Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Θα εφαρμόσουμε χωρίς αποκλίσεις το σχέδιο»
«Θα εφαρμόσουμε χωρίς αποκλίσεις το σχέδιο» Εκτύπωση E-mail
01.03.09

Το σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης εφαρμόζεται και θα συνεχίζει να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα, δήλωσε ο έλληνας Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες

μετά το το τέλος της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 ευρωπαίων ηγετών, τονίζοντας παράλληλα ότι θα εξαντληθούν τα περιθώρια για κοινωνική πολιτική.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εγγύηση των καταθέσεων, αλλά και στα πρόσφατα κοινωνικά επιδόματα τα οποία έδωσε η κυβέρνηση. Καταλήγοντας επί του θέματος, σημείωσε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει περισσότερο το έλλειμμα δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και κάποιες πρόσθετες κοινωνικές παρεμβάσεις.

Δεν παρέλειψε, όμως, να επισημάνει ότι τα περιθώρια αυτά είναι περιορισμένα, ενώ ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι. Το σχέδιο για την ελληνική οικονομία, συνέχισε ο κ.Καραμανλής, κινείται σε τρεις άξονες: την ανάπτυξη, τη δημοσιονομική εξυγίανση και την προστασία των ασθενέστερων τάξεων.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του χρέους και επανέλαβε ότι δεν σκέφτεται εκλογές.

Στην παρέμβασή του κατά τη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αγνοούν τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης. Ζήτησε αποφυγή του προστατευτισμού και προώθηση και αξιοποίηση της ενιαίας αγοράς.

Παράλληλα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, πρέπει να ενισχυθούν εδικοί τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και η αυτοκινητοβιομηχανία, με τρόπο ώστε να μην πληγεί μακροπρόθεσμα η ανταγωνιστικότητα. Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε, ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η επιστροφή στον προστατευτισμό, ο οποίος όπως ανέφερε χαρακτηριστικά θα μπορούσε να διακυβεύσει πολλά από αυτά που η Ευρώπη έχει πετύχει ως σήμερα.

Κληθείς στη συνέχεια να σχολιάσει τις πρόσφατες αναφορές του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι ήρθε στις Βρυξέλλες, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, σημείωσε ότι είναι εσφαλμένο να λέγεται ότι η Ελλάδα δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση.

«Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με το μεγαλύτερο δυνατό αίσθημα ευθύνης», δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι απορρίπτει τις λογικές της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού. «Δεν προσφέρονται αυτά τα θέματα για κομματική εκμετάλευση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής. Άλλο είναι να αναφερόμαστε σε θέματα που ακούγονται ευχάριστα και άλλο να πετυχαίνουμε αποφάσεις για το συμφέρον της χώρας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Κάτω από αυτές τις έκτακτες συνθήκες έχει σημασία να επιδείξουν οι πάντες αίσθημα ευθύνης, τόνισε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε, δε, ότι ακόμα και αν δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συναίνεση σε όλα, είναι σίγουρο ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία τουλάχιστον σε μερικά βασικά θέματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα όρια αντοχής της οικονομίας και τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα στο πλαίσιο της ΕΕ. «Η έξοδος από την κρίση είναι εθνική υπόθεση και σαν τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους», τόνισε ο Κ. Καραμανλής. Η ύπαρξη συναινετικού κλίματος θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική και θα συνέβαλε στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΠΑΣΟΚ

«Ο πρωθυπουργός επιστρέφει όπως έφυγε, χωρίς ιδέες, χωρίς σχέδιο για τη χώρα, χωρίς αξιοπιστία γι’ αυτά που θα έπρεπε να διεκδικήσει η χώρα μας» τονίζει σε δήλωση του ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση μόνο με περιοριστικές πολιτικές. Χρειάζεται αναπτυξιακές πολιτικές. Και πάνω από όλα χρειάζεται αξιοπιστία, την αξιοπιστία που η σημερινή κυβέρνηση απλώς δεν διαθέτει» πρόσθεσε.

ΣΥΝ

«Το μεγαλύτερο ναυάγιο της Συνόδου» χαρακτήρισε την ελληνική κυβέρνηση ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Νίκος Χουντής, καθώς «ο έλληνας πρωθυπουργός φάνηκε ανίκανος να διεκδικήσει και να υπερασπιστεί τα στοιχειώδη για την οικονομία και για τους εργαζόμενους της χώρας».


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3131&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote