Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Πυροβολεί» το Ισραήλ η Χίλαρι
«Πυροβολεί» το Ισραήλ η Χίλαρι Εκτύπωση E-mail
06.03.09

Η Χ. Κλίντον συναντήθηκε χθες στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μ. Αμπάς, στον οποίον εξέφρασε τη θερμή υποστήριξή της

και λίγο αργότερα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «τα ισραηλινά σχέδια για κατεδαφίσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σπιτιών που ανήκουν σε Παλαιστινίους δεν βοηθούν και δεν είναι σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν για το Ισραήλ από τον “οδικό χάρτη”», όπως αναφέρεται το ειρηνευτικό σχέδιο. «Είναι ένα θέμα που σκοπεύουμε να θέσουμε στην κυβέρνηση του Ισραήλ και στη δημοτική διοίκηση στην Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε η Αμερικανίδα υπουργός, η οποία νωρίτερα είχε συναντηθεί και με τον Νετανιάχου, που προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, έπειτα από τις πρόσφατες εκλογές. Τόνισε μάλιστα ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, θα επιστρέψει στην περιοχή μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Η Τεχεράνη
Η Χ. Κλίντον δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα αρνηθεί να συνεργαστεί με μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει τη Χαμάς, εάν η ισλαμιστική οργάνωση δεν αναγνωρίσει το Ισραήλ και δεν απαρνηθεί τη βία. Η κ. Κλίντον δήλωσε ότι η Χαμάς, την οποία χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση», αναπτύσσει μια όλο και μεγαλύτερη πελατειακή σχέση με το Ιράν. Στο ίδιο μήκος κύματος, λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος Αμπάς κάλεσε την Τεχεράνη να σταματήσει να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις των Παλαιστινίων και τόνισε ότι «το Ιράν επεμβαίνει μόνο για να βαθύνει το χάσμα ανάμεσα στους Παλαιστινίους». Χθες πάντως ανώτερος Ιρανός στρατιωτικός διοικητής δήλωσε ότι οι ιρανικοί πύραυλοι μπορούν να πλήξουν τις ισραηλινές πυρηνικές εγκαταστάσεις. «Όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις σε διαφορετικές περιοχές των εδαφών που βρίσκονται υπό την κατοχή του σιωνιστικού καθεστώτος βρίσκονται στην εμβέλεια των ιρανικών αμυντικών πυραύλων», δήλωσε ο Μοχάμαντ Άλι Τζαφάρι, διοικητής της Επαναστατικής Φρουράς.

Προσπάθεια απομόνωσης
Η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια απομόνωσης του Ιράν, η οποία εκφράσθηκε κατ΄ αρχάς με την πρόταση προς τη Ρωσία να μεσολαβήσει στην Τεχεράνη ώστε να μην αναπτύξει πυρηνικά όπλα και σε αντάλλαγμα η Ουάσιγκτον δεν θα εγκαταστήσει την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη. Η Χίλαρι Κλίντον, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Κίνα, ζήτησε από την κινεζική κυβέρνηση να περιορίσει τους οικονομικούς δεσμούς της με το Ιράν, ενώ ανακοίνωσε την αποστολή δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων στη Δαμασκό όπου θα συζητήσουν με την ηγεσία της Συρίας. Η κυβέρνηση Ομπάμα πιστεύει ότι εάν βελτιωθούν οι σχέσεις της με τη Συρία, θα περιοριστούν οι αποστολές όπλων προς το Ιράκ, τον Λίβανο και τη Χαμάς.


Κόντρα για πλοίο με εκρηκτικά που εμπλέκει και την Κύπρο

ΕΝΤΑΣΗ μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συρίας, στην οποία έχει εμπλακεί και η Κύπρος, σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες λόγω του εντοπισμού ενός πλοίου το οποίο θεωρείται ότι μετέφερε εκρηκτικά από το Ιράν στους Παλαιστινίους μαχητές της Γάζας. Η Κύπρος ενεπλάκη επειδή το πλοίο ελλιμενίστηκε εκεί, αφότου ανέβηκαν σε αυτό για επιθεώρηση Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι η Συρία, η οποία αναφερόταν ως τόπος προορισμού του πλοίου, πιέζει την Κύπρο για το φορτίο. Ο Σύρος υπουργός Δικαιοσύνης Μοχάμεντ αλ-Γκουφάρι επισκέφθηκε την Κύπρο πρόσφατα, μερικές εβδομάδες αφότου το αμερικανικό ναυτικό σταμάτησε και επιθεώρησε το υπό κυπριακή σημαία πλοίο «Μonchegorsk» που βρισκόταν στα ανοικτά του νησιού. Εντοπίσθηκε φορτίο όπλων, το οποίο η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι είχε σταλεί από το Ιράν στη Γάζα με αποδέκτη την οργάνωση Χαμάς.

Η Λευκωσία
Το αμερικανικό ναυτικό δεν μπορούσε νόμιμα να κρατήσει το πλοίο, ο κυβερνήτης του οποίου δήλωσε ως προορισμό τη Συρία. Συνέχισε λοιπόν το ταξίδι του προς το Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου και μετά, στις 29 Ιανουαρίου έδεσε στην Κύπρο, όπου το φορτίο του- το οποίο περιγράφεται από Κύπριους αξιωματούχους ως υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρομαχικών- εκφορτώθηκε στην ξηρά, επειδή σύμφωνα με τη Λευκωσία παραβιάστηκε η απαγόρευση του ΟΗΕ για την εξαγωγή ιρανικών όπλων. Οι Σύροι, με την επίσκεψη του υπουργού, ζητούν την επιστροφή τουλάχιστον ενός μέρους του φορτίου.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3153&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote