Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Από τον Ωνάση στον Βγενόπουλο
Από τον Ωνάση στον Βγενόπουλο Εκτύπωση E-mail
07.03.09

Θέμα ημερών είναι πλέον να ολοκληρωθεί και η τυπική διαδικασία για την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας στον όμιλο MIG. Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης πρότειναν στην εισήγησή τους, την οριστική υπογραφή της συμφωνίας, αποκλείοντας τους υπόλοιπους υποψήφιους:

«Οι οικονομικοί σύμβουλοι θεωρούν πως θα ήταν λογικό για την Ελλάδα να οριστικοποιήσει τη σιγουριά μιας άμεσης συναλλαγής με τη MIG, που ξεπερνά την προοπτική για μια υψηλότερη αλλά ουσιαστικά λιγότερο σίγουρη προσφορά από την Aegean». 
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να μπουν και οι υπογραφές με την Swissport που προσφέρθηκε να αγοράσει την εταιρία επίγειας εξυπηρέτησης σε συνεργασία με τη MIG και στη συνέχεια θα κληθεί η Κομισιόν για να βάλει την τελική σφραγίδα στα συμβόλαια της Ολυμπιακής.
Το ΚΚΕ, απορρίπτει την πώληση της Ολυμπιακής σε ιδιώτες, και αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι, βλέπουν την Ολυμπιακή να περνάει σε νέα εποχή.
Στις 6 Απριλίου του 1957 στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, προσγειώνεται μια ντακότα με πέντε κύκλους ζωγραφισμένους στα φτερά της. Είναι η γέννηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, του Αριστοτέλη Ωνάση, που μέσα σε λίγα χρόνια, θα μεταμορφωθεί σε μια υπερπολυτελή εταιρία, μοναδική σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Ωνάσης όμως, ήταν και απλός. Τόσο απλός, που οι εργαζόμενοί του, τον λάτρευαν.
Η Ολυμπιακή Αεροπορία, γίνεται παγκοσμίως η πρώτη εταιρία που περνά τον Ατλαντικό Ωκεανό, χωρίς σταθμό και χωρίς να χρησιμοποιήσει «ναυτίλο», κάτι, που για τις υπόλοιπες εταιρίες ήταν αδύνατο. Το 1968, η Ολυμπιακή απλώνει τα φτερά της μέχρι το Ναϊρόμπι και το Γιοχάνεσμπουργκ ενώ το 1972, η εταιρία του Ωνάση κατακτά και τις 5 Ηπείρους πραγματοποιώντας το πρώτο δρομολόγιο στο Σίδνευ της Αυστραλίας.
Το 1975, η Ολυμπιακή Αεροπορία περνά στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου. Σύντομα, άρχισαν οι αθρόες και ανεξέλεγκτες προσλήψεις. Το 1989 η Ο.Α. έφτασε να έχει 17.000 εργαζομένους ενώ χρειαζόταν μόνο 6500. Χρειάστηκαν μόλις δύο χρόνια για να μετατραπεί η Ολυμπιακή σε ζημιογόνα. Από τότε δεν παρουσίασε ποτέ κέρδη. Ακολούθησαν δύο σχέδια εξυγίανσης και 6 ανεπιτυχείς διαγωνισμοί για την πώλησή της.

 aplha

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3163&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote