Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Επιστροφή Βρετανού κρατούμενου του Γκουαντάναμο
Επιστροφή Βρετανού κρατούμενου του Γκουαντάναμο Εκτύπωση E-mail
24.02.09

Στη Βρετανία επέστρεψε μετά από πέντε χρόνια κράτησης στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο, ο Μπίνιαμ Μοχάμεντ, ένας 30χρονος κάτοικος Βρετανίας που συνελήφθη στο Πακιστάν και καταγγέλει τις αμερικανικές αρχές για βασανιστήρια

Το ιδιωτικό αεροπλάνο που μετέφερε τον Μοχάμεντ προσγειώθηκε στις 15:15 περίπου ώρα Ελλάδας στην αεροπορική βάση Νόρθχολτ, βορειοδυτικά  του Λονδίνου.

"Είμαι ευτυχής που ο Μπίνιαν Μοχάμεντ επέστρεψε σήμερα στη Βρετανία μετά την απελευθέρωσή του από το Γκουαντάναμο", αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Ντέηβιντ Μίλιμπαντ σε δήλωσή του που δόθηκε στην δημοσιότητα λίγη ώρα μετά την προσγείωση του αεροπλάνου.

ΗΠΑ και Βρετανία είχαν ανακοινώσει την Παρασκευή μία συμφωνία για την μεταφορά στη Βρετανία του 30χρονου αιθιοπικής καταγωγής, το "συντομότερο δυνατό". Είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2002 στο Πακιστάν και μετά από τέσσερις μήνες μεταφέρθηκε στο Μαρόκο με πτήση της CIA και αργότερα στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τους δικηγόρους του.

Καταγγελίες προς ΗΠΑ

Ο Μοχάμεντ κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι ήταν πίσω από τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε. "Εζησα μία εμπειρία την οποία δεν πίστευα ότι θα αντιμετωπίσω στους χειρότερους εφιάλτες μου. Πριν από την δοκιμασία αυτή τα "βασανιστήρια"ήταν μία αφηρημένη έννοια για μένα. Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι θα ήμουν θύμα τους. Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι απήχθηκα, μεταφέρθηκα από τη μία χώρα στην άλλη και βασανίστηκα με μεσαιωνικούς τρόπους - όλα ενορχηστρώθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση", αναφέρει σε δήλωσή του που δόθηκε στην δημοσιότητα από τους δικηγόρους του μετά την απελευθέρωσή του.

Οι ΗΠΑ δέχονταν πιέσεις από την Βρετανία να απελευθερώσουν τον Μοχάμεντ που είναι ο πρώτος κρατούμενος στο Γκουαντάναμο που απελευθερώνεται μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3094&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote