Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σκηνικό έντασης προετοιμάζει η Tουρκία
Σκηνικό έντασης προετοιμάζει η Tουρκία Εκτύπωση E-mail
21.02.09

«Θερμό» δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου στο Αιγαίο προϊωνίζεται ο σχεδιασμός της αεροναυτικής άσκησης «Ηγεμών» από την Τουρκία.

Τα στοιχεία που έγιναν γνωστά για τον σχεδιασμό της άσκησης προκάλεσαν συναγερμό στην Αθήνα, καθώς στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι μέσω της πρόσκλησης δυνάμεων από τρίτες χώρες και συγκεκριμένα από τις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, η Αγκυρα θα επιχειρήσει την έμμεση νομιμοποίηση των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο.

Στα έγγραφα που αφορούν τον σχεδιασμό της άσκησης, η τουρκική πλευρά αποτυπώνει τις πάγιες διεκδικήσεις της. Ετσι, στους χάρτες τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία η Αγκυρα θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, απεικονίζονται με διαφορετικό χρώμα απ’ ό,τι η υπόλοιπη Ελλάδα. Επιπλέον, στους χάρτες του τουρκικού Επιτελείου απεικονίζονται ως τομέας τουρκικής ευθύνης για έρευνα και διάσωση οι περιοχές ανατολικά του 25ου μεσημβρινού. Πέραν αυτών, στον σχεδιασμό της άσκησης περιλαμβάνεται μεγάλο εύρος και αριθμός περιοχών από το βόρειο έως το νότιο Αιγαίο, ωστόσο, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι όταν υπάρξει ενημέρωση για το ποιες περιοχές επιθυμεί η Αγκυρα να δεσμεύσει, τότε θα φανεί εάν αποφάσισε να διευρύνει εφέτος το πεδίο της άσκησης και, ως εκ τούτου, το εν δυνάμει πεδίο των προκλήσεων.

Από ελληνικής πλευράς εξελίσσεται σε διπλωματικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των χωρών που η Αγκυρα έχει προσκαλέσει να συμμετέχουν στην άσκηση, σχετικά με τις πάγιες και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της γείτονος στο Αιγαίο και τις τακτικές που εφαρμόζει για να τις υλοποιεί. Καθώς δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα καμιά χώρα τη συμμετοχή της στην άσκηση, ο διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο τον περιορισμό ή και την αποτροπή, τελικά, της συμμετοχής τους. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι στον σχεδιασμό της Αγκυρας είναι, κυρίως μέσω ασκήσεων σε επεισόδια έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή ξένων δυνάμεων, να μπορέσει να παρουσιάσει εκ των υστέρων αυτή τη συμμετοχή ως αποδοχή των δικών της θέσεων όσον αφορά το Αιγαίο και ως έμμεση νομιμοποίηση των διεκδικήσεών της.

Κάτι ανάλογο εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει και σε σχέση με το FIR Αθηνών. Δηλαδή θα προσπαθήσει, στο πλαίσιο της άσκησης, να εντάξει αεροσκάφη τρίτων χωρών, που ενδεχομένως θα λάβουν μέρος, σε σχηματισμούς πτήσεων με τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία, κατά πάγια τακτική, παραβιάζουν το ελληνικό FIR.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3073&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote