Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Οι αρχηγοί στον πρωθυπουργό
Οι αρχηγοί στον πρωθυπουργό Εκτύπωση E-mail
05.03.09

Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων περνούν από τις 11 το μεσημέρι διαδοχικά το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, για ένα τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό

στο οποίο ο Κ. Καραμανλής ζητεί τη συναίνεση τους στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Γ. Παπανδρέου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε το αίτημα του Κ. Καραμανλή για συναίνεση, ζητώντας εκλογές. Παράλληλα στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, που διήρκησε περίπου μια ώρα, έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο ίδιος τόσο από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όσο και κατά προηγούμενη πολιτική ιστορία του έχει αποδείξει ότι είναι άνθρωπος της συνεννόησης και της διαμόρφωσης ευρύτερων συναινέσεων και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επί πέντε χρόνια απορρίπτει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ ζητώντας τώρα μια «λευκή επιταγή για να συνεχίσει τις ατελέσφορες επιλογές της».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι εξέφρασε στον πρωθυπουργό την ανησυχία του και μετέφερε την ανασφάλεια ελληνικής κοινωνίας η οποία όπως είπε εντείνεται από την απειλή της ανεργίας την μείωση τζίρου και την ασφυξία που αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αίσθηση ανομίας που περνά ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας, την απαξίωση του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας, και των δημόσιων αγαθών της Υγείας, της Πρόνοιας, καθώς και της απουσίαςς της Ελλάδας από το διεθνές στερέωμα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνάντηση, όπως είπε ο ίδιος, διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για συγκροτημένη πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, αλλά έχει σχέδιο μιας χρήσης, της προεκλογικής. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν άκουσε καμία ουσιαστική πρόταση για αξιόπιστη διαπραγμάτευση στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια νέα κυβέρνηση, μια νέα κατεύθυνση, ένα νέο σχέδιο με προτάσεις για μέτρα στήριξης και αναβάθμιση του κοινωνικού συστήματος με έμφαση στην Παιδεία την Υγεία και την Πρόνοια, στο πρότυπο πράσινης ανάπτυξης που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, με παράλληλη ισχυρή διαπραγμάτευση με σχέδιο με την ΕΕΕ

Ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα του σε ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορούν να συστρατευθούν όλοι οι Ελληνες, μόλις το ΠΑΣΟΚ λάβει εντολή διακυβέρνησης.

Α. Παπαρήγα

«Ήταν μια ειλικρινής συζήτηση από τη δική μας πλευρά, και ο πρωθυπουργός καθαρά είπε τα πράγματα,», δήλωσε κατά την έξοδό της από το Μέγαρο Μαξίμου η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η κ. Παπαρήγα απέρριψε τη στήριξη αντιλαϊκών πολιτικών λέγοντας «εμείς δεν βάζουμε πλάτη».
«Θα βάλουμε πλάτη», πρόσθεσε, μόνο για την ανάπτυξη αγώνων με κύριο στόχο στόχο να αποτραπούν νέες θυσίες και να ανοίξει ο δρόμος της διεκδίκησης. «Αυτή», τόνισε, «θα είναι η μεγάλη συνεισφορά μας».

Η κ. Παπαρήγα έκανε άνοιγμα στην «πλειοψηφία του ελληνικού λαού», λέγοντας πως ήρθε η στιγμή να σκεφτεί έναν νέο δρόμο ανάπτυξης.

Αναφορικά με τις εκλογές, η γγ του ΚΚΕ τις χαρακτήρισε μεγάλη ευκαιρία για ρήγμα στον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων και τιμωρία στις δυνάμεις της δικομματικής συναλλαγής. «Εμείς ποτέ δεν θα μιλάμε μόνο για εκλογές», είπε με νόημα συμπληρώνοντας πως «το ΚΚΕ δεν τις φοβάται, μπορούν να ανοίξουν ένα παράθυρο εφόσον ο λαός είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει».

Γ. Καρατζαφέρης

Περισσότερο συναινετικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι μεταξύ ενός μεγάλου άλματος στο κενό και ενός σταθερού βήματος στη λογική, προτιμά το δεύτερο για να προσθέσει ότι η λογική υπαγορεύει να βρούμε κοινούς τρόπους για να βγούμε από την κρίση

Σχετικά με τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό είπε ότι αν μελετήσει κανείς το πλαίσιο θέσεων το οποίο παρουσίασε στον ίδιο και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ο Κ. Καραμανλής, τότε δύσκολα μπορεί να κινηθεί κανείς έξω από αυτό. Πρόσθεσε ακόμη ότι κατά τη συνάντηση κατέθεσε ένα υπόμνημα σκέψεων ιδεών και προτάσεων, πέρα από αυτές που ήδη έχει παρουσιάσει στη Βουλή

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εμφανίστηκε αρνητικός ως προς το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών σε αυτή φάση λέγοντας ότι «όταν έχουμε μια δεσπόζουσα οικονομική κρίση και μια υποβόσκουσα κοινωνική κρίση δεν είναι το πιο βατό να δημιουργήσουμε πολιτικό ζήτημα»

Οι άλλες συναντήσεις

Το απόγευμα θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνο. Θα ακολουθήσει δημόσια δήλωση του Κ. Καραμανλή, περίπου στις 8 το βράδυ.

Οι έξι βασικές αρχές του πρωθυπουργού προς τους πολιτικούς ηγέτες 

Τις έξι βασικές αρχές, παραδοχές που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων έκανε γνωστές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος. Αφορούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν για την Ελλάδα από τη συμμετοχή της στην ΕΕ και την ευρωζώνη, το διαχρονικό βάρος του δημοσίου χρέους, την ανάγκη περιορισμού των ελλειμμάτων, την ανάγκη ειδικών αναπτυξιακών δράσεων για συγκεκριμένους τομείς και το χρέος όλων να μην διευκολύνουν υπερβολικές διεκδικήσεις. Διαβάστε αναλυτικά

Ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ένα γόνιμο διάλογο προκειμένου να σκεφτούμε τί μπορούμε να κάνουμε από κοινού για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη διεθνή οικονομική κρίση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για πρωτόγνωρη κρίση, με δυσμενείς επιπτώσεις για όλες τις χώρες και σημείωσε πως χθες ο κ. Μπαρόζο περιέγραψε με όχι ευχάριστα χρώματα τις τελευταίες παραμέτρους της.

Αναφερόμενος στο νόημα και τη στόχευση αυτών των συναντήσεων του πρωθυπουργού, ο κ. Αντώναρος είπε πως η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης και χρέους προς τον τόπο και τους Έλληνες πολίτες πιστεύει πως πρέπει να γίνει αυτή η συνεννόηση. Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση δεν περιμένει να συμφωνήσουν όλοι σε όλα ή να εγκαταλείψει καθένας τις απόψεις του. «Αλλά περιμένουμε να συμφωνήσουμε όλοι μαζί για το καλό του τόπου στα αυτονόητα, στις γενικές παραδοχές προκειμένου να δώσουμε τις λύσεις που απαιτούν οι καιροί», διευκρίνισε και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει συνολικό, ολοκληρωμένο, ουσιαστικό σχέδιο που κινείται σε ρεαλιστικές βάσεις και είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα. «Η κυβέρνηση και σχέδιο και πρόγραμμα έχει. Το έχει παρουσιάσει. Το επεξεργάζεται συνέχεια και κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές με ένα στόχο. Τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης», ανέφερε.

Αναφορικά με τις δανειακές υποχρεώσεις, ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως η χώρα ανταποκρίνεται πλήρως σε όλες και δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η δανειοληπτική ικανότητα της χώρας. «Όποτε η Ελλάδα αναζήτησε δάνεια, τα δάνεια αυτά - αντίθετα με ό,τι συνέβη με άλλες μεγαλύτερες χώρες - υπερκαλύφθηκαν. Αυτό μετράει», είπε.

Σε ερώτηση αν ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τον πρωθυπουργό εκλογές, ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως δεν θα ήθελε ο ίδιος να πει τι είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον κ. Καραμανλή. «Σύμφωνα με την έγκυρη πληροφόρηση που έχω, η δημόσια τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώνει και όσα είπε στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό», δήλωσε.

Για τις εκλογές, ο κ. Αντώναρος είπε «το θέμα αυτό δεν το σκεφτόμαστε και ότι η συζήτηση γύρω από την εκλογολογία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου».

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3151&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote