Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ελληνική ταξιδιωτική οδηγία για όσους ταξιδεύουν στα Σκόπια
Ελληνική ταξιδιωτική οδηγία για όσους ταξιδεύουν στα Σκόπια Εκτύπωση E-mail
04.03.09

Η επίθεση Σκοπιανών σε ελληνικό τουριστικό λεωφορείο στην Οχρίδα την προχθεσινή Κυριακή, κινητοποίησε το υπουργείο των Εξωτερικών που εξέδωσε «ταξιδιωτική οδηγία» για την ενημέρωση των Ελλήνων

«που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, με την πρόθεση να διαμείνουν ή απλώς να διέλθουν, για επαγγελματικούς ή προσωπικούς σκοπούς, ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών, «το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της χώρας μας, το τελευταίο έτος, προκάλεσε περιστατικά προπηλακισμών προσώπων, ιδίως οδηγών και επιθέσεων και φθορών σε  αυτοκίνητα με ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας». Στο έγγραφο που υπογράφεται από τον εκπρόσωπο του υπουργείου κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, αναφέρεται ότι «η τοπική νομοθεσία και οι διαδικαστικοί κανόνες, π.χ. όσον αφορά: τελωνεία, φορολογία, μεταφορές τράνζιτ, εξαγωγή ποσού σε ξένο συνάλλαγμα που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ, εκτός αν δηλωθεί κατά την είσοδο στην χώρα και κανόνες οδικής κυκλοφορίας, εφαρμόζονται πλειστάκις, από τις σκοπιανές αρχές έναντι των Ελλήνων πολιτών, με εξάντληση κάθε αυστηρότητας, με εμφανή χαρακτηριστικά κατάχρησης και δυσανάλογες συνέπειες».

Με αφορμή την επίθεση εναντίον Ελλήνων ταξιδιωτών στη FYROM υπογραμμίζεται ότι «η νομοθεσία στην ΠΓΔΜ αλλάζει συνεχώς και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση του κοινού, ούτε των ενδιαφερομένων επαγγελματικών κλάδων.

Τα ανωτέρω έχουν καταγραφεί ως περιστατικά, ιδίως στους τελευταίους μήνες, από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές».

Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο των Εξωτερικών εκδίδει μια μορφή ταξιδιωτικής οδηγίας για τους Έλληνες που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε μια χώρα του εξωτερικού. Επιδεικνύοντας αντανακλαστικά και ταχύτητα στην αντίδρασή της, η ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας προσπαθεί να αξιοποιήσει την επίθεση εναντίον των Ελλήνων τουριστών στα Σκόπια για να καταδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι η εθνικιστική ρητορεία της κυβέρνησης του κ. Νίκολα Γκρούεφσκι λαμβάνει τα χαρακτηριστικά τρομοκράτησης των πολιτών που απλώς επισκέπτονται τη γειτονική χώρα. Με την ταξιδιωτική οδηγία, το υπουργείο Εξωτερικών προβάλλει τον ισχυρισμό ότι οι Σκοπιανοί είναι εκείνοι που ναρκοθετούν την προσπάθεια επίτευξης σχέσεων καλής γειτονίας.

Στην ανακοίνωση που έχει τον έμμεσο χαρακτήρα της ταξιδιωτικής οδηγίας, ο κ. Κουμουτσάκος ενθαρρύνει τους πολίτες «να ενημερώνονται εγκαίρως για τους ισχύοντες στην ΠΓΔΜ κανόνες καθώς και να τους τηρούν πολύ σχολαστικά και, κυρίως, να λαμβάνουν μέτρα ιδιαίτερης προσοχής και σύνεσης, όσον αφορά την ασφάλεια του προσώπου και της περιουσίας τους, κατά την διαμονή ή την διέλευσή τους από την ΠΓΔΜ.

Οι ελληνικές διπλωματικές και προξενικές Αρχές στη χώρα είναι στην διάθεση των Ελλήνων πολιτών, για τυχόν διευκρινίσεις ή για συνδρομή στην περίπτωση δυσάρεστου συμβάντος», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών.

 protothema

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3143&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote