Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Η αρχή του τέλους της κρίσης»
«Η αρχή του τέλους της κρίσης» Εκτύπωση E-mail
19.02.09
 

Οι οικονομολόγοι μιλούν για ύφεση με απρόβλεπτες διαστάσεις. Ο Μπαράκ Ομπάμα, όμως, διαβεβαιώνει ότι το οικονομικό του σχέδιο αποτελεί «την αρχή του τέλους της κρίσης».

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε άλλο ένα σχέδιο οικονομικής βοήθειας, αυτήν τη φορά με στόχο να σώσει τα σπίτια εννέα εκατομμυρίων οικογενειών που κινδυνεύουν με κατάσχεση.

Μετά την υπογραφή την Τρίτη στο Ντένβερ του πακέτου οικονομικών κινήτρων ύψους 787 δισ. δολαρίων, ο Ομπάμα υπέγραψε χθες στο Φοίνιξ της Αριζόνας σχέδιο ύψους 75 δισ. δολαρίων για τη σταθεροποίηση του στεγαστικού τομέα, από τον οποίο άρχισε πέρυσι η μεγάλη κρίση και απείλησε το τραπεζικό σύστημα της χώρας με κατάρρευση.

Το στεγαστικό σχέδιο έχει στόχο να βοηθήσει 9 εκατομμύρια Αμερικανούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων, να μη χάσουν τα σπίτια τους και είναι πολύ πιο φιλόδοξο απ΄ ό,τι αναμενόταν. Στόχος να δοθεί βοήθεια σε όσους χρωστούν περισσότερα σε υποθήκες απ΄ ό,τι αξίζει αυτή τη στιγμή το σπίτι τους (περίπου 5 εκατομμύρια), αλλά και σε 4 εκατομμύρια άλλους που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάσχεσης. Στόχος είναι να χαλαρώσουν οι κανόνες που διέπουν την αναχρηματοδότηση των δανείων. «Όλοι μας πληρώνουμε το τίμημα της στεγαστικής κρίσης», είπε ο Ομπάμα μιλώντας στην Αριζόνα, μια επιλογή που δεν ήταν τυχαία, καθώς η πολιτεία αυτή έχει από τα υψηλότερα ποσοστά κατασχέσεων στις ΗΠΑ, οι οποίες σε εθνικό επίπεδο ανήλθαν πέρυσι στα 3 εκατομμύρια.

Οικοδομική δραστηριότητα
Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε χθες ότι η κατασκευή νέων σπιτιών και διαμερισμάτων μειώθηκε κατά 16,8% τον Ιανουάριο - η μεγαλύτερη πτώση τα τελευταία 50 χρόνια. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι θα διπλασιάσει τη βοήθειά του προς τους οργανισμούς αναχρηματοδότησης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων Fannie Μae και Freddie Μac, ανεβάζοντάς την από τα 100 δισ. δολάρια, που προβλεπόταν να δώσει στον καθένα, στα 200 δισ.

Τέσσερις εβδομάδες αφότου ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι οι πρωτοβουλίες του δεν σημαίνουν «το τέλος των οικονομικών μας προβλημάτων. Ούτε αποτελούν όλα όσα πρόκειται να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε την κρίση. Όμως σήμερα είναι η αρχή του τέλους. Τίποτα από όλα αυτά πάντως δεν πρόκειται να είναι εύκολο».

Η αυτοκινητοβιομηχανία
Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει και τα μεγάλα προβλήματα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η General Μotors και η Chrysler, που ήδη έχουν λάβει κρατική βοήθεια, ζητούν 14 δισ. δολάρια ακόμα για να επιβιώσουν. Η GΜ ανακοίνωσε την περικοπή ακόμα 47.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως και το κλείσιμο 5 εργοστασίων της, ενώ η Chrysler θα προχωρήσει στην απόλυση άλλων 3.000 εργαζομένων και την κατάργηση τριών μοντέλων της. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε ότι τα σχέδια των αυτοκινητοβιομηχανιών εξετάζονται, αλλά πρόσθεσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι για να προχωρήσουμε θα απαιτηθούν πολύ περισσότερα από τους εμπλεκόμενους- πιστωτές, προμηθευτές, αντιπροσώπους, εργαζόμενους και στελέχη - ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα των εταιρειών αυτών».


ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3069&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 19.02.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote