Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Θα φάμε ξύλο αν δεν κάνουμε αυτό που πρέπει»
«Θα φάμε ξύλο αν δεν κάνουμε αυτό που πρέπει» Εκτύπωση E-mail
01.03.09

«Οσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά τόσο σαφέστερη θα είναι και η καταδίκη για τη Ν.Δ.», λέει για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο Α. Λοβέρδος.

Ο βουλευτής της Β’ Αθηνών και υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ προβλέπει ότι όσο περνά ο καιρός τόσο περισσότεροι πολίτες θα τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών, ενώ είναι βέβαιος ότι αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές ο δρόμος θα είναι στρωμένος όχι με ανοχή αλλά με… βρεγμένες σανίδες!

Οι πολίτες ασφυκτιούν, δείχνουν ολοένα και λιγότερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, αλλά δεν ακουμπάνε και στο ΠΑΣΟΚ. Τι είναι αυτό που λείπει;
Δεν συμφωνώ ότι οι πολίτες δεν ακουμπάνε στο ΠΑΣΟΚ. Οπως φαίνεται στις μετρήσεις, ολοένα και περισσότεροι πολίτες θεωρούν πως μπορούμε καλύτερα από τη Ν.Δ. Δίχως να θέλω να κομπάσω, η οικονομική κρίση επιτρέπει να φανεί πως το ΠΑΣΟΚ είναι το ικανότερο κόμμα του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Είναι ευρύτερα διαδεδομένο στην κοινή γνώμη ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν καλύτερα το πώς να διαχειριστούν την ποικιλία των δυσκολιών και των προβλημάτων.

Ιδού, λοιπόν, η βάση εκκίνησής μας. Δεν αντιλέγω, πάντως, για την αναξιοπιστία του ελληνικού κομματικού συστήματος στη γνώμη και τις αξιολογήσεις των πολιτών. Αυτή τη μάχη της αξιοπιστίας πρέπει να την κερδίσουμε, όταν μας εμπιστευτεί η λαϊκή κυριαρχία.

Ο Γ. Παπανδρέου και πολλά στελέχη σας δείχνουν το τελευταίο διάστημα πρόθεση να μιλήσουν για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Με δεδομένο ότι τα χειρότερα σε ό,τι αφορά την κρίση δεν τα έχουμε δει, τι πρέπει να περιμένουν οι πολίτες από μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ;
Μα αυτό είναι η υποχρέωσή μας, να είμαστε εξειδικευμένοι. Οχι με γενικότητες, αλλά με ειδικό πολιτικό λόγο. Ας πούμε για αύριο, για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με θέμα την οικονομική κρίση, καταθέσαμε δημοσίως τους άξονες πολιτικής τους οποίους πρέπει να υπερασπιστεί ο Ελληνας πρωθυπουργός. Μεταξύ αυτών υπάρχει η στόχευση να προσανατολιστεί η Ε.Ε. στην ειδική στήριξη των Βαλκανίων (κυρίως Ρουμανίας, Βουλγαρίας) σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Τώρα σε ό,τι αφορά τα γενικότερα θέματα ο Γ. Παπανδρέου κατέθεσε την περασμένη Κυριακή τους πέντε άξονες του πολιτικού μας σχεδίου.

Οι εξειδικεύσεις αποτελούν την καθημερινή μας δουλειά τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στο ΙΣΤΑΜΕ. Και πρώτα απ’ όλα μελετάμε τα μέτρα με τα οποία θα συμμαζέψουμε το Ελληνικό Δημόσιο, που πραγματικά ξεχυλώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Π.χ. δεν είναι θέμα προγράμματος να μην αλλάξεις τρεις διοικητές του ΙΚΑ ή δύο διοικητές της ΔΕΗ, οι οποίοι να συναγωνίζονται ποιος θα καταστήσει περισσότερο ελλειμματική την εταιρία αυτή του Ελληνικού Δημοσίου. Η εμπειρία και οι γνώσεις μας εγγυώνται ότι θα επιτύχουμε σ’ αυτό το στόχο. Η δουλειά μας θα είναι δύσκολη. Θα δώσουμε μάχες. Και την προειδοποίηση μας τη δίνουν οι ίδιες οι συνθήκες της κρίσης: υπουργός, βουλευτής, διοικητής οργανισμού δεν αποτελούν αξιώματα για αυτοκολακεία, φιγούρες ή παράτες.

Αλλά, αντιθέτως, είναι αξιώματα για να επιφέρει ο πολιτικός τις αλλαγές εκείνες που θα βοηθήσουν τον τόπο. Οχι μόνο δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για μας, αλλά αντιθέτως θα υπάρχουν πολλές βρεγμένες σανίδες για όποιον έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του ή είναι κατώτερος των αναγκών. Ή θα κάνουμε αυτά που πρέπει ή θα φάμε ξύλο.

Γιατί πιστεύετε ότι οι πολίτες δεν συμφωνούν σε μεγάλο ποσοστό –τουλάχιστον μέχρι τώρα– με το αίτημά σας για άμεση προσφυγή στις κάλπες;
Οι πολίτες συνήθως δεν συμφωνούν με τις πρόωρες εκλογές, διότι τις ταυτίζουν με την αναστάτωση. Βλέπετε, όμως, πως ενώ πριν από λίγο καιρό έλεγαν σε ποσοστό 70%-75% «όχι», τώρα περίπου το 40% λέει «ναι». Κι αυτό διότι οι πολίτες βλέπουν ότι η κυβέρνηση αυτή χάνει χρόνο. Ενώ είμαστε στην αρχή της κρίσης, χάνουμε πολύτιμο έδαφος. Δείτε, όμως, και το εξής: ένας συμφεροντολόγος πολιτικός του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να σκέφτεται πως όσο αργότερα έρθουμε στην εξουσία τόσο καλύτερα διότι η Ν.Δ. θα αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη ένταση της κρίσης.

Αυτές οι σκέψεις όμως είναι συμφεροντολογικές, δεν αφορούν ένα υπεύθυνο κόμμα εξουσίας, όπως το ΠΑΣΟΚ, που έχει το μυαλό του στην Ελλάδα κι όχι στη μικροπολιτική.

Αν δεν υπάρξουν τελικά πρόωρες εκλογές, προγραμματισμένη αναμέτρηση είναι οι ευρωεκλογές.
Ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι ένα ερώτημα και το δεύτερο με ποιο αποτέλεσμα βλέπετε επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων.
Στόχος είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ και η καταδίκη της Ν.Δ. Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να βάζω τον εκλογικό πήχυ. Οσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά τόσο σαφέστερη θα είναι η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής της Ν.Δ.

Αυτοδυναμία βλέπετε;
Ναι. Μάλιστα όσο περνούν οι εβδομάδες και οι μήνες τόσο η διαφορά ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. διευρύνεται και η αυτοδυναμία διαμορφώνεται με ασφαλέστερους όρους.

Πρόσφατα ο Στ. Μάνος σχεδόν εξήγγειλε τη δημιουργία νέου κόμματος και μάλιστα, όπως είπε, με προοπτική συνεργασίας σε κυβερνητικό σχήμα. Πώς σχολιάζετε μια τέτοια κίνηση;
Η δημιουργία του οποιουδήποτε νέου πολιτικού κόμματος, για έναν καλοπροαίρετο πολιτικό, αποτελεί καλοδεχούμενο γεγονός.

Κ. Σημίτης, Κ. Λαλιώτης, Γ. Παπαντωνίου και άλλα στελέχη βρίσκονται σήμερα στον προθάλαμο, θα λέγαμε. Αν σας ρωτούσε ο πρόεδρος του κόμματος αν θα έπρεπε να είναι στα ψηφοδέλτια ή όχι τι θα τον συμβουλεύατε;
Εχω τοποθετηθεί δημοσίως, ανοικτά, χωριστά για κάθε περίπτωση και με σαφή τρόπο για τον πρόεδρο Κώστα Σημίτη, καθώς και για τον Κώστα Λαλιώτη και τον Γιάννο Παπαντωνίου. Η γνώμη μου μάλιστα έχω φροντίσει να καταστεί απολύτως και ευρέως γνωστή. Δεν είμαι όμως αρμόδιος να αποφασίσω. Δεν θα επαναλάβω τις απόψεις μου. Θέλω να είμαι ουσιαστικός κι όχι απλώς να θορυβώ.
«Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο», φωνάζει το κόμμα σας για την κρίση αλλά και άλλους τομείς διακυβέρνησης. Ισχύει το ίδιο και για τα θέματα αρμοδιότητάς σας, αυτά της εξωτερικής μας πολιτικής;
Ισχύει κάτι χειρότερο. Δεν υπάρχει στρατηγική, ενώ η τακτική αποτελεί σύνοψη της τακτικής της δεκαετίας του 1990 και των αρχών του 2000, εποχή από την οποία όμως τα δεδομένα έχουν μετατραπεί. Δηλαδή η πολιτική μετατράπηκε σε κλισέ. Κι ακόμη οι προσεγγίσεις του Μεγάρου Μαξίμου διαφοροποιούνται συχνά με τις αντίστοιχες του υπουργείου Εξωτερικών. Και στην εξωτερική πολιτική όταν υπάρχουν δύο κέντρα δεν υπάρχει καθόλου εξωτερική πολιτική. Θέλω με την ευκαιρία να πω στον αναγνώστη της συνέντευξής μας πως είναι άλλο πράγμα η χάραξη στρατηγικής και η άσκηση ουσιαστικής τακτικής στην εξωτερική πολιτική και απολύτως άλλο πράγμα οι προκαταρκτικές κινήσεις στις διεθνείς σχέσεις, που προσομοιάζουν στις δημόσιες σχέσεις. Και οι σχέσεις αυτές είναι μέσα στο πρόγραμμα, αλλά βεβαίως δεν δίνουν την ουσία των ζητουμένων στην εξωτερική πολιτική. Αλλο λοιπόν οι προκαταρκτικές κινήσεις ή οι κινήσεις ρουτίνας και άλλο η παραγωγική εξωτερική πολιτική.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3126&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote