Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Προτεραιότητα η ειρήνη»
«Προτεραιότητα η ειρήνη» Εκτύπωση E-mail
24.02.09

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες προέτρεψε το νέο Κοινοβούλιο, που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 10ης Φεβρουαρίου, να κάνει προτεραιότητά του την ειρήνη με τους Παλαιστινίους, μιλώντας κατά την εναρκτήρια σύνοδο του σώματος.

«Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας του σώματος είναι η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το Ισραήλ» τόνισε ο Πέρες ενώπιον των 120 βουλετών της νέας Κνεσέτ.

«Σημαντικοί άραβες ηγέτες είπαν ότι μια συμφωνία με τους Παλαιστινίους θα θεωρηθεί ως ειρηνευτική συμφωνία για την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Η ειρήνη θα δημιουργήσει μία νέα οικονομική κατάσταση και για μας και για τους γείτονές μας και θα μας επιτρέψει να ελαχιστοποιήσουμε τις κοινωνικές αποκλίσεις» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ισραηλινός πρόεδρος, που ανέθεσε στον Μπένιαμιν Νετανιάχου το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας.

Νωρίτερα την Τρίτη έγινε γνωστό ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμερτ διόρισε δύο νέους εκπροσώπους στις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, στη θέση του Αμος Γκιλάντ, ο οποίος καθαιρέθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Οι δύο νέοι εκπρόσωποι είναι ο Σαλόμ Τούρζεμαν, σύμβουλος του Ολμερτ και ο επικεφαλής του Σιν Μπετ Γιουβάλ Ντισκίν, ο οποίος θα αναλάβει το φάκελο της παράνομης διακίνησης όπλων από τις σήραγγες ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Λωρίδα της Γάζας, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Από την πλευρά του ο Μαρκ Ρεγκέβ, εκπρόσωπος του Ολμερτ, δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές, τονίζοντας πως «δεν έχει ληφθεί ακόμα καμιά επίσημη απόφαση».

Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού, η καθαίρεση του απόστρατου στρατηγού «δεν θα έχει επιπτώσεις στις προσπάθειες για την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ», του ισραηλινού στρατιώτη που απήχθη τον Ιούνιο του 2006 και κρατείται από μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος του γραφείου του Ολμερτ τόνισε πως ο πρωθυπουργός αποφάσισε να καθαιρέσει τον Γκιλάντ γιατί έχασε την εμπιστοσύνη του προς αυτόν. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μααρίβ, ο Αμος Γκιλάντ είχε επισημάνει πως η απόφαση του πρωθυπουργού να συνδέσει την εκεχειρία στη Γάζα με την απελευθέρωση του στρατιώτη Γκιλαντ Σαλίτ αποτελεί προσβολή για την Αίγυπτο, που προσπαθεί να μεσολαβήσει για την εκεχειρία.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3100&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote