Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ενα ραντεβού με πολύ παρασκήνιο
Ενα ραντεβού με πολύ παρασκήνιο Εκτύπωση E-mail
12.03.09

«Το ζητούμενο είναι να αλλάξει κυβέρνηση ο τόπος»! Με αυτή τη φράση τόσο οι επιτελείς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ όσο και οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού απέκρουαν τα ερωτήματα στελεχών και δημοσιογράφων για το διά ταύτα του αυριανού ραντεβού.

.Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτης θα συναντηθούν αμέσως μετά το τέλος της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική, προκειμένου να λύσουν την παρεξήγηση του περασμένου Ιουνίου και να καθορίσουν το περιεχόμενο της σχέσης τους από εδώ και πέρα.

Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι πώς φθάσαμε μέχρι εδώ. Οσοι κινούνται στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού ξέρουν ότι επιθυμούσε την εξομάλυνση των σχέσεών του με το ΠΑΣΟΚ από τον περασμένο Σεπτέμβριο.Είχε ζυγίσει τις πολιτικές εξελίξεις, έβλεπε την κρίση να έρχεται και ήθελε το Κίνημα ενωμένο. Για τον λόγο αυτό χαρακτήρισε, σε ομιλία του στη Λάρισα, «πολύ θετικές» τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ.

Εκείνο το άνοιγμα, όμως, έμεινε αναπάντητο, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε ξεπεράσει το «τραύμα» από την επιστολή που του είχε απευθύνει ο προκάτοχός του λίγους μήνες πριν.

Το κλίμα άρχισε να αλλάζει από τα Χριστούγεννα. Υπό την «κάλυψη» των γιορτών δραστηριοποιήθηκαν προς την κατεύθυνση ενός ραντεβού κορυφαίοι συνεργάτες των δύο πολιτικών, όπως ο Δ. Ρέππας και ο Ν. Θέμελης, που συνέφαγαν σε γνωστό πολιτικό στέκι στο Χαλάνδρι.

Ενήμερος για όλες τις κινήσεις και τους προβληματισμούς ήταν και ο γραμματέας του κόμματος, Γ. Ραγκούσης. Αλλά κάθε φορά που γραφόταν κάτι ο Γ. Παπανδρέου ανέβαλλε την απόφασή του να σηκώσει το τηλέφωνο. Δεν πρέπει να παραβλεφθεί και η δράση ορισμένων στο περιβάλλον του που θεωρούσαν και θεωρούν λάθος την επιστροφή στην εποχή Σημίτη.

Τελικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε τις ενστάσεις τους και έκανε το κρίσιμο τηλεφώνημα το απόγευμα της Δευτέρας που μας πέρασε...

Τρεις εκδοχές
Τρεις είναι οι εκδοχές που δίνονται από τους επιτελείς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος στο ερώτημα «γιατί τώρα»: Πρώτον, ότι έπαιξε ρόλο η σύγκλιση ΝΔ- ΛΑΟΣ, δεύτερον, πως ήθελε να προλάβει το νέο κόμμα των Μάνου - Κοντογιαννόπουλου - Μπουτάρη και τρίτον, ότι δεν ήθελε να αφήσει την επικαιρότητα να κυριαρχηθεί από το θέμα της Ολυμπιακής.

Κοινός τόπος και στις τρεις αυτές «αιτίες» είναι η κυριαρχία στον λεγόμενο μεσαίο χώρο. Ο Γ. Παπανδρέου ξέρει ότι η ακτινοβολία και η επιρροή του πρώην πρωθυπουργού στους χώρους της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς είναι μεγάλη.

Οι εκλογείς που μπορεί να προσελκύσει ίσως αποδειχθούν κρίσιμοι για την επίτευξη της πολυπόθητης αυτοδυναμίας.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ
Η είδηση του τηλεφωνήματος έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου «θετική, σημαντική και επίκαιρη» και άφησε αιχμές για την πρόταση του Θ. Πάγκαλου, λέγοντας πως «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται υποβολείς για το τι θα πει, τι θα προτείνει και τι θα κάνει».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χρ. Παπουτσής, έδειξε να έχει άλλες προτεραιότητες, καθώς μίλησε για εκκρεμότητα που πρέπει να τελειώνει.

Ο Μ. Χρυσοχοϊδης επεσήμανε την ανάγκη της πανστρατιάς, ενώ η Α. Διαμαντοπούλου σημείωσε πως «η συμμετοχή πρωθυπουργών δίνει πάντα πολύ μεγάλο κύρος (σ.σ.: στα ευρωψηφοδέλτια)».

«Ο κ. Σημίτης είναι για πολλούς από εμάς ένας ηγέτης-σύμβολο», δήλωσε ο Α. Λοβέρδος.

«Είναι σαφές ότι ενισχύει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα ενισχύει και την κυβερνησιμότητά του», προσέθεσε ο Γ. Φλωρίδης.

«Είναι ο προάγγελος μιας μεγάλης πανστρατιάς εν όψει μιας μεγάλης πολιτικής μάχης», τόνισε η Μ. Αποστολάκη.

«Η διακυβέρνηση του Κ. Σημίτη άφησε ένα θετικό πρόσημο για τη χώρα», υπενθύμισε ο Χρ. Βερελής.

«Ο Σημίτης είναι ένα κεφάλαιο όχι πια μόνο για το ΠΑΣΟΚ και για τη χώρα. Ακόμα και αυτοί που δεν τον ψήφισαν τον θεωρούν ένα κεφάλαιο για τη χώρα που πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά», τόνισε ο Μ. Ανδρουλάκης.

ΤΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ
Τα σενάρια, ο ρόλος και η κοινή δήλωση

Από όταν έγινε γνωστό το τηλεφώνημα του Γ. Παπανδρέου στον Κ. Σημίτη όλοι ψάχνουν να βρουν αν ο πρώτος θα προτείνει κάποιο ρόλο στον δεύτερο. Και οι δύο πλευρές διευκρίνιζαν χθες ότι αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της ενότητας του κόμματος.

Φιλοδοξία της Ιπποκράτους και της Ακαδημίας είναι τη συνάντηση να ακολουθήσει μια κοινή δήλωση με αντικείμενο την ανάγκη αλλαγής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Παπανδρέου και ο Κ. Σημίτης (εφόσον όλα πάνε καλά και δεν προκύψει κανένα απρόοπτο) θα απευθύνουν μετά τη συνάντησή τους κάλεσμα συστράτευσης όλων των προοδευτικών πολιτών αλλά και των συντηρητικών ψηφοφόρων που αισθάνονται εξαπατημένοι από την πολιτική της ΝΔ.

Από κει και πέρα, στην Ιπποκράτους πολύ θα ήθελαν να δουν τον Κ. Σημίτη στη θέση του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Το θέμα είναι απολύτως οριακό.

Στο παρελθόν και άλλοι πρώην πρωθυπουργοί είχαν ενισχύσει με την παρουσία τους τις τάξεις των ευρωβουλευτών. Δεν μπορεί, όμως, ο Κ. Σημίτης να είναι σε ένα ψηφοδέλτιο που δεν θα έχει χαρακτηριστικά βαρέος πυροβολικού. Αν υπήρχαν ονόματα κύρους που θα έδειχναν το ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ για την Ενωση, τότε, έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι «ο Κ. Σημίτης θα μπορούσε να το σκεφθεί».

Υπάρχουν και λιγότερο εντυπωσιακά σενάρια που θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να προσφέρει την πείρα και τις γνώσεις του για τη διαμόρφωση του πακέτου εξόδου της χώρας από την κρίση.

Αλλωστε τις επόμενες ημέρες ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Ζ. Κ. Τρισέ και τον Τζ. Στίγκλιτζ. Σε ό,τι αφορά το ψηφοδέλτιο της Α Πειραιά, όπως έχει γράψει το «Εθνος» από τις αρχές Ιανουαρίου, ο Κ. Σημίτης δεν θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του, εφόσον βρεθεί ένας άλλος τρόπος για να μείνει ενεργός πολιτικά.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3186&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 12.03.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote