Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σε επιφυλακή για την οικονομία
Σε επιφυλακή για την οικονομία Εκτύπωση E-mail
04.03.09

Η διεθνής οικονομική κρίση συζητήθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ενόψει και του ECOFIN, που συγκαλείται την ερχόμενη εβδομάδα.

Οπως ανακοινώθηκε, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει την Τετάρτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής, ενώ την Πέμπτη θα έχει κύκλο επαφών με τους Γιώργο Παπανδρέου, Αλέκα Παπαρήγα, Γιώργο Καρατζαφέρη και Αλέκο Αλαβάνο.

Στο κλίμα των όσων είπε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής κινήθηκαν οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου και Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη αμέσως μετά.

«Κάθε μέρα βιώνουμε αναπάντεχες, δυσάρεστες, εξελίξεις στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που αγγίζει όλες τις παγκόσμιες οικονομίες και κατ' επέκταση και την ελληνική», δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου. Πρόσθεσε ότι «στόχος του σχεδίου μας είναι να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση με τις όσο το δυνατόν λιγότερες περιπτώσεις, ειδικά για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Το σχέδιό μας έχει στόχο αφενός να περιορίσει τα ελλείμματα του δημοσίου και αφετέρου αναπτυξιακές δράσεις, που να δημιουργήσουν νέα εισοδήματα για τους Έλληνες και νέες θέσεις εργασίας. Είμαστε, όμως, και σε επιφυλακή για να θωρακίσουμε την οικονομία της χώρας».

Μιλώντας το βράδυ σε εκδήλωση που οργάνωσε η HELEXPO για την παρουσίαση της 74ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι «προτεραιότητα της πολιτικής που εφαρμόζουμε είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας μας, με τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών μας και τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στις ξένες αγορές».

Είπε επίσης ότι η ενίσχυση του διεθνούς εμπορίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση, για να αντιμετωπιστεί πιο γρήγορα η μεγάλη διεθνής οικονομική κρίση. «Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να συμβάλουν όλοι για τη διατήρηση ανοιχτών εμπορικών διαύλων» υπογράμμισε.

Ο κ. Παπαθανασίου, αφού υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει ένα συγκροτημένο σχέδιο, με στόχο τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, τη στήριξη της απασχόλησης και τη στήριξη των οικονομικά ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, είπε ακόμη ότι παράλληλα επιδιώκεται η σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης.

«Κάθε μέρα προστίθενται νέα στοιχεία, τα οποία προβληματίζουν ολόκληρη την Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής και ενόψει της επόμενης συνεδρίασης», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για το ταξίδι της στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για τη διάσκεψη δωρητών για τη Γάζα.

Ο στόχος μας, είπε η κα Μπακογιάννη, είναι να υπάρξει απόλυτος συντονισμός όλων των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και συνεργασία και αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Ελλάδα και ολοκληρωμένο σχέδιο έχει και τη βούληση να το εφαρμόσει, αταλάντευτα και απαρέγκλιτα ώστε να φτάσουμε στο στόχο, που είναι η οικονομία μας να είναι δυναμωμένη στο διάστημα που θα έρθει και που θα τελειώσει η κρίση, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος. Για το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, παρέπεμψε στην απάντηση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

Για τις συναντήσεις του κ. Κ. Καραμανλή με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Αντώναρος ανακοίνωσε ότι από το πρωί έχουν αρχίσει οι διαδικασίες επαφών μεταξύ του γραφείου του πρωθυπουργού με τα γραφεία των πολιτικών αρχηγών, ώστε να γίνουν αυτές οι συναντήσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Όπως ανακοίνωσε, την Τετάρτη στις 11.30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και στις 13.00 με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα.

Ο πρωθυπουργός ανέλαβε συγκεκριμένη πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο ίδιος, προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη και να γίνει δυνατή η συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος, επισημαίνοντας πως είναι φυσικό να γίνεται τέτοια συζήτηση στο ανώτατο επίπεδο για τις εξελίξεις στην οικονομία που είναι γρήγορες.

Σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για την οικονομία,ο κ. Αντώναρος έκανε λόγο για δικαίωμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα πλαίσια λειτουργίας του κοινοβουλίου, δικαίωμα στο οποίο η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί.

Για απόλυτο κενό πολιτικής, το οποίο πληρώνει ο Ελληνας πολίτης, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, την παρουσία του πρωθυπουργού στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού την περασμένη Παρασκευή, αλλά και στις επικείμενες συναντήσεις του κ. Καραμανλή με τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2008 έχουν ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο έχει καταθέσει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με βάση τα στοιχεία αυτά, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 3,7% του ΑΕΠ, όπως άλλωστε αναφέρεται στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα. Αντί, συνεπώς, να ρωτά ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για ανύπαρκτα ζητήματα, ας ρωτήσει καλύτερα το οικονομικό επιτελείο του κόμματός του, πώς τα κατάφερε και ανακάλυψε πάλι ένα θέμα που δεν υφίσταται;» σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, απαντώντας στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας επέκρινε τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ενώ ο κ. Κ. Καραμανλής ζητάει συναίνεση για ζητήματα που αφορούν την οικονομία ή εθνικά θέματα, ταυτόχρονα σε ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά όλη την ελληνική κοινωνία, τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για την αστυνομία, αρνείται τη συναίνεση.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3144&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote