Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στο Λευκό Οίκο ο Γκόρντον Μπράουν
Στο Λευκό Οίκο ο Γκόρντον Μπράουν Εκτύπωση E-mail
04.03.09

Η οικονομική κρίση και η στρατηγική στο Αφγανιστάν αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Αμερικανού προέδρου και του Βρετανού πρωθυπουργού, κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Η επίσκεψη του Γκόρντον Μπράουν, του πρώτου ευρωπαίου ηγέτη που επισκέπτεται το Λευκό Οίκο μετά την εκλογή του νέου προέδρου, έχει κυρίως στόχο να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της G20 αλλά και να ενισχύσει τη σχέση μεταξύ των δύο αντρών. Πριν την αναχώρησή του από το Λονδίνο, ο Μπράουν δήλωσε ότι η Αμερική "μεταμορφώθηκε" με την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μπράουν θα ασκήσει πιέσεις στον Ομπάμα για να ενημερωθεί για το πρόγραμμα που καταρτίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τον οικονομικό τομέα, ενώ θα συζητήσουν και τρόπους για την υιοθέτηση αυστηρότερων κανονισμών στην οικονομία.

Επικαλούμενος την πολιτική του περίφημου "New Deal" (Νέα Συμφωνία) του προέδρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ για την ανάκαμψη της οικονομίας μεσούσης της Μεγάλης Ύφεσης τη δεκαετία του 1930, ο Μπράουν έχει ζητήσει μια "παγκόσμια νέα συμφωνία" στην οποία θα συνεργαστούν οι μεγαλύτερες οικονομίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη βελτίωση των κανόνων στην οικονομία, ενοψει και της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 βιομηχανικών χωρών και αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου, στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο.

Οι δύο ηγέτες θα μιλήσουν, επίσης, για τη στρατηγική που θα υιοθετήσουν στο Αφγανιστάν και στη σύνοδο κορυφής για τα 60 χρόνια του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί από 3 έως 5 Απριλίου στο Μπάντεν-Μπάντεν της Γερμανίας και στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

Η Βρετανία είναι, με 8.300 στρατιώτες της, η δεύτερη σε μέγεθος δύναμη στο Αφγανιστάν μετά τις ΗΠΑ, που έχουν στείλει 38.000 στρατιώτες.

Την Τετάρτη, ο Μπράουν θα εκφωνήσει ομιλία στα δύο σώματα του Κογκρέσου που θα συνεδριάσουν από κοινού με την ευκαιρία αυτή, και γίνεται έτσι ο πέμπτος πρωθυπουργός της Βρετανίας που έχει αυτό το προνόμιο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει τις χώρες να αποφύγουν κάθε μέτρο προστατευτισμού στο εμπόριο.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο Μπράουν έχει στις αποσκευές του ένα δώρο για τον Ομπάμα, το οποίο αντανακλά την ιστορική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3141&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote