Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Στηρίζω με τον δικό μου τρόπο»
«Στηρίζω με τον δικό μου τρόπο» Εκτύπωση E-mail
13.03.09

Παρών, αλλά με τον δικό του τρόπο, στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις εκλογές, δήλωσε ο Κ. Σημίτης μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου.

Χρησιμοποίησε μία φράση που έχει καθιερώσει ο διάδοχός του, «ο τόπος χρειάζεται αλλαγή πορείας», και έσπευσε να προσθέσει ότι «εγώ θα συνεχίσω αυτή τη δουλειά που έκανα μέχρι τώρα, με ομιλίες, με γραπτές παρεμβάσεις, να επισημαίνω τους κινδύνους, αλλά και τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν».

«Βέβαια, θα συνεχίσω να εργάζομαι και να βοηθώ το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά του για επιτυχία, πάντα με τους τρόπους που κρίνω εγώ σκόπιμους και σύμφωνα με αυτό που πιστεύω ότι είναι τα συμφέροντα της χώρας», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας το πώς θα πολιτευτεί από εδώ και πέρα. Χαρακτήρισε τη συζήτηση που είχε με τον Γ. Παπανδρέου για τις οικονομικές εξελίξεις και την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση «πολύ χρήσιμη» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα «ελληνικά προβλήματα».

«Το υπερβολικό δημόσιο χρέος, τα συνεχή ελλείμματα και το γεγονός ότι πληρώνουμε συνεχώς υψηλότερα επιτόκια, έχουν επιτείνει την κρίση στην Ελλάδα και δημιουργούν συνεχώς και νέες δυσκολίες», επισήμανε και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «στέκεται αμήχανη και άπραγη, γιατί, αντίθετα από ό,τι λέει, ευθύνεται για τις αιτίες της κρίσης, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει η Ελλάδα».

Κέρδισαν όλοι
Το ραντεβού των δύο κορυφαίων πολιτικών του ΠΑΣΟΚ εξελίχθηκε σε win-win game (σ.σ.: κέρδισαν και οι δύο). Ο Γ. Παπανδρέου πέτυχε να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τον προκάτοχό του, κερδίζοντας τις πολύτιμες ψήφους που διαθέτει ο πρώην πρωθυπουργός στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο».

Από την άλλη, ο Κ. Σημίτης εξομάλυνε τις σχέσεις με το κόμμα του και απαλλάχθηκε από το άγος της σύγκρουσης του περασμένου Ιουνίου. Κερδισμένο βγήκε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς θα κατέβει στις επερχόμενες εκλογικές μάχες ενωμένο και με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.

«ΟΛΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ»
Σιβυλλική δήλωση για την Προεδρία

Σε ό,τι αφορά στον μελλοντικό ρόλο του πρώην πρωθυπουργού, γι αυτόν θα αποφασίσει η ζωή, δηλαδή οι πολιτικές εξελίξεις. Οπως ήταν αναμενόμενο και πολιτικά ορθό, το ραντεβού δεν έβγαλε είδηση για το συγκεκριμένο θέμα, παρά τις... μικροπαρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν από διάφορες αποστροφές των δηλώσεών του, καθώς οι δημοσιογράφοι βομβάρδιζαν τον Κ. Σημίτη με ερωτήσεις:

Δημοσιογράφος: Θα είστε επικεφαλής της ευρωομάδας;

Κ. Σημίτης: Δεν συζητήσαμε κάτι τέτοιο. Ούτε πιστεύω ότι ήταν θέμα να συζητήσουμε κάτι τέτοιο.

Δημοσιογράφος: Οι πάγοι έλιωσαν κ. Πρόεδρε;

Κ. Σημίτης: Δεν νομίζω να υπήρχαν πάγοι, αλλά νομίζω ότι ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες.

Δημοσιογράφος: Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα επανέλθετε κ. Πρόεδρε;

Κ. Σημίτης: Δεν ενδιαφέρει...

Η τελευταία αποστροφή του πρώην πρωθυπουργού προκάλεσε... πανικό! Γιατί στα αυτιά όσων ήταν παρόντες ακούστηκε ως «δεν με ενδιαφέρει»! Μόλις οι επιτελείς των δύο πολιτικών άκουσαν τις πρώτες μεταδόσεις από τα ραδιόφωνα έσπευσαν στο γραφείο του Κ. Σημίτη για διευκρίνιση.

«Δεν ενδιαφέρει είπα, δεν έχει σημασία, εγώ ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι δεν ήμουν στο ΠΑΣΟΚ», τους απάντησε, θέση που επανέλαβε και στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης που τον περικύκλωσαν στον προθάλαμο του γραφείου του.

Ακολούθησε μία ακόμη ερώτηση που δεν έπιασαν τα μικρόφωνα, αλλά οι δημοσιογράφοι άκουσαν την απάντηση:

Δημοσιογράφος: Σας ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας;

Κ. Σημίτης: Ολα με ενδιαφέρουν...

Νέος πανικός, ξανά όλοι μαζί στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού. «Απάντησα σκωπτικά», τους εξήγησε, «τι να έκανα, με βομβαρδίζατε με ερωτήσεις αν με ενδιαφέρει το ένα ή το άλλο». Με την ευκαιρία ο Κ. Σημίτης διευκρίνισε και ένα άλλο σημείο των δηλώσεών του, που είχε ήδη μάθει ότι είχε σχολιαστεί αρνητικά από τους δημοσιογράφους.

«Ακουσα ότι σας ξένισε το κύριος Παπανδρέου, μη μου βάζετε πρωτόκολλο, έτσι μου βγήκε», είπε χαμογελώντας στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, δείχνοντας έτσι την καλή του διάθεση.

Με την ευκαιρία σχολίασε τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την εξωτερική πολιτική που είχε προηγηθεί. «Ο Καρατζαφέρης εξέθεσε τον Καραμανλή, εμείς πήγαμε πολύ καλά», επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ακολούθως οι δημοσιογράφοι περικύκλωσαν τους επιτελείς του Γ. Παπανδρέου. Αλλωστε, ο Γ. Ραγκούσης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Ν. Αθανασάκης και ο Γ. Ελενόπουλος ήταν όλοι εκεί και... «απασχολούσαν» τους δημοσιογράφους όση ώρα κρατούσε το ραντεβού, σχεδόν μία ώρα.

«Ο Κ. Σημίτης θα προσκαλείται στις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και θα έχει διακριτό ρόλο, όπως ακριβώς είπε και στις δηλώσεις του», έλεγαν όλοι με μία φωνή. Ειδικά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος διευκρίνιζε στους συνομιλητές του ότι «με φώναξαν στο τέλος του ραντεβού και συμφωνήσαμε όλοι μαζί αυτά που σας λέμε»!

Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη, ο διπλωμάτης Γ. Μπούνας, παρέπεμπε συνεχώς στον Γ. Παπακωνσταντίνου, αποφεύγοντας το δημοσιογραφικό πρέσινγκ. Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο της συνάντησης, όλες οι πλευρές απέρριπταν ρητά και κατηγορηματικά ότι έγινε οποιαδήποτε συζήτηση για θέση. «Θα ήταν λάθος», υποστήριζαν, «θα έδινε λάθος μήνυμα στους ψηφοφόρους, θα φαινόταν σαν συναλλαγή».

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ: ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ, ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΡΟΛΟΣ

Στη συνάντηση δεν συζητήθηκε μονάχα το πώς θα βγούμε από την κρίση, αλλά και το πού θα πάμε μετά, ως χώρα. Εγινε ειδική αναφορά στη Συνθήκη της Λισαβόνας, που αν υιοθετηθεί δίνει περισσότερα εργαλεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να λύσει τα προβλήματά της και... δημιουργεί και σημαντικές θέσεις ευθύνης.

Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό σε κάθε ευρωπαϊκή προοπτική. Από εκεί και πέρα δεν μπορούν να αποκλειστούν ούτε το ευρωψηφοδέλτιο κύρους ούτε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ούτε και η συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού σε μία διεθνή επιτροπή για την οικονομική κρίση που σκέφτεται να δημιουργήσει ο Γ. Παπανδρέου σε συνέχεια της επιτροπής Στίγκλιτζ. Βέβαια, αν το φέρει η ζωή, όπως έχει ήδη επισημανθεί, ο Κ. Σημίτης μπορεί να μετακομίσει στο Μέγαρο της Ηρώδου του Αττικού.

Μεσολαβούν, όμως, πολλά αν, όπως το αν θα επιδιώξει μία νέα θητεία ο Κ. Παπούλιας και το ποιο θα είναι το πολιτικό κλίμα την εποχή εκείνη. Ενα σενάριο που διακινήθηκε χθες προβλέπει πως «αν ο Κάρολος δεν θέλει να συνεχίσει, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πάει σε εκλογές με το δίδυμο Γιώργος για πρωθυπουργός και Σημίτης για Πρόεδρος»!

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3200&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote