Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow ΗΠΑ: Ομιλία Ντ. Μπακογιάννη στο ίδρυμα Brookings
ΗΠΑ: Ομιλία Ντ. Μπακογιάννη στο ίδρυμα Brookings Εκτύπωση E-mail
24.02.09

Στο στρατηγικό ίδρυμα Brookings της Ουάσιγκτον μίλησε το βράδυ της Δευτέρας η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία χαρακτήρισε το 2009 ως χρονιά πρόκληση για όλους.

σημασία της ελληνικής προεδρίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα ασχολείται και παίζει ρόλο σε σωρεία εστιών κρίσης, μεταξύ αυτών στο Κόσοβο, τη Βοσνία, αλλά και στη διένεξη Ρωσίας-Γεωργίας.

Η κ. Μπακογιάννη, η οποία πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα, τόνισε ότι στο σημερινό πολυπολικό κόσμο είναι αναγκαία η κοινή προσέγγιση των μεγάλων προβλημάτων, τονίζοντας ότι η ήπια ισχύς της Ευρώπης μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τη στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ για την επίτευξη κοινών στόχων, και εκτίμησε ότι η ισχυρή Ευρώπη είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, τάχθηκε υπέρ της στενότερης ευρωατλαντικής συνεργασίας και επικαλέσθηκε σχετική τοποθέτηση του αντιπροέδρου Μπάιντεν ο οποίος στην πρόσφατη διάσκεψη ασφάλειας στο Μόναχο τόνισε ότι όταν η Αμερική και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν τους κινδύνους που προκύπτουν, προσβλέπουν πρωτίστως στη μεταξύ τους συνεργασία.

Αναφερόμενη στα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κάλεσε τον Νίκολα Γκρούεφσκι να σταματήσει την εθνικιστική πολιτική που ακολουθεί ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμβιβαστικής λύσης στο θέμα του ονόματος. Ο κ. Γκρούεφσκι, τόνισε, στέλνει ανησυχητικά μηνύματα καθώς δείχνει να επιλέγει την οδό του εθνικισμού ξυπνώντας "φαντάσματα των Βαλκανίων", και κάλεσε τα Σκόπια να συναντήσουν την Αθήνα στο μέσο της διαδρομής και να συμφωνήσουν σε μια λύση που θα είναι προς όφελος και των δυο χωρών.

Ανέφερε, δε, ότι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της ΠΓΔΜ, η διεθνής κοινότητα αναμένει από τους ιθύνοντες να αποφύγουν τη βία και τις παρατυπίες που παρατηρήθηκαν στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Αναφερόμενη στην Τουρκία, ζήτησε από τη γείτονα να σέβεται τις αρχές της καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου και της θρησκευτικής ελευθερίας, και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα πως στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η Αγκυρα θα πληροί τις προϋποθέσεις και, μεταξύ άλλων, θα σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες των πολιτών της, ενώ κατέστησε σαφές ότι η προοπτική ένταξης στην ΕΕ συνδέεται με την επίτευξη λειτουργικής λύσης στην Κύπρο.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3095&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote