊόντων ατομικής καθαριότητας και υγιεινής των ίδιων πολυεθνικών εταιριών διαπίστωσε το Νέο ΙΝΚΑ μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα σαμπουάν κατά της πιτυρίδας (400 ml) στην Ελλάδα πωλείται σε διπλάσια τιμή (3,94 ευρώ) σε σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία (1,89 ευρώ). Ενα γυναικείο αποσμητικό γνωστής εταιρίας πωλείται στις Ελληνίδες 4,50 ευρώ, ενώ στην Αγγλία η τιμή του στο ράφι είναι 3,35 ευρώ. Μια συσκευασία τζελ μαλλιών (150 ml) κοστίζει στη χώρα μας 5,45 ευρώ, αλλά στη Μεγάλη Βρετανία οι καταναλωτές αγοράζουν το ίδιο προϊόν στην τιμή των 3,14 ευρώ. Το κρεμοσάπουνο κοστίζει στην Αγγλία 1,99 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα οι πολίτες το αγοράζουν 2,15 ευρώ. Ενα μπουκάλι αφρόλουτρου με μέλι και γάλα (συσκευασία 750 ml) πωλείται στα ελληνικά ράφια 5,16 ευρώ, αλλά στην Αγγλία μόλις 2,18 ευρώ. Το τζελ ξυρίσματος (200 ml) στη Μεγάλη Βρετανία πωλείται 3,27 ευρώ, ενώ στη χώρα μας η τιμή του ανέρχεται στα 4 ευρώ.
 
Το στοματικό διάλυμα των 500 ml πωλείται στην Ελλάδα 6,44 ευρώ, αλλά στη Μεγάλη Βρετανία η τιμή του είναι 3,82 ευρώ. Η αντιρυτιδική κρέμα ματιών πασίγνωστης εταιρίας καλλυντικών πωλείται στα σούπερ μάρκετ της χώρας μας 13,54 ευρώ και στην Αγγλία κοστίζει 10,94 ευρώ. Επίσης, η συσκευασία γνωστού απορρυπαντικού πιάτων (500 ml) πωλείται στην Ελλάδα 1,57 ευρώ, αλλά στην Αγγλία η τιμή του προϊόντος είναι 1,09 ευρώ.
 
Τιμοληψίες της ΕΚΠOΙΖΩ
 
Σημαντικές αυξήσεις που φτάνουν κατά μέσο όρο το 17,6% σε 15 είδη διατροφής διαπίστωσε για τη διετία 2007 - 2009 η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠOΙΖΩ, σε τιμοληψίες που διενήργησε σε πέντε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Αξίζει να αναφερθεί ότι ανά προϊόν οι ανατιμήσεις φτάνουν και το 34,5%. Oι σημαντικότερες αυξήσεις παρατηρούνται στις φρυγανιές (αύξηση 30,21%), στα μακαρόνια (34,5%), στη μαργαρίνη (25,7%), στις φακές (22,4%), στο αλεύρι (17,91%), στο αλάτι (16,5%) και στη φέτα (13,77%). «Παρά τις μειώσεις στις τιμές παραγωγού και των πρώτων υλών διαπιστώνουμε ότι έχουν σημειωθεί μέσα σε δύο χρόνια σημαντικές αυξήσεις. Αν συνυπολογιστούν οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, στις ΔΕΚO, στις υπηρεσίες κ.λπ., το κόστος ζωής φαίνεται ότι έχει αυξηθεί αρκετά», δήλωσε η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, αντιπρόεδρος της ΕΚΠOΙΖΩ.
 
 
 
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3202&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote