Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Νέα ενίσχυση στον χρηματοπιστωτικό τομέα από τον Ομπάμα
Νέα ενίσχυση στον χρηματοπιστωτικό τομέα από τον Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
27.02.09

Τα 3.606 τρισ. δολάρια φθάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το 2010 που κατέθεσε η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, σε σύγκριση με τα 3,724 τρισ. δολάρια του τρέχοντος έτους.

Τα σχέδια δαπανών περιλαμβάνουν 200 δισ. δολάρια για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στο εξωτερικό, δηλαδή στους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, για τους επόμενους 18 μήνες, και το τεράστιο ποσό των 635 δισ. δολαρίων που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία δεκαετούς ταμείου που θα εκτελέσει τη μεταρρύθμιση στον τομές της υγείας - που αποτελεί και μια από τις μεγάλες προεκλογικές δεσμεύσεις του Μπαράκ Ομπάμα.

Η κυβέρνηση του νέου προέδρου ζητά επίσης 250 δισ. δολάρια για τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν όσον αφορά την τόνωση του χρηματοοικονομικού κλάδου, επιπροσθέτως των 700 δισ. δολαρίων που έχουν ήδη διατεθεί για την εν λόγω προσπάθεια.

O πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός του έτους 2010 με έντιμο τρόπο αντανακλά την τωρινή εικόνα της ομοσπονδιακής οικονομίας, αλλά και τη μεταρρυθμιστική έφεση της τωρινής κυβέρνησης επί της οποίας εξελέγη, ενώ ήδη ο προϋπολογισμός μεριμνά για τη δημοσιονομική εξυγίανση».

«Μόνον η δημοσιονομική εξυγίανση, μακροπρόθεσμα, εξασφαλίζει την ανάπτυξη της οικονομίας με διάρκεια μάλιστα και εξασφαλίζει κατανομή πλούτου με τρόπο δίκαιο, αυτού του είδους τον προϋπολογισμό καταθέτω στο Κογκρέσο, σήμερα τον Απρίλιο οριστικοποιείται», επισημάνθηκε από τον 47χρονο πρόεδρο των ΗΠΑ, τον πρώτο μαύρο στην αμερικανική Ιστορία. «Έχω δεσμευθεί για μια διαφανέστερη κυβέρνηση, άλλωστε», τόνισε ταυτοχρόνως.

«Ο προϋπολογισμός που κατατίθεται με έντιμο τρόπο αντανακλά» την τωρινή γενική όψη της ομοσπονδιακής μας οικονομίας, επισήμανε περαιτέρω. «Επίσης καταγράφει την εικόνα της οικονομίας που έχουμε κατά νου», πρόσθεσε.

Το έλλειμμα

Σημειώνεται ότι το προϋπολογιζόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα είναι της τάξης του 1,75 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, το υπόλοιπο του τρέχοντος έτος, με πρόβλεψη για 1,17 τρισ. δολ. έλλειμμα του επόμενου (οικονομικού) έτους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά, το οικονομικό έτος λήγει την 30η Σεπτεμβρίου. Την επόμενη (εργάσιμη) ημέρα ακριβώς, ξεκινά το νέο οικονομικό έτος.

Είναι αυτό (το υπέρογκο «πρωτογενές» έλλειμμα, που ξεπερνά και το ένα τρισ. δολάρια) το τίμημα, για «να επανέλθει» το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, σχολίασαν αναλυτές. Οι ίδιοι προσθέτουν ότι μετά το πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας, των ελαφρά άνω 700 δισ. δολ. -που το Κογκρέσο με την μετεκλογική του σύνθεση ενέκρινε ήδη- άλλα τουλάχιστον 700 δισ. δολάρια προβλέπεται να δαπανηθούν, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία Γουόλ Στριτ και τραπεζών, άμεσα.

Με άλλα λόγια, η καταπολέμηση της ύφεσης σε πρώτο χρόνο έχει προτεραιότητα έναντι της διόγκωσης του ελλείμματος, συνομολογείται. Υπενθυμίζεται πως τούτο είχε ζητηθεί από τον πρόεδρο Ομπάμα εκ μέρους του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Παράλληλα όμως, εξαγγέλλεται στόχος περικοπής του δημοσιονομικού ελλείμματος στο ήμισυ, όταν θα λήγει η παρούσα προεδρική θητεία στην αρχή του 2013 -διακύμανση πέριξ των 533 δισ.δολαρίων.

Ειδικά για τους διεξαγόμενους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν για το υπόλοιπο του οικονομικού έτους προβλέφθηκαν δημόσιες δαπάνες της τάξης των 75,5 δισ. δολαρίων.

Ζητούνται δε από τούδε (έστω κι αν αργότερα θα συμπληρωθούν) άλλα 130 δισ. δολάρια για το επόμενο οικονομικό έτος. «Υπεύθυνα, δυνάμεις μας από το Ιράκ θα μετακινηθούν προς το Αφγανιστάν, ως ενισχύσεις», αναφέρει ο Λευκός Οίκος στην εισηγητική έκθεση.

Περιβάλλον

Για το περιβάλλον, περιέχεται ένα πρόγραμμα- ορόσημο, περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις επιχειρήσεις, που ρυπαίνοντας πλέον θα φορολογούνται, στην εξέλιξη του οποίου, με προβλεπόμενα δημόσια έσοδα 300 δισ. δολ., θα καταστεί δυνατόν να παραχωρηθούν φοροαπαλλαγές για τα μεσαία οικονομικά στρώματα του αμερικανικού πληθυσμού. Πάντως, μία πρώτη νομοθετική απόπειρα γι' αυτό, το 2008, δεν είχε σπουδαία πρακτικά αποτελέσματα, όπως σημειώνει το γερμανικό πρακτορείο στην ανταπόκρισή του.

Όμως οι αναλυτές επεσήμαναν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έθιξε -μέχρις λήξης τους- και τις φοροαπαλλαγές για τα πλούσια εισοδήματα, που δύο φορές θέσπισε ο Μπους ο νεότερος, την πρώτη το 2001 και τη δεύτερη μία διετία αργότερα.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν σχετικώς ότι ο στόχος είναι η «τόνωση» της κατανάλωσης, το σύστημα δε θα λειτουργήσει ισορροπώντας, χάρη στην περικοπή ανώφελων δαπανών σε τομείς κυβερνητικής δράσης, όπως η παιδεία και η υγεία αλλά και η γεωργία. Αλλά εξοικονόμηση δημοσίων πόρων -μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- εξαγγέλλεται ακόμα στο ενεργειακό πεδίο.

www.kathimerini.gr

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3110&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote