Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πύρινο ...πολιτικό κήρυγμα
Πύρινο ...πολιτικό κήρυγμα Εκτύπωση E-mail
29.05.07
Πύρινο κήρυγμα Χριστόδουλου το πρωί στην Αγία Τριάδα Χολαργού, που συνιστά πολιτική παρέμβαση.Ο αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο γιά πολεμική κατά της εκκλησίας με στόχο όπως είπε να μην έχει γνώμη κι επιρροή στο λαό.

 Απευθυνόμενος σε όσους λένε ότι μπορούμε να ζούμε χωρίς την εκκλησία τόνισε «δεν μπορείτε εσείς με το 2 και 3% να επιβάλλεστε στο 97 και 98%, προσθέτοντας ότι την ευθύνη έχουν οι πολίτες που   τους ψηφίζουν και τους βάζουν στη βουλή. 

«Πολλοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν στο παρελθόν να εκθεμελιώσουν την Εκκλησία και να απορρίψουν την παρουσία Της επί της γης.

Εάν δεν υπήρχε το Αγιο Πνεύμα, η Εκκλησία θα είχε διαλυθεί», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.   

  Χάρη στο Αγιο Πνεύμα, είπε ο Μακαριώτατος, η Εκκλησία πορεύεται το δρόμο Της, παρά τις αντιξοότητες που κατά καιρούς εμφανίζονται.

 «Η Εκκλησία», συνέχισε, «καταδιώχθηκε με τρόπο σκληρό και απάνθρωπο. Ποτέ δεν έπαψαν να υπάρχουν εκείνοι που εποφθαλμιούν τη δόξα Της και επιδιώκουν να Την εξαφανίσουν από το πρόσωπο της γης».     

 Ο Μακαριώτατος έφερε ως παράδειγμα τους διωγμούς που υπέστη η Εκκλησία κατά τους τρεις πρώτους αιώνες, αλλά και τα δεινά που υπέστη η ρωσική Εκκλησία από το μαρξιστικό καθεστώς.

 «Μία πτώση ενός καθεστώτος ήταν αρκετή, ώστε οι άνθρωποι να δείξουν ελεύθερα πλέον αυτό που πίστευαν και το οποίο δεν ήταν εύκολο κανείς να το ξεριζώσει» είπε χαρακτηριστικά.     

 «Εάν οι άνθρωποι», πρόσθεσε, «διδάσκονταν από τα διδάγματα της ιστορίας δεν θα επαναλάμβαναν τα ίδια λάθη». «Ιδιαίτερα στην πατρίδα μας», τόνισε ο Μακαριώτατος, «η Εκκλησία δεν είναι μόνο θρησκευτικός θεσμός, ο οποίος στηρίζει την πίστη και διδάσκει την ελπίδα, αλλά είναι ο θεματοφύλακας των βασικών αρχών και αξιών του πολιτισμού μας».

 «Η Εκκλησία», υπογράμμισε, «θυσιάστηκε γι’ αυτόν τον λαό και το έθνος, έκανε τους μεγαλύτερους αγώνες για την ελληνική γλώσσα, πήρε πάνω Της τις εθνικές περιπέτειες και προσπάθησε να δώσει λύση στα κοινωνικά προβλήματα».

 «Αλλά το κύριο χαρακτηριστικό Της», ανέφερε, «είναι ότι είναι Κιβωτός της Χάριτος, ώστε καθένας να παίρνει τη Χάρη και τη δύναμη του Θεού και να συνεχίζει τον αγώνα του».

 «Η Εκκλησία», επισήμανε, «θα μπορούσε να περιοριστεί μόνο σε αυτό και τότε δεν θα υπήρχαν και εκείνοι που λένε γιατί ασχολούμαστε με τα εθνικά θέματα, τη γλώσσα και την παιδεία».

 «Μας καταλογίζουν», σημείωσε, «ότι με αυτόν τον τρόπο έχουμε γίνει ένα με τους Έλληνες». «Μας λένε Έλληνες», είπε, «αυτοί που θέλουν να γίνουμε ένα με όλον τον κόσμο, να γίνουμε οικουμενικοί. Επειδή είμαστε Ορθόδοξοι μπορούμε να είμαστε οικουμενικοί, αλλά ταυτόχρονα και Έλληνες».     

 «Αυτή η Εκκλησία ταυτίστηκε με τους Έλληνες στην ιστορία τους, έδωσε το παρών και τη μαρτυρία Της και πλήρωσε βαρύ φόρο τιμής και αίματος, προκειμένου σήμερα να είμαστε ελεύθεροι.

 Όλοι εκείνοι που θέλουν ουσιαστικά να συνθλίψουν την αξιοπρέπεια και το πρόσωπο αυτού του λαού, βάλλουν εναντίον της Εκκλησίας, γιατί ξέρουν ότι είναι προμαχώνας που αμύνεται σθεναρά για τα ιερά και τα όσια».

«Χρειάζεται ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του, γιατί δεν είναι μόνο δική μας η ευθύνη, ούτε μόνο εμείς πρέπει να σηκώνουμε τα λάβαρα υπέρ του Έθνους».      «Σήμερα η παγκοσμιοποίηση», κατέληξε ο Μακαριώτατος, «εξαπλώνεται απειλητικά και απειλεί την υπόστασή μας».

«Ξεκίνησε ως ένα εμπορικό και οικονομικό φαινόμενο και τελικά έρχεται να σαρώσει τα πάντα, αποδεικνύοντας ότι μέσω της παγκοσμιοποίησης οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι» είπε χαρακτηριστικά.

 Συνασπισμός 

Σε σχόλιο του γραφείου τύπου του Συνασπισμού σημειώνεται:Σε μια ιδιότυπη πολιτική εκστρατεία, αφού έκανε μνημόσυνο στην Κύπρο στον Γρίβα και εξεθείασε τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης επί χούντας, ο κ. Χριστόδουλος, στρεφόμενος -εμμέσως πλην σαφώς- με εμπάθεια ενάντια στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς και τις αξίες του, πολιτικολογεί χωρίς όρια ενθυμούμενος, πιθανώς, τον ρόλο του ως η Δεξιά του Κυρίου...

Το μόνο που δεν μας είπε ακόμη είναι σε ποια εκλογική περιφέρεια θα είναι υποψήφιος.       

  Οι ευθύνες των ηγεσιών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλες γιατί επιτρέπουν το θεσμικό θερμοκήπιο για την ασυδοσία και τον ιδιότυπο πολιτικό ρόλο του κ. Χριστόδουλου.

 Επικαλούμενοι το πολιτικό κόστος στη σχετική συζήτηση της Συνταγματικής αναθεώρησης και διαχρονικά, επιλέγουν να κρατούν τον τόπο μας και την πολιτική ζωή δέσμια συντηρητικών ταυτίσεων κράτους-εκκλησίας, που ιστορικά μόνο δεινά επέφεραν.  

φλας

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=318&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 29.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >