Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Με το δικό μας πρόγραμμα»
«Με το δικό μας πρόγραμμα» Εκτύπωση E-mail
19.02.09

Παρά τις παραινέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άμεση λήψη σκληρότερων μέτρων, αλλά και την σαφή απόρριψη των προβλέψεων του ΠΣΑ ως «αισιόδοξων», η κυβέρνηση επισήμως παραμένει στην γραμμή που χαράχτηκε μετά την αντικατάσταση του Γ.Αλογοσκούφη στον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Ο διάδοχός του και νυν υπουργός Οικονομίας Ιω.Παπαθανασίου συνόψισε λακωνικά τα παραπάνω, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου την Πέμπτη.

Όπως είπε μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής για την οικονομική πολιτική, υπό την προεδρία του Κ.Καραμανλή, «πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται στο σχέδιό μας ... το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα και θα μας βγάλει από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις».


Κόβουμε, κόβουμε, αλλά εισπράτουμε;

Ηδη, έχουν εντοπιστεί οι «ελαστικές δαπάνες του Δημοσίου» που προβλέπεται να μειωθούν κατά 10%, η αντίστοιχη μείωση των συμβάσεων έργου, προωθείται η δημιουργία κεντρικής Αρχής για τις πληρωμές στο δημόσιο τομέα και γενικά τα μέτρα που περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο, κατά τον υπουργό.

Η ανοιχτή πληγή της ελληνικής οικονομίας, η φοροδιαφυγή, που «τίναξε στον αέρα» τους προϋπολογισμούς Αλογοσκούφη λόγω της τεράστιας υστέρησης στα έσοδα, αντιμετωπίζεται πάντως και πάλι με... αναδιοργάνωση, αντί καίριων παρεμβάσεων.

«Υπάρχει κινητικότητα σε ό,τι αφορά το θέμα της περαίωσης και το θέμα των οργανωτικών αλλαγών που χρειάζονται για να γίνουν πιο αποδοτικοί οι μηχανισμοί του υπουργείου», ήταν το σχόλιο του κ.Παπαθανασίου.

Προσαρμογές στο παρασκήνιο;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ.Παπαθανασίου φαίνεται να διαφοροποιείται ελαφρά από τον Γ.Σουφλιά, που μόλις χτες και στον απόηχο των δηλώσεων Αλμούνια, δήλωνε ότι εάν χρειαστεί η Ελλάδα είναι έτοιμη για προσαρμογές στην πολιτική της.

Όπως εκτιμάται, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να αξιοποιήσει πολιτικά μία επιτυχία του οικονομικού επιτελείου στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ετσι, θα επιδιωχθεί κάποιες από τις προσαρμογές που ζητά η ΕΕ να γίνουν στο παρασκήνιο, ώστε να μην υποβαθμιστεί ο ρόλος του ΥΠΟΙΚ.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3072&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote