Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Γερμανικό «ναι» στην ενίσχυση της Ελλάδας, συναίνεση ζητά ο Καραμανλής
Γερμανικό «ναι» στην ενίσχυση της Ελλάδας, συναίνεση ζητά ο Καραμανλής Εκτύπωση E-mail
21.02.09

Συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς για την οικονομική κρίση ζήτησε την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης.

Καταφατικά με επιφυλάξεις απαντά στην πρόσκληση Καραμανλή το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει συναίνεση, αλλά συνενοχή. Την ίδια ώρα, χαμόγελα προκαλεί στην Αθήνα το Γερμανικό «ναι» στην στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού, δηλαδή της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός ζητούσε στη Βουλή συναίνεση προαναγγέλλοντας νέο γύρο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για την οικονομία μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την 1η Μαρτίου. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι «σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» και πρόσθεσε ότι «δεν ζητώ να συμφωνούμε σε όλα. Δεν νοείται όμως, να είμαστε σε διαρκή αντιπαράθεση, για μια κρίση που μαστίζει ολόκληρο τον κόσμο». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. πρότεινε οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο, λέγοντας «να τον πάρουμε από υποδιοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, να τον φέρουμε εδώ, να κάνει μία κυβέρνηση, να βάλετε εσείς τους υπουργούς σας, να βάλει το ΠΑΣΟΚ, να βάλουμε και οι υπόλοιποι από έναν και να στηρίξουμε όλοι μαζί μία προσπάθεια να βγάλουμε την χώρα από την κρίση». Η πρόταση απορρίφθηκε άμεσα από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος απάντησε ότι «η χώρα έχει κυβέρνηση, εκλεγμένη κυβέρνηση, υπεύθυνη, πολιτική κυβέρνηση».
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντώντας στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού σε διάλογο, τόνισε ότι «ο Πρωθυπουργός δεν αναζητεί πραγματικά συναίνεση, αναζητεί συνενόχους για την αποτυχία της πολιτικής του», ωστόσο πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν θα δώσει άλλοθι στην κυβέρνηση, να στέκεται μπροστά στον Ελληνικό λαό και να λέει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έρχεται να συζητήσει». Την πρόταση Καραμανλή για συναίνεση απέρριψε το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση του οποίου αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα και η πλουτοκρατία που ζητούν συναίνεση, στόχο έχουν να αφοπλίσουν το λαό και να υποστεί νέες οδυνηρές θυσίες». Εν τω μεταξύ, ο Γιώργος Παπανδρέου με συνέντευξή του στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ προανήγγειλε κρατικοποιήσεις τραπεζών, όταν το ΠΑΣΟΚ έλθει στην εξουσία, λέγοντας ότι «οι τράπεζες δεν μπορεί να είναι πλέον ελεύθερες στις αποφάσεις τους. Δεν θα διστάσουμε να προβούμε σε κρατικοποιήσεις, εφόσον χρειαστεί. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Είναι συνένοχη».

Στην Βουλή οι τόνοι ανέβηκαν την Παρασκευή, όταν ο Αλέκος Αλαβάνος επέκρινε τον Πρωθυπουργό, επειδή ήταν απών στη συζήτηση της ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά ότι «λυπάμαι για τη στάση του Πρωθυπουργού. Κάνει μεγάλο λάθος εάν πιστεύει, ότι η ώρα του Κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι απλώς για έναν ενδοοικογενειακό διάλογο μέσα στη Δεξιά, όπως παρατηρήσαμε πριν από λίγο. Και κάνει λάθος, για χρησιμοποιήσω μια σχολική έκφραση, μια που έχουμε σχολεία απέναντί μας, να κάνει Πρωθυπουργός σήμερα, που ένα από τα μεγαλύτερα θέματα σήμερα σε όλες τις χώρες είναι η ανεργία, να κάνει σκασιαρχείο από την αίθουσα αυτή». Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, ο οποίος είπε στον κ. Αλαβάνο ότι «θα εκλάβω την φράση σας ως ευφυολόγημα, με αφορμή την παρουσία των μαθητών, αλλά αδικείται τον Πρωθυπουργό με τέτοιες φράσεις». Ο κ. Αλαβάνος ανταπάντησε ότι χρησιμοποίησε την έκφραση αυτή, προκειμένου να αποφύγει την «ξύλινη γλώσσα». Εν τω μεταξύ, τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Απασχόλησης θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, με στόχο πιο εντατικούς ελέγχους και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Πηγή: ALPHA

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3077&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote