Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
«Εχω τα μισά χρόνια από τον Γιώργο στην πολιτική» Εκτύπωση E-mail
29.05.07
«Δεν θέλουμε τη διολίσθηση του δημόσιου βίου σ' ένα κλίμα τύπου '89». Ετσι σχολιάζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην πολιτική ζωή.  

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Δηλώνει ότι δεν τον αφορούν οι αιχμές Παπανδρέου περί «κουρασμένων προσώπων» και ρίχνει τα δικά του βέλη, αφού, όπως λέει, είναι λιγότερα χρόνια από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική και, επίσης, «έχω το προνόμιο να προέρχομαι από την κοινωνία και όχι από τους κομματικούς μηχανισμούς». 

* Επιτίθεται στη Δικαιοσύνη για την «περίεργη βραδύτητα» που δείχνει στη διαλεύκανση των υποθέσεων («έπρεπε για τα ομόλογα προ πολλού να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη») και καλεί τον Ρ. Κεδίκογλου να δώσει πειστικές εξηγήσεις για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον γιο του.

 * Τέλος, απαντώντας στα σχόλια ότι δεν ήταν εκδηλωτικός στην ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο προγραμματικό συνέδριο, κάνει λόγο για «σταλινίζοντα σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική του ΠΑΣΟΚ, αλλά και κάθε σκεπτόμενου πολίτη».

 * Εχετε κάνει πολλά χρόνια υπουργός, δεν έχετε λείψει από τα καθοδηγητικά όργανα του κινήματος.

Σας αφορά η φράση του Γ. Παπανδρέου περί κουρασμένων προσώπων που έχουν προσβληθεί από το σύνδρομο της μονιμότητας; - Η συγκεκριμένη φράση προφανώς δεν με αφορά προσωπικά.

 Αν πάρουμε άλλωστε ως μέτρο την αδιάλειπτη από το 1981 έως σήμερα κοινοβουλευτική και κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και υπουργική θητεία του κ. Παπανδρέου, που θεωρείται -και ορθά- νέος πολιτικός, τότε η δική μου θητεία, που ξεκίνησε στο τέλος του 1993, είναι περίπου η μισή.

Μας αφορά όμως όλους η απέχθεια των πολιτών προς μια «επαγγελματική» και «διαχειριστική» αντίληψη της πολιτικής.

 Επειδή έχω το προνόμιο να προέρχομαι από την κοινωνία και όχι από τους κομματικούς μηχανισμούς, νιώθω αυτή τη δυσανεξία των πολιτών.

 Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσει μια πειστική απάντηση, επιβάλλοντας άλλες νοοτροπίες και πρακτικές· επιβάλλοντας την επιστροφή στην πολιτική. 

* Σχολιάστηκε ότι δεν ήσασταν αρκετά εκδηλωτικός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο. Στέλνατε κάποιο μήνυμα; - Σας καλώ να αντιμετωπίσουμε με χιούμορ τέτοια σταλινίζοντα σχόλια, που προσβάλλουν το ήθος και την αισθητική του ΠΑΣΟΚ αλλά και κάθε σκεπτόμενου πολίτη.

 * Αυτή η υπερβολική χρήση του «εγώ» από τον Γ. Παπανδρέου στις ομιλίες του σημαίνει «εγώ κερδίζω, εγώ χάνω»; - Σε ένα σύστημα διπολικού και πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού, που λειτουργεί εκ των πραγμάτων πρωθυπουργοκεντρικά, τα πρόσωπα των αρχηγών των κομμάτων εξουσίας διαδραματίζουν καταλυτικούς ρόλους. 

* Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει συνεχώς ότι «κανείς δεν περισσεύει». Ομως Παπαντωνίου και Κουλούρης είναι εκτός λιστών. Πρέπει να επιστρέψουν; - Δεν θεωρώ σκόπιμο να κάνω κάποιο σχόλιο.

Εχει διατυπωθεί η θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω πάντα στη θεσμική και δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων και στην ανάγκη να κρατούνται χαμηλοί τόνοι, χάριν της ενότητας και της αποτελεσματικότητας της παράταξης. 

* Ο Κ. Σημίτης είπε πως στο ΠΑΣΟΚ δεν αρκεί μια οριακή νίκη. Μήπως βάζει ψηλά τον πήχη; - Ο κ. Σημίτης είπε κάτι το αυτονόητο: Απέναντι σε μια τόσο κακή κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο από μια καθαρή νίκη. Ποιος διαφωνεί; 

* Εάν το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα χωρίς όμως αυτοδυναμία, με ποιον θα μπορούσε να συνεργαστεί; Οι σχέσεις του με την αριστερά είναι κακές... - Η κυβερνητική σταθερότητα και η δυνατότητα της εκάστοτε κυβέρνησης να εφαρμόσει την πολιτική της εξακολουθούν να είναι στοιχεία στα οποία πιστεύει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει συνεπώς μια καθαρή νίκη, μια αυτοδύναμη κυβερνητική πλειοψηφία, την οποία στη συνέχεια οφείλει να διευρύνει, τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά, μέσα από τις πρωτοβουλίες του. 

* Το ενδεχόμενο δημιουργίας μεγάλου συνασπισμού (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.), κατά το γερμανικό μοντέλο, πώς το βλέπετε; - Οι «μεγάλοι συνασπισμοί» είναι μεταβατικές καταστάσεις ανάγκης, που αλλοιώνουν θεμελιώδεις παραδοχές της σύγχρονης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην οποία η διάκριση μεταξύ κυβερνητικής πλειοψηφίας και αντιπολιτευόμενης μειοψηφίας είναι εγγύηση θεσμικής ισορροπίας, αλλά και διαφάνειας.

 Εγγύηση υπέρ των ίδιων των πολιτών.

 * Θέλετε πράγματι ως κόμμα ν' ανοίξει ο φάκελος του Χρηματιστηρίου; Δεν φοβάστε μήπως βγουν «πράσινες ουρές»; - Αρνούμαι την κυνική λογική του συμψηφισμού, που υπονομεύει τα ηθικά θεμέλια του πολιτικού μας συστήματος. Η κυβέρνηση, εφόσον θεωρούσε ότι υπάρχει ζήτημα με το Χρηματιστήριο, όφειλε να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Δεν το έκανε, όχι από μεγαλοθυμία, αλλά επειδή έκρινε ότι δεν της «έβγαινε» ούτε πολιτικά ούτε νομικά.

 Το ζήτημα συνεπώς δεν είναι οι «πράσινες» αλλά οι «γαλάζιες ουρές» στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου. 

*Αν τα Σκόπια επιμείνουν στο θέμα του ονόματος, πρέπει η κυβέρνηση να προβάλει βέτο στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ; - Η Ελλάδα οφείλει, κατά τη γνώμη μου, να χρησιμοποιήσει αντίστροφα την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όχι ως πεδίο απειλών, για την προβολή βέτο, αλλά ως πεδίο θετικών ελληνικών πρωτοβουλιών για την κατά προτεραιότητα ένταξη της γειτονικής μας χώρας στους οργανισμούς αυτούς, υπό τον όρο μιας συμφωνημένης με την Ελλάδα λύσης για το όνομα.

 * «Σπείρα», «Σικελοί», «ήρθαν να κάνουν μπίζνες και να κλέψουν» είναι μερικές από τις κατηγορίες του κ. Παπανδρέου προς την κυβέρνηση και τον Κ. Καραμανλή. Κλίμα 1989 από την ανάποδη; - Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε το δεύτερο κατά σειρά σημασίας θύμα του 1989.

 Το πρώτο θύμα ήταν η χώρα και οι θεσμοί, οι ρυθμοί ανάπτυξης, το πολιτικό κλίμα, τα δημοσιονομικά δεδομένα. Εμείς συνεπώς, παρ' ότι θα μπορούσαμε να έχουμε δυσάρεστες μνήμες και άλλα αντανακλαστικά, θέλουμε την αποκάλυψη της αλήθειας, την εφαρμογή του νόμου, τον καταλογισμό ευθυνών, τον σεβασμό του δημοσίου χρήματος, αλλά σε καμία περίπτωση τη διολίσθηση του δημόσιου βίου σε ένα κλίμα τύπου '89. 

* Υποκλοπές, Πακιστανοί, κουμπάροι, ομόλογα. Για κανένα από αυτά τα μεγάλα θέματα δεν έχουμε δει φως. Εχει ευθύνες η Δικαιοσύνη; - Παρατηρείται δυστυχώς σε όλες τις πολιτικά κρίσιμες υποθέσεις μια περίεργη βραδύτητα των δικαστικών διαδικασιών.

Τι νόημα έχει τώρα η συνέχιση της προκαταρκτικής εξέτασης για τα ομόλογα ώστε να διαπιστωθεί εάν τελέστηκε έγκλημα, όταν υπάρχουν αυταπόδεικτα κακουργήματα; Επρεπε προ πολλού να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και να έχει ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη ανακριτή.

 * Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ρ. Κεδίκογλου, οφείλει να παραιτηθεί; - Κυρίως οφείλει να παράσχει πειστικές εξηγήσεις στην κοινή γνώμη και ιδίως στους νεότερους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και τον νομικό κόσμο. Η εξάντληση της θητείας του προέδρου του Αρείου Πάγου, που ούτως ή άλλως λήγει σε λίγες εβδομάδες, χωρίς στο μεταξύ να έχουν δοθεί απαντήσεις στα ζητήματα που τέθηκαν, δεν συνιστά ούτε ηθική, ούτε θεσμική, ούτε πολιτική κάλυψη και δεν προσφέρει υπηρεσία ούτε στον ίδιο, ούτε στη Δικαιοσύνη.  

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ  

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=316&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 29.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote