Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μία καταδίκη
Μία καταδίκη Εκτύπωση E-mail
26.02.09

Το Πλημμελειοδικείο Πειραιά το οποίο δίκασε τους πέντε κατηγορούμενους για συμμετοχή στην απόδραση των Παλαιοκώστα και Ριζάι από τον Κορυδαλλό καταδίκασε μόνο τον αρχιφύλακα της Γ' πτέρυγας σε 3ετή φυλάκιση.

Ο αρχιφύλακας άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος. Ενας άλλος εκ των κατηγορουμένων -εσωτερικός φρουρός στον Κορυδαλλό- καταδικάστηκε σε 6μηνη φυλάκιση για κατοχή γκλομπ, το οποίο βρέθηκε στο σπίτι του.

Επίσης το δικαστήριο αποφάσισε την επιστροφή της δικογραφίας στην εισαγγελία για την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών του συμβουλίου των φυλακών.

Η εισαγγελέας είχε εισηγηθεί την ενοχή του αρχιφύλακα για συμμετοχή στην απόδραση με ενδεχόμενο δόλο και την απαλλαγή των υπολοίπων κατηγορουμένων και την επιστροφή της δικογραφίας στην εισαγγελία για την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών δύο σωφρονιστικών υπαλλήλων που κατέθεσαν ως μάρτυρες και του συμβουλίου των φυλακών

Ευθύνες στο Υπουργείο Δικαιοσύνης επέρριψε κατά την κατάθεσή του ο αποπεμφθείς διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού Λεωνίδας Καραμπέκιος για την απόδραση των Παλαιοκώστα και Ριζάι.

«Δεν υπήρχε σχέδιο αποτροπής απόδρασης με ελικόπτερο ακόμη κι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει», είπε και πρόσθεσε ότι είχε ενημερωθεί ο γενικός γραμματέας για θέματα ασφαλείας του υπουργείου δικαιοσύνης ότι ήταν επικίνδυνο να κρατούνται μαζί ο Ριζάι και ο Παλαιοκώστας και ότι οι φυλακές λειτουργούν με ελλείψεις σε προσωπικό που αγγίζει ακόμη και το 50%.

Ο κ. Καραμπέκιος, αφού αποποιήθηκε κάθε δικής του ευθύνης, υποστήριξε ότι υπεύθυνος για το πού θα κρατηθεί κάθε κρατούμενος, επικίνδυνος ή μη, δεν είναι ο διευθυντής, ούτε το συμβούλιο των φυλακών, αλλά ο αρχιφύλακας του καταστήματος.

Ο μάρτυρας υπερασπίστηκε τους κατηγορούμενους συνάδελφους του, λέγοντας ότι είναι άοπλοι, ενώ για τους εξωτερικούς φρουρούς υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένας νόμος, που να τους καλύπτει σε περίπτωση που πυροβολήσουν.

«Και αυτην τη στιγμή να περάσει ελικόπτερο, θα πάρει όποιον κρατούμενο έχει επιλέξει» είπε στη δική του κατάθεση ο πρώην πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, Αντώνης Αραβαντινός. Όπως ανέφερε, ο κατηγορούμενος αρχιφύλακας έχει αντικειμενική ευθύνη εκ της θέσεώς του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είχε δόλο.

Ακόμη, ο συνήγορος του κατηγορούμενου αρχιφύλακα δήλωσε ότι, σε επικοινωνία του με την Εμπορική Τράπεζα για τον επίμαχο λογαριασμό του πελάτη του, ενημερώθηκε ότι είναι ανενεργός, και υποστήριξε ότι η απόδειξη που βρέθηκε αφορά κατάθεση 45.000 δρχ., το 1985, σε βιβλιάριο του γιου του. Τα υπόλοιπα, 70.000 ευρώ, προέρχονται από πώληση αγροτεμαχίου στη Χαλκιδική το 2005.

«Νιώθουμε σαν στόχοι σε λούνα παρκ» σχολίασε ο μάρτυρας Ανδρέας Φισέκης, εξωτερικός φρουρός και επιζήσας της αιματηρής απόδρασης Πάσσαρη το 2001. Ο μάρτυρας τόνισε δεν ότι έχουν ανάλογη εκπαίδευση σε αντίστοιχες περιπτώσεις απόδρασης με ελικόπτερο και διαθέτουν απαρχαιωμένα όπλα.

Καταθέτωντας στο δικαστήριο, ένας χειριστής ελικοπτέρου υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος συνάδελφός του λειτούργησε σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Κωνσταντίνος Ντάλτας έκανε λόγο στην αρχή της διαδικασίας για ισχυρές πιέσεις που ασκούνται με αποτέλεσμα να έχει χαθεί το κριτήριο της δίκαιας δίκης.

Ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Με αφορμή δηλώσεις διαφόρων πολιτικών και νομικών κύκλων σχετικά με την αυτόφωρη διαδικασία,που εφαρμόσθηκε για τους κατηγορουμένους της απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει τα εξής: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και σε κάθε άλλη από τις εκατοντάδες που καθημερινά εμφανίζονται ενώπιον των Αυτοφώρων Τριμελών και Μονομελών Πλημμελειοδικείων της χώρας, το δικαστήριο εφάρμοσε, ως προς τη διαδικασία, τις διατάξεις του Συντάγματος και της Ποινικής Δικονομίας».

«Περαιτέρω, για την επί της ουσίας κρίση του δικαστηρίου σε ζητήματα όπως η διατήρηση της κράτησης ή η απόφαση επί της ενοχής ή όχι των κατηγορουμένων, οποιαδήποτε αναφορά γίνεται και δεν εντάσσεται στην καλόπιστη κριτική των δικαστικών αποφάσεων, είναι εκ του πονηρού και έχει ως στόχο να επιχειρήσει τη χειραγώγηση της συνείδησης του δικαστή» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο, όταν γίνεται συνειδητά και πολλαπλώς επικίνδυνο για τους θεσμούς,όταν προκρίνεται για λόγους σκοπιμότητας ή εκμετάλλευσης. Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι η χρησιμοποίηση της Δικαιοσύνης και των δικαστικών λειτουργών για εφήμερα, προσωπικά και όχι μόνο οφέλη, εκτός από επιζήμια για τη Δημοκρατία, δεν είναι ανεκτή από τους πολίτες, οι οποίοι δεν αξιώνουν παρά το αυτονόητο: την εφαρμογή του νόμου, προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς εξαιρέσεις και προνομιακές συμπεριφορές» αναφέρεται επίσης.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς εγγυώνται αυτή τη διαδικασία.Απομένει στους υπόλοιπους να αποδείξουν με τη συμπεριφορά τους ότι μπορούν να τους μιμηθούν».

Πολιτικά σχόλια

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα που προέκυψε με την παραίτηση των συνηγόρων των κατηγορουμένων φρουρών στην υπόθεση της απόδρασης Παλαιοκώστα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και ότι περιμένει από τον υπουργό Δικαιοσύνης να δώσει απαντήσεις.

Παρατήρησε επίσης ότι υπάρχει μια μεγάλη βιασύνη της κυβέρνησης να βγάλει από πάνω της τις ευθύνες για την απόδραση Παλαιοκώστα.

Σχετικά με την απόδραση από τον Κορυδαλλό, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σχολίασε ότι «υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για όλη την κακή κατάσταση που βρίσκεται το σωφρονιστικό σύστημα και στα πλαίσια αυτά οπωσδήποτε υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση των δύο αυτών κυρίων και πρέπει να πω ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και στην περίπτωση που δεν είναι αναμεμειγμένοι κάποιοι υπάλληλοι και στην περίπτωση που είναι».

Για τη δίκη των κατηγορουμένων για την υπόθεση της απόδρασης, η κα Παπααρήγα τόνισε: «Εμείς πάντα λέγαμε ότι η Δικαιοσύνη, οι άνθρωποι της Δικαιοσύνης, κινούνται μέσα σε νόμους που, σε ένα μεγάλο μέρος, δικαιώνουν τους λίγους και είναι σε βάρος των πολλών. Τώρα για τη συγκεκριμένη υπόθεση πρέπει να πω ότι βεβαίως υπάρχει μια βιασύνη και κυρίως η δημιουργία εντυπώσεων ότι το μαχαίρι πάει στο κόκαλο. Ακόμα και αν οι άνθρωποι έχουν ευθύνη, που δεν μπορώ να το πω πριν τελειώσει η δίκη, το κόκαλο δεν βρίσκεται σε αυτούς».

Σχετικά με τις επικρίσεις του ΠΑΣΟΚ περί παρέμβασης στη δικαιοσύνη ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«Τα περί παρέμβασης στη Δικαιοσύνη είναι πρόδηλο ότι αποτελούν αποκυήματα φαντασίας. Το θεσμικό μου καθήκον ως υπουργού Δικαιοσύνης είναι να προασπίζω την ομαλή λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος και αυτό πράττω. Σε αυτόν τον στόχο ζητώ την συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας για ένα θέμα που αφορά την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της».

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3108&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote