Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Σημαντικός ο ρόλος της Τουρκίας»
«Σημαντικός ο ρόλος της Τουρκίας» Εκτύπωση E-mail
07.03.09

Άνοιγμα στην Τουρκία, αλλά και γενικότερα το μουσουλμανικό κόσμο, έκανε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Τουρκία αποδεικνύει πως δημοκρατία και Ισλάμ μπορούν να συνυπάρξουν. «Θεωρώ πως ο ρόλος της Τουρκίας ως παγκόσμιος ηγέτης είναι πολύ σημαντικός» ανέφερε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτικό σόου.

«Κερασάκι στην τούρτα» αποτέλεσε η ανακοίνωση της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Άγκυρα, τον επόμενο μήνα, στην πρώτη του επίσκεψη ως πρόεδρος σε μία μουσουλμανική χώρα.

«Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα. Συντονιζόμαστε με την τουρκική κυβέρνηση για να βρούμε μια κατάλληλη ημερομηνία», δήλωσε η Κλίντον σε συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν.

Έπειτα από τα οκτώ χρόνια της προεδρίας Μπους, που εισέβαλε σε μουσουλμανικές χώρες και παρείχε ισχυρή στήριξη στο Ισραήλ, ο Ομπάμα δεσμεύθηκε για ένα «νέο δρόμο προς τα εμπρός» με το μουσουλμανικό κόσμο.

Υπάρχουν ορισμένες εκτιμήσεις ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την Τουρκία ως πλατφόρμα για μία πολυαναμενόμενη πολιτική ομιλία για τις σχέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ισλαμικές χώρες.

Η Χίλαρι Κλίντον, που συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν κα τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, είπε πως η επίσκεψή της επικεντρώθηκε στο ρόλο της Άγκυρας στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στη μεσολάβηση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία.

Σε συνέντευξη στο CNN, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ουάσινγκτον θα ζητήσει τη βοήθεια της Τουρκίας για το σχέδιο του Ομπάμα να εμπλέξει το Ιράν, κάτι που συνιστά μεγάλη αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ.

Συζητήθηκαν επίσης ο ρόλος του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, όπου η Τουρκία έχει 800 στρατιώτες, καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών στον αγώνα κατά των κούρδων ανταρτών και η κατάσταση στο Ιράκ, είπε.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3161&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote