Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Η ατζέντα του Γιώργου
Η ατζέντα του Γιώργου Εκτύπωση E-mail
21.02.09

Η ισχυρή κοινωνία, η πράσινη ανάπτυξη, το νέο κράτος, η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και η αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας είναι οι πέντε εθνικοί στόχοι που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Κυριακή, σε ειδική εκδήλωση στην «Αθηναϊδα», ο Γ. Παπανδρέου.

Οι ανακοινώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχουν έναν μονάχα στόχο: να πείσουν τους πολίτες ότι ξέρει πού και πώς θέλει να πάει τη χώρα. Αλλωστε, μετά την επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να αντιτάξει την ίδια ώρα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν πειστεί πως οδεύουμε σε πρόωρες εκλογές.

 
 
Οπότε, είναι εξαιρετικά σημαντικό ο πρόεδρος του κόμματος να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ, ώστε να μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Ενώπιον ενός ακροατηρίου 800 ατόμων (έχουν κληθεί τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το Πολιτικό Συμβούλιο, οι ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων) ο Γ. Παπανδρέου θα πει τι θέλει να αφήσει πίσω του... όταν θα παραδώσει τα κλειδιά της πρωθυπουργίας!

Θα απαντήσει έτσι στο ερώτημα «μετά την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό τι;». Ο πήχης είναι ήδη ψηλά, καθώς οι προκάτοχοί του έχουν να επιδείξουν μεγάλες επιτυχίες. Ο Α. Παπανδρέου ένωσε την κοινωνία και ο Κ. Σημίτης έβαλε την Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επισημάνει πως «η παγκόσμια οικονομική κρίση κατέδειξε τη χρεοκοπία της νεοφιλελεύθερης οικονομικής συναίνεσης».

«Τώρα, οι ελπίδες των πολιτών μας στρέφονται προς τις δυνάμεις των εργατικών, σοσιαλιστικών και δημοκρατικών κομμάτων», θα πει και θα μιλήσει για έναν νέο και προοδευτικό οδικό χάρτη διεξόδου από την κρίση. Απόλυτη προτεραιότητα θα είναι ο άνθρωπος.

«Το μήνυμά μας είναι σαφές», θα τονίσει. «Δεν φταίνε οι πολίτες των χωρών μας για την οικονομική κρίση και δεν πρέπει να πληρώσουν αυτοί τον λογαριασμό».

Ως στοιχεία του οδικού χάρτη θα παρουσιάσει τις αρχές της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της αλληλεγγύης. Με αυτές θα επιδιωχθεί η αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η προστασία της κοινωνικής συνοχής, η τόνωση της απασχόλησης και η προστασία των πολιτών έναντι της αυθαιρεσίας των κερδοσκόπων.

Κάτω από την ομπρέλα της Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας (ή, αλλιώς, Σύμφωνο Εμπιστοσύνης) θα θέσει τους πέντε στόχους που θα επιδιώξει από τη στιγμή που θα κερδίσει τις εκλογές και για όσο χρόνο διαρκέσει η θητεία του.

Κοινωνική συνοχή-ισχυρή κοινωνία. «Κατοχυρώνουμε το κοινωνικό δικαίωμα στην εργασία, κατοχυρώνουμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για κάθε πολίτη», θα πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και θα θέσει ως άμεση προτεραιότητα τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης.

Θα μιλήσει, ακόμη, για αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος και για νέο σύστημα φορολογικής δικαιοσύνης, ώστε ο καθένας να συμβάλλει με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα.

Ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν συνοδευτεί από ένα ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικών παρεμβάσεων, από την Υγεία και την Πρόνοια μέχρι την Παιδεία, την υποστήριξη της απασχόλησης και τη διασφάλιση όλων των συντάξεων.

Νέο παραγωγικό πρότυπο-ισχυρή οικονομία. «Η επόμενη δέσμευσή μας είναι οι μεγάλες τομές που χρειάζονται», θα συνεχίσει στην ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου και θα αναφερθεί στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και τις νοοτροπίες που πρέπει να αλλάξουν για να γίνει πράξη η πράσινη ανάπτυξη.

Ως βασικό εργαλείο θα προσδιορίσει τις δημόσιες επενδύσεις που δίνουν θέσεις απασχόλησης και δημιουργούν νέες δυνατότητες για τη χώρα με τα έργα υποδομής που χρηματοδοτούν.

Νέο κράτος-ισχυρή διοίκηση. Κράτος δικαίου και εργαλείο ανάπτυξης. Που δεν θα προσβάλλει τους Ελληνες, δεν θα αποτελεί τροχοπέδη στις προσπάθειές τους, ένα κράτος που θα ευνοεί την αποκέντρωση κρατώντας για τον εαυτό του μονάχα επιτελικές λειτουργίες. Θα εποπτεύει, θα βάζει κανόνες, θα ρυθμίζει.

Ενα κράτος που θα δίνει λογαριασμό στον πολίτη για το πού πάνε τα λεφτά του, πού πάνε οι φόροι του.

Ενα κράτος που θα σέβεται τη δημόσια περιουσία και δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να τη λεηλατεί. Με έλεγχο στα πρόσωπα που θα αναλαμβάνουν τις ύψιστες ευθύνες της εξουσίας, με διαφάνεια, αξιοκρατία και αξιολόγηση παντού.

Αποκατάσταση του κύρους των θεσμών-ισχυρό πολιτικό σύστημα: Ο Γ. Παπανδρέου θα θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος που συνδέει την οικονομική και την πολιτική εξουσία.

«Ο καθένας θα πρέπει να περιοριστεί στον ρόλο του», θα υπογραμμίσει και θα ζητήσει «καθαρές σχέσεις με τα συγκροτήματα των μέσων ενημέρωσης».

Ισχυρή Ελλάδα. «Με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα θα ξαναβρεί τη θέση της στην Ευρώπη, θα ξαναβρεί τη θέση της στα Βαλκάνια, θα γίνει σεβαστή διεθνώς», θα δεσμευτεί ο Γ. Παπανδρέου.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Να δείξουμε ότι υπάρχει άλλη λύση

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναφερθεί και στη σημασία των επερχόμενων εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο. «Η Ευρώπη μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση», θα τονίσει και θα επισημάνει την ανάγκη να προκύψει από τις εκλογές μία καθαρή σοσιαλιστική και προοδευτική πλειοψηφία.

Παράλληλα, προχωρά η επεξεργασία του κυβερνητικού προγράμματος με τον προσδιορισμό των πρώτων προτεραιοτήτων.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του θα πρόκειται για σειρά μετρήσιμων στόχων και όχι για γενικές πολιτικές εξαγγελίες. Παραδείγματος χάριν, πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από την παροχή κινήτρων στα νοικοκυριά για την υιοθέτηση τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας. Ολα αυτά, όμως, θα ανακοινωθούν μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επί πέντε χρόνια δεν έκαναν τίποτα

Στο μέτωπο της αντιπολίτευσης το ΠΑΣΟΚ απάντησε στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης πως θα μειώσει τα έξοδα και θα αυξήσει τα έσοδα, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, με τρία ερωτήματα:

Πρώτον, «πέντε χρόνια τώρα, τι έκαναν;». Δεύτερον, «οι ίδιοι άνθρωποι δεν ήταν υπεύθυνοι για τη συλλογή των εσόδων και για τις δαπάνες;». Και, τρίτον, «νομίζουν ότι απ αυτή την κρίση θα βγούμε μόνο με περιοριστικά μέτρα;».

«Ολοι ξέρουμε ότι απ την κρίση βγαίνεις με μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «κατάφερε» η Ελλάδα να έχει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της.

Κάλεσε, τέλος, τον Ευ. Αντώναρο να ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για τις προτάσεις Μίχαλου, «χωρίς υπεκφυγές, χωρίς σας έχω απαντήσει ήδη και σας παραπέμπω στις αποφάσεις του αρμοδίου υπουργού».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3076&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote