Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Με τη «βούλα» της ΕΕ η πώληση της ΟΑ
Με τη «βούλα» της ΕΕ η πώληση της ΟΑ Εκτύπωση E-mail
10.03.09

Το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής έδωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρός της και αρμόδιος για τις Μεταφορές Επίτροπος, Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ληφθεί η τελική απόφαση από τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, προτού η συμφωνία κατατεθεί για κύρωση στη Βουλή. Διαβάστε περισσότερα

Στην ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται ότι το αναθεωρημένο σχέδιο ιδιωτικοποίησης για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και τις υπηρεσίες της Ολυμπιακής Αεροπορίας δεν παρουσιάζει προβλήματα, που να αφορούν στις κρατικές ενισχύσεις.

Ο όμιλος της MIG δημοσιεύει ήδη αγγελίες για περίπου 4.000 προσλήψεις στη νέα εταιρεία, ενώ αναμένεται να εξεταστούν και οι φάκελοι περίπου 6.000 εργαζομένων της Ολυμπιακής, προκειμένου να επιλεγούν όσοι θα παραμείνουν στην εταιρεία.

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση και αντιδράσεις

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την έγκριση της πώλησης του εθνικού αερομεταφορέα στη MIG.

«Η προσπάθεια αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής είχε εξελιχθεί στο πιο δύσκολο μεταπολεμικά οικονομικό πεδίο. Όμως, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει πως είναι μια προσπάθεια, η οποία στηρίχθηκε σε πολύ γερά θεμέλια» σημείωσε ο υπουργός.

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι την Τετάρτη ή την Πέμπτη θα συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων και στη συνέχεια οι συμβάσεις θα σταλούν στη Βουλή προς κύρωση.

Σε σχέση με τους εργαζομένους, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «υπάρχει απόλυτη κάλυψη, είτε με πρόωρη συνταξιοδότηση είτε με μεταφορά σε άλλους τομείς του Δημοσίου. Οι εργαζόμενοι είναι απολύτως καλυμμένοι, χωρίς να θίγεται ούτε στο ελάχιστο το εισόδημά τους. Από κει και πέρα, αντιλαμβάνομαι ότι και η νέα ιδιοκτησία θα χρησιμοποιήσει αρκετούς από τους σημερινούς εργαζομένους της Ολυμπιακής και αυτό άλλωστε είναι φυσικό, διότι έχουν γνώση, εμπειρία, προϋπηρεσία. Πιστεύω λοιπόν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Σε ερώτηση για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την Ολυμπιακή, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε: «Το ΠΑΣΟΚ έχει πολλές και διαφορετικές θέσεις, δυσκολεύομαι να τις παρακολουθήσω. Αυτό που με ικανοποιεί, είναι ότι και στο κόμμα αυτό και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, υπάρχει μια σταδιακή μετατόπιση προς τις θέσεις μας, που είναι οι θέσεις της κοινής λογικής και της Ευρώπης».

«Μετά από πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες 20 ετών, η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Από εκεί που μας στοίχιζε 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, περιμένουμε να έχουμε έσοδα 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο» σχολίασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου.

Κληθείς να σχολιάσει το «πράσινο φως» των Βρυξελλών για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, την αποστροφή του υπουργού Οικονομίας ότι «τώρα κερδίζει το Δημόσιο και δεν χάνει όπως επί ΠΑΣΟΚ», αλλά και την αποδοχή της ιδιωτικοποίησης εκ μέρους στελεχών του Κινήματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «επί πέντε χρόνια η κυβέρνηση απαξιώνει συστηματικά την ΟΑ, ενώ παρέλαβε ένα σχέδιο το οποίο θα είχε οδηγήσει σε βιώσιμη λύση. Σήμερα η θέση του ΠΑΣΟΚ παραμένει όπως την εξέφρασε το 2005: Η βιώσιμη λύση για την ΟΑ δεν μπορεί να είναι άλλη από ένα σχήμα με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια σε στρατηγική σημασία με ξένο αερομεταφορέα, μια ΟΑ που θα είναι ανταγωνιστική, θα εξυπηρετεί τους Έλληνες πολίτες όπου και να βρίσκονται, μια ελληνική αγορά μεταφορών που θα επιτρέπει ανταγωνισμό ανάμεσα σε διαφορετικά σχήματα».

«Έχει γίνει δεύτερη φύση πια στην ηγετική ομάδα του κ. Παπανδρέου να κάνει το άσπρο, μαύρο. Να διαστρέφει την πραγματικότητα. Να παραγνωρίζει όσα πετυχαίνει η χώρα. Όπως είναι η αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, της οποίας την πετυχημένη ολοκλήρωση -και μάλιστα μέσα στη διεθνή κρίση- αναγνωρίζουν όχι μόνο οι Έλληνες, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια αποκρατικοποίηση, την οποία οι οικονομικοί μάγειροι των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες υπηρέτησε αδιαμαρτύρητα ο κ. Παπανδρέου, είχαν αποτύχει να πάνε έστω και ένα βήμα μπροστά» απάντησε ο Ευ. Αντώναρος.

«Τα συγχαρητήρια της ΕΕ προς την κυβέρνηση της ΝΔ, αφορούν την επίτευξη του στόχου τους: Της υπονόμευσης, της συρρίκνωσης και της παράδοσης της Ολυμπιακής σε επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι βέβαιο ότι μεγάλο μέρος των συγχαρητηρίων παίρνει και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ», σχολίασε με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Είναι τραγικό να βλέπουμε την ένοχη για το ξεπούλημα της Ολυμπιακής κυβέρνηση, να θριαμβολογεί, γιατί βρήκε ουσιαστικούς συνενόχους στις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της, από τη μια την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη την Κομισιόν» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατ' αρχήν λέει "ναι" για την εξαγορά της Ολυμπιακής από τη Marfin.Έγινε το πρώτο βήμα. Πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα γρήγορα, ώστε η Ολυμπιακή να κάνει το άλμα και να ανοίξει τα φτερά της, πετώντας στον παγκόσμιο ουρανό, για το καλό του τόπου και των εργαζομένων» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος.

Πάντως, για εχθρική πράξη εναντίον τους κάνουν λόγο οι πιλότοι της Ολυμπιακής.

«Δεν μπορούν να γίνονται διαπραγματεύσεις ερήμην των εργαζομένων, υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα με τα εργασιακά. Περιμένουμε την οριστικοποίηση της μεταβίβασης, ακόμα δεν έχουμε πει την τελευταία μας λέξη» δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό City 99,5 ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ, Μάρκος Κανδυλάκης.

«Αν ο όμιλος Μarfin θέλει να φτιασιδώσει την εταιρεία, για να την πουλήσει, αυτό θα φανεί. Έως το Σεπτέμβριο, θα πρέπει κάποια πράγματα να έχουν διευκρινιστεί» δήλωσε επίσης στον City 99,5 ο πρώην υπουργός Μεταφορών επί ΠΑΣΟΚ, Χρίστος Βερελής.

Παράλληλα, ζήτησε να χρησιμοποιηθεί ο μεγάλος κορμός των ανθρώπων που βρίσκονται στην Ολυμπιακή και αποτελούν τη βασική της περιουσία.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3181&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote