Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Συντριβή τουρκικού αεροσκάφους
Συντριβή τουρκικού αεροσκάφους Εκτύπωση E-mail
25.02.09

Σε εννέα ανέρχονται οι νεκροί και περισσότεροι από 80 οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 25 σοβαρά και έξι σε κρίσιμη κατάσταση, από τη συντριβή αεροσκάφους των Τουρκικών Αερογραμμών.

Το Boeing 737-800 την ώρα που προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ, ανακοίνωσε ο Μισέλ Μπεζιγκέν, δήμαρχος της πόλης Χάρλεμερμιρ, όπου βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο.

Ο νέος απολογισμός ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που οργάνωσαν οι αρχές του αεροδρομίου. Όπως τόνισε η εκπρόσωπος των υπηρεσιών αρωγής, εικοσιπέντε άνθρωποι τραυματίσθηκαν σοβαρά.

Τρία μέλη του πληρώματος βρήκαν τον θάνατο μέσα στον θάλαμο διακυβέρνησης του αεροσκάφους, όπου βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένα τα πτώματά τους, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Μ. Στινχούις.

Οι ολλανδικές αρχές διατήρησαν τον αριθμό των νεκρών στους εννέα, ενώ ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Μουάμερ Γκιουλέρ έκανε λόγο και για δέκατο θάνατο, μιλώντας στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Το μαύρο κουτί εντοπίστηκε λίγο μετά από την άφιξη των ερευνητών στον τόπο του δυστυχήματος. Είναι πολύ σημαντικό για την έρευνα αφού περιέχει τα δεδομένα και τις συνομιλίες από το πιλοτήριο. Όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στο μαύρο κουτί», δήλωσε ο Φρεντ Σάντερς, εκπρόσωπος του τμήματος έρευνας για την ασφάλεια, το οποίο αναλαμβάνει την εξέταση των δυστυχημάτων στην Ολλανδία.

Ο κ. Σάντερς δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς των τουρκικών αρχών ότι ο πιλότος του Boeing 737 είχε ζητήσει άδεια αναγκαστικής προσγείωσης λίγο πριν από την συντριβή.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας δήλωσε ότι το αεροσκάφος, ένα Boeing 737-800, εκτελούσε πτήσεις από το 2002 και είχε περάσει τεχνικό έλεγχο στις 22 Δεκεμβρίου 2008.

Το αεροσκάφος με τους 135 επιβάτες συνετρίβη καθώς πλησίαζε τον διάδρομο προσγείωσης στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Αμστερνταμ. Κατά την ώρα της προσγείωσης, δεν επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή του αεροδρομίου.

Λίγο πριν σημειωθεί το δυστύχημα το αεροσκάφος υπέστη αναταράξεις, διηγήθηκαν επιζώντες σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Όταν το αεροσκάφος ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει την κανονική προσγείωση, είχαμε την αίσθηση ότι πέσαμε σε κενό αέρος και ότι ο πιλότος έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους», διηγήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Τουνσέρ Μουτλουχάν, τραπεζίτης που διαμένει στην Ολλανδία.

Άλλος επιβάτης του αεροσκάφους, ο Κερέμ Ουζέλ, δήλωσε στο ίδιο δίκτυο ότι το αεροσκάφος βρισκόταν σε ύψος 600 μέτρων όταν έγινε η ανακοίνωση για την προσγείωση. «Χάσαμε ξαφνικά πολύ ύψος, σαν να πέσαμε σε κενό αέρος και είχαμε αναταράξεις», πρόσθεσε. «Μετά η ουρά του αεροσκάφους προσέκρουσε στο έδαφος και γλιστρήσαμε προς ακαθόριστο έδαφος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αεροσκάφος, που πραγματοποιούσε την πτήση Κωνσταντινούπολη - Άμστερνταμ, δεν τυλίχθηκε στις φλόγες παρά το γεγονός ότι χωρίστηκε σε τρία κομμάτια. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στο αεροδρόμιο, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος των υπηρεσιών Tύπου του αεροδρομίου, Μέλανι Σμίντερ. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και τα ασθενοφόρα βρίσκονται επί τόπου.

Σχόλια και πληροφορίες των κατασκευαστών του αεροπλάνου

Το «Boeing 737-800» - όπως το αεροσκάφος που κατέπεσε πολύ κοντά στο ολλανδικό αεροδρόμιο «Σκίπολ» - κατά τον κατασκευαστή της ατράκτου και του πιλοτηρίου του αποτελεί «το πλέον επιτυχημένο μοντέλο στην Ιστορία της πολιτικής αεροπορίας».

Είναι ένα επιβατικό αεροπλάνο που έτυχε σχεδόν 7 χιλιάδων παραγγελιών, τονίστηκε από τον αμερικανικό αεροναυπηγικό οίκο. Από αυτά, περισσότερα από 5 χιλιάδες πετούν σήμερα, με μέγιστη ωριαία ταχύτητα 850 χιλιομέτρων, αλλά με χαμηλό πτητικό κόστος, κάτι που τα καθιστά «ελκυστικά» για τις αεροπορικές εταιρείας χαμηλών ναύλων.

Ανήκει στην οικογένεια των «737». Δύο κινητήρων με αεροστρόβιλο, αυτή έκανε την εμφάνισή της στη διάρκεια του έτους 1967. Έκτοτε, έγιναν όλο και πιό προηγμένες εκδοχές του μοντέλου αυτού: Το 1981 το «737-300», το 1987 το «737-500», δέκα χρόνια αργότερα το «737-900» και πολύ τελευταία (στα ελληνικά αεροδρόμια δεν έκανε ακόμα προσγείωση) το υπερσύγχρονο «737-700ER».

Υπάρχει στο εσωτερικό του ένας μόνον διάδρομος και η μεταφορική ικανότητα ήταν - αρχικά - παραπλήσια των 100-115 επιβατικών θέσεων.

Εκδοχές και κινητήρες

Ομως, λόγω αυξημένης ζήτησης μετατράπηκε και σε μία «εκδοχή υπερατλαντικής πτήσης», με μεταφορική ικανότητα περίπου 215 επιβαινόντων. Παράλληλα, η μεγίστη ακτίνα δράσης αυξήθηκε σταδιακά, από τα περίπου 2 χιλιάδες χιλιόμετρα, στα 5,4 χιλιάδες χιλιόμετρα τη σημερινή εποχή.

Τα αεροπλάνα της «σειράς» παραγωγής, στην οποία το μοιραίο ανήκει, κατασκευάζονταν από το 1996 και μετά. Ο κινητήρας τους είναι CFM 56 με μεγάλη εμπορική επιτυχία, του οίκου CFM International, μιάς «θυγατρικής» 50%-50% της «General Electric» και της «Safran».

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3105&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote