Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πρώτη συνάντηση Κλίντον - Λαβρόφ
Πρώτη συνάντηση Κλίντον - Λαβρόφ Εκτύπωση E-mail
07.03.09

Το μέτωπο του Αφγανιστάν, η κατάσταση στη Γεωργία, το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην ανατολική Ευρώπη και ο έλεγχος των εξοπλισμών βρίσκονται στην ατζέντα της πρώτης συνάντησης της Αμερικανίδας υπουργού εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον

με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρώφ στη Γενεύη.

Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι "ο διάλογος με τη Ρωσία δεν αφαιρεί τίποτε από την υποστήριξή μας προς χώρες όπως η Γεωργία, οι χώρες της Βαλτικής και τα Βαλκάνια", μερικές ώρες πριν τη συνάντηση.


Η συνάντηση αυτή αποτελεί το προοίμιο για μια συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο, με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 με θέμα την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

"Η συνάντηση αυτή θα μας επιτρέψει να εξετάσουμε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεών μας...και να προετοιμάσουμε τη συνάντηση των προέδρων μας", δήλωσε Σεργκέι Λαβρόφ, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντησή του με τη Χίλαρι Κλίντον.

Οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, οι οποίες υπήρξαν τεταμένες κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης, έχουν αρχίσει να αναθερμαίνονται, τουλάχιστον επί της αρχής, από την εγκατάσταση του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο , ο οποίος επιδιώκει μια "νέα ώθηση" στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα.

Επί της ουσίας όμως οι φάκελοι παραμένουν οι ίδιοι: η νέα κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να διατηρήσει το σχέδιο της αντιπυραυλικής ασπίδας , έπειτα από αρχικούς δισταγμούς, αρνείται, όπως και η προηγούμενη, την ύπαρξη μιας ρωσικής ζώνης επιρροής στην ανατολική Ευρώπη και υποστηρίζει την ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει ανάγκη , όπως και η προηγούμενη, την υποστήριξη της Ρωσίας στα θέματα των πυρηνικών προγραμμάτων του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, ενώ, ενόψει της ενίσχυσης των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς μέσω της Ρωσίας υλικού προς την Καμπούλ.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει επίσης την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της Συνθήκης για τον περιορισμό των Στρατηγικών Οπλων (START 1) η οποία εκπνέει στο τέλος του 2009, για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της Μόσχας.

Η Χίλαρι Κλίντον έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να επιδείξει "ρεαλισμό" , τονίζοντας ότι "ήλθε η ώρα για την αναζήτηση μιας νέας εκκίνησης" με τη Μόσχα και για την επανάληψη της λειτουργίας του συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

"Πιστεύω ότι σε ορισμένους τομείς, θα βρούμε ευρύ δυναμικό συνεργασίας. Σε άλλους θα έχουμε διαφωνίες, και εμείς θα υπερασπισθούμε τις θέσεις μας, και εκείνοι θα υπερασπισθούν τις δικές τους, και ελπίζω ότι θα φθάσουμε σε συμφωνίες, εάν καταστεί δυνατόν".

Η Χίλαρι Κλίντον έχει την πρόθεση να πιέσει τη Ρωσία για να ματαιώσει την πώληση εκσυγχρονισμένων πυραύλων εδάφους-αέρος στο Ιράν, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια προοπτική "συνιστά απειλή τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ευρώπη και τους γείτονές της στην περιοχή" της Μέσης Ανατολής.

Ελπίζει επίσης να πείσει τη Μόσχα να συμμετάσχει στο σχέδιο εγκατάστασης αντιπυραυλικού συστήματος στα εδάφη της Πολωνίας και της Τσεχίας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης βαλλιστικής απειλής από χώρες όπως το Ιράν.

"Πιστεύω ότι οι Ρώσοι αρχίζουν πραγματικά να παραδέχονται ότι το αντιπυραυλικό σύστημα δεν κατευθύνεται εναντίον τους", τονίζοντας ότι το σύστημα αυτό προορίζεται για την "αμοιβαία άμυνα" των ΗΠΑ και της Ευρώπης στον 21ο αιώνα.

 

 

ethnos

Η Ρωσία είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για τη σημερινή συνάντηση στη Γενεύη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. "Περιμένουμε με συγκρατημένη αισιοδοξία την πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Μπαράκ Ομπάμα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3158&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 07.03.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote