Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ομπάμα: «Το Ιράκ δεν είναι ακόμη ασφαλές»
Ομπάμα: «Το Ιράκ δεν είναι ακόμη ασφαλές» Εκτύπωση E-mail
27.02.09

Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι οι αμερικανικές πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ θα τερματιστούν στις 31 Αυγούστου του 2010, όμως περίπου 35.000 έως 50.000 στρατιώτες θα παραμείνουν για να υποστηρίξουν την ιρακινή κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σε ομιλία του στη βάση πεζοναυτών στο στρατόπεδο Λεζέν στη βόρεια Καρολίνα, ο Ομπάμα δήλωσε: «Το Ιράκ δεν είναι ακόμη ασφαλές» και μπροστά μας είναι δύσκολες ημέρες. Όμως τόνισε ότι η κυβέρνηση του σκοπεύει να απομακρύνει όλες τις αμερικανικές δυνάμεις από το Ιράκ έως το τέλος του 2011.

Ενημέρωση Ομπάμα στον Ιρακινό πρωθυπουργό

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε σήμερα στον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι για να τον πληροφορήσει για το σχέδιο του για το Ιράκ λίγο πριν το κοινοποιήσει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκίμπς.

«Από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι για να τον πληροφορήσει για το σχέδιο που πρόκειται να ανακοινώσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Ζήτησε επίσης και εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού για να δεχτεί τον Κρίστοφερ Χιλ ως νέο Αμερικανό πρεσβευτή στο Ιράκ», πρόσθεσε ο Γκίμπς.

Ο Ομπάμα κάλεσε επίσης τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο Τζόρτζ Μπους από «αβροφροσύνη», λίγο πριν εκφωνήσει την ομιλία του στη βάση των πεζοναυτών στο στρατόπεδο Λεζέν, στην βόρεια Καρολίνα, όπου ανακοίνωσε την αποχώρηση μεγάλου μέρους των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ έως το τέλος Αυγούστου του 2010.

Παρέμβαση Ομπάμα κατά των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λίβανο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του στον Λιβανέζο ομόλογό του Μισέλ Σουλεϊμάν λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του ειδικού Δικαστηρίου που θα δικάσει μεταξύ άλλων και τους δολοφόνους του Λιβανέζου πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, ανακοινώθηκε σήμερα από τον Λευκό Οίκο.

Οι κ.κ. Ομπάμα και Σουλεϊμάν είχαν χθες τηλεφωνική συνομιλία αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο κ. Ομπάμα συζήτησε μαζί του για την τέταρτη επέτειο από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, που δολοφονήθηκε σε επίθεση που έγινε στη Βηρυτό στις 14 Φεβρουαρίου του 2005 και επανέλαβε την «πλήρη υποστήριξη» των ΗΠΑ στο ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο, αναφέρθηκε από το Λευκό Οίκο.

Το Δικαστήριο αυτό, που είναι επιφορτισμένο να δικάσει τους θεωρούμενους υπεύθυνους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λίβανο, μεταξύ των οποίων και τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, θα ξεκινήσει τις εργασίες του την Κυριακή στη Χάγη, αλλά είναι σαφές ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια πριν την ολοκλήρωση των δικών.

Ο κ. Ομπάμα επίσης επανέλαβε «τη μόνιμη υποστήριξη των ΗΠΑ στο Λίβανο και τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να εργαστεί με τον πρόεδρο Σουλεϊμάν για να υπάρξει πρόοδος στην ειρήνη στην περιοχή», προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Διάλογο με Ιράν και Συρία επιδιώκει ο Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι επιδιώκει ένα διάλογο «συνεχή και βασιζόμενο σε αρχές» με το Ιράν και τη Συρία, τις δύο χώρες-μαύρα πρόβατα για τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο της πιο ανοικτής νέας αμερικανικής διπλωματίας που εφαρμόζει η κυβέρνησή του.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να ακολουθήσουν στο μέλλον μια πολιτική διαλόγου υποστηρικτικού και βασιζόμενου στις αρχές με όλες τις χώρες της περιοχής, και αυτό περιλαμβάνει και το Ιράν και τη Συρία», τόνισε ο κ. Ομπάμα σε ομιλία του ενώπιον χιλιάδων πεζοναυτών στη βάση Λεζέν στη Βόρεια Καρολίνα.

O Κρίστοφερ Χίλ νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βαγδάτη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα ότι επέλεξε τον διπλωμάτη Κρίστοφερ Χίλ, πρώην διαπραγματευτή για τη Βόρεια Κορέα, ως νέο πρεσβευτή στη Βαγδάτη.

«Από το πέρασμα του στο Ειρηνευτικό Σώμα (μια αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία της οποίας οι εθελοντές παρεμβαίνουν στο εξωτερικό) έως την εργασία του στο Κόσοβο και την Κορέα, ο πρεσβευτής Χιλ δοκιμάστηκε και έδειξε το ταλέντο του και τον πραγματισμό του τον οποίο έχουμε ανάγκη τώρα», δήλωσε ο Ομπάμα στην ομιλία του στη βάση του στρατοπέδου Λεζέν, στη βόρεια Καρολίνα, στην διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε το σχέδιο του για το Ιράκ.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3114&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote