Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Νέα ένταση για το διορθωμένο βιβλίο Ιστορίας
Νέα ένταση για το διορθωμένο βιβλίο Ιστορίας Εκτύπωση E-mail
28.05.07
Νέο γύρο έντασης αναμένεται να προκαλέσει η καινούργια, διορθωμένη εκδοχή του βιβλίου της Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η συγγραφική ομάδα έχει ολοκληρώσει τη δουλειά των διορθώσεων, που έγιναν με βάση τις παρατηρήσεις της Ακαδημίας Αθηνών αλλά και των εκπαιδευτικών των δημοτικών σχολείων, αφήνοντας τις τελικές αποφάσεις στο υπουργείο Παιδείας. Βέβαια, η τύχη και του διορθωμένου βιβλίου θα κριθεί από τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν σε πολιτικό επίπεδο, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι το θέμα θα αποτελέσει και πεδίο της προεκλογικής αντιπαράθεσης. 

Είναι δεδομένο ότι και αυτή τη φορά θα επιχειρηθεί η πολιτική εκμετάλλευση των όποιων αποφάσεων της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

 Εκεί άλλωστε αποδίδεται από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και ο σάλος που δημιουργήθηκε όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το βιβλίο, και η ίδια εκτίμηση διατηρείται για τις όποιες αντιδράσεις υπάρξουν στο άμεσο μέλλον. Προεκλογική αντιπαράθεση

 Μόνο που πλέον υπάρχει μια νέα παράμετρος στο σκηνικό: οι προβλέψεις για τον χρόνο των εκλογών αναμένεται να ανεβάσουν τους τόνους από τα δύο «στρατόπεδα», δηλαδή εκείνους που ζητούν την απόσυρση του βιβλίου και όσους επιλέγουν τη διόρθωση, αλλά όχι την απόσυρση του βιβλίου.

 Είναι μάλιστα ενδεικτικές οι πληροφορίες ότι και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν πλευρές που διαφοροποιούνται από τη στάση της αρμόδιας υπουργού κ. Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της διόρθωσης αλλά όχι της απόσυρσης του βιβλίου.

 Οι ίδιες πλευρές αναμένεται να εντείνουν τη φωνή τους. Το Μέγαρο Μαξίμου προς το παρόν δείχνει να βασίζεται στα δεδομένα της αξιολόγησης του βιβλίου.

 Η Ακαδημία Αθηνών με το κύρος της στο πόρισμά της, το οποίο παρουσίασε η «Κ» (στο φύλλο της 4ης Μαΐου), έδωσε ευκρινές στίγμα για τις ελλείψεις του βιβλίου. Μάλιστα, υπάρχει η άποψη ότι η Ακαδημία –τηρώντας πάντα τον γνωμοδοτικό της ρόλο– δεν αφήνει πολλά περιθώρια ουσιαστικών διορθώσεων χωρίς να θιγεί η φιλοσοφία του βιβλίου.

Και άρα η πίεση προς το υπουργείο Παιδείας εντείνεται… Την ίδια στιγμή, πληροφορίες της «Κ» φέρουν τη συγγραφική ομάδα να προχωράει σε αλλαγές (όπως έχει δηλώσει και η επικεφαλής της, ιστορικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Ρεπούση), όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να αλλοιώνεται η φιλοσοφία του βιβλίου. 

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας έχει έτοιμο τον σχεδιασμό για την παρουσίαση του διορθωμένου βιβλίου, με την παρουσία εκπροσώπων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου καθώς και εκπροσώπων της συγγραφικής ομάδας.

 Μόνο που πολλά μπορούν να επανακριθούν υπό το πρίσμα του προεκλογικού σκηνικού που αρχίζει να διαμορφώνεται.

καθημερινη   .
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=310&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote