Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Επιμένει για εκλογές το ΠΑΣΟΚ
Επιμένει για εκλογές το ΠΑΣΟΚ Εκτύπωση E-mail
05.03.09

Εκλογές λόγω σκανδάλων και οικονομικών αδιεξόδων βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ. Οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν πληροφορίες πως «πολύ σύντομα ο Κ. Καραμανλής θα βρεθεί σε δυσχερή θέση από τις εξελίξεις στις υποθέσεις Παυλίδη, ομολόγων και Βατοπεδίου»!

«Ερχονται διώξεις», λένε χαρακτηριστικά και διατυπώνουν την εκτίμηση πως «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις εκλογές». Αλλωστε, ο Γ. Παπανδρέου θα τη δώσει την αφορμή στον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν θα προσφέρει τη συναίνεσή του, αντίθετα θα κατηγορήσει τον Κ. Καραμανλή για έλλειμμα πολιτικής και απουσία πολιτικής βούλησης να συγκρουστεί με τα συμφέροντα που νέμονται την οικονομία.

Για την Ιπποκράτους το αυριανό ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου είναι διαδικαστικό και εντάσσεται στους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Γι' αυτόν τον λόγο ο Γ. Παπανδρέου έκανε το επόμενο βήμα, καλώντας τον Κ. Καραμανλή στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή στο πλαίσιο της Ωρας του Πρωθυπουργού. Κατέθεσε χθες επίκαιρη ερώτηση για την πιστωτική ασφυξία και την ύφεση που πλήττουν την ελληνική αγορά.

«Αναξιόπιστος»
Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό «αναξιόπιστο και περιορισμένου κύρους», με αφορμή την αντιμετώπιση που του επιφύλαξαν οι Ευρωπαίοι εταίροι κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Σε κάθε περίπτωση, εν όψει του αυριανού ραντεβού, οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου θυμίζουν μερικά χαρακτηριστικά δείγματα γραφής της κυβέρνησης της ΝΔ:

  • Προκήρυξαν εκλογές τον Αύγουστο του 2007 για να γλιτώσουν από τα πορίσματα Ζορμπά για τα γαλάζια δομημένα ομόλογα.
  • Αρνήθηκαν να συζητήσουν τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ριζική αλλαγή του προϋπολογισμού του 2009.
  • Αρνήθηκαν να φέρουν και να συζητήσουμε στη Βουλή το «Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» πριν το υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Αρνήθηκαν επί μήνες να δώσουν τα πραγματικά στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2008.

Επέλεξαν, στην απέλπιδα προσπάθεια να κρύψουν την πλήρη δημοσιονομική κατάρρευση, να τα δημοσιοποιήσουν την προηγούμενη Παρασκευή το βράδυ, αρχή του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

  • «Το θλιβερό για τη χώρα θέαμα συμπληρώθηκε στη συνέντευξη Τύπου, με τις γραμμένες για πολλοστή φορά σε σκονάκια απαντήσεις, που επαναλάμβαναν τα μισόλογα για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και τα επικοινωνιακά υποκριτικά κόλπα περί συναίνεσης», σημείωσε χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Το κλίμα αυτό αποτυπώνεται και στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε ο Γ. Παπανδρέου για να συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον Κ. Καραμανλή για πλήρη αποτυχία στην οικονομία:

  • Τους τελευταίους μήνες έχουν χαθεί πάνω από 12 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
  • Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία μειώθηκε κατά 17% το 2008 σε σχέση με το 2007.
  • Ο γενικός δείκτης νέων παραγγελιών μειώθηκε κατά 8%.
  • Ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού παραμένει στο 3%, με μεγάλους χαμένους τα δύο άκρα της παραγωγικής αλυσίδας, παραγωγούς και καταναλωτές, και κερδισμένους τους μεσάζοντες.
  • Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει αυξηθεί από τις αρχές του έτους, παρά το γεγονός ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί, ενώ το φυσικό αέριο πωλείται ακριβότερα από το πετρέλαιο σε Κεντρική και Βόρειο Ελλάδα.
  • Οι τράπεζες δεν επιτελούν τον ρόλο τους ως παρόχων ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία, παρά τη δραστική μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ και του euribor και το πακέτο στήριξης των 28 δισ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, οι πιστώσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2008 για νέα στεγαστικά δάνεια υποχώρησαν κατά 42% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και τα νέα καταναλωτικά δάνεια κατά 34%.

Παράλληλα, τον Ιανουάριο υπήρξε καθαρή μείωση της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας.

Στο πλαίσιο αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά και στις πληροφορίες για απόσυρση αυτοκινήτων, νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων κ.ο.κ.

«Εχουμε μια αρνητική διάθεση σε μέτρα που έχουν ως αφετηρία έναν εισπρακτικό χαρακτήρα και τα οποία δημιουργούν και τα λάθος κίνητρα στην κοινωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3149&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote