Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Eπιτήρηση προτείνει ο Χ. Αλμούνια
Eπιτήρηση προτείνει ο Χ. Αλμούνια Εκτύπωση E-mail
19.02.09

Τη λήψη μέτρων «εδώ και τώρα» ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, αναγγέλλοντας τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα και άλλες πέντε χώρες, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Λετονία, τη Μάλτα, και την Ιρλανδία.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο επίτροπος, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, καθώς η πρόβλεψη για έλλειμμα 3,7%, όπως αναφέρεται στο Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, δεν απέχει πολύ από το όριο του 3%.

Ο κ. Αλμούνια διαμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, με δεδομένο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά το δανεισμό. Ζήτησε δε άμεση εξειδίκευση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Η πρόταση για τη διάρκεια της επιτήρησης θα κριθεί στις 25 Μαρτίου, με πιθανότερο σενάριο τη διετία. Η πρόταση θα επικυρωθεί στη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ στις αρχές Απριλίου.

Ο επίτροπος αναφέρθηκε και στην απόκλιση των προβλέψεων της Ελλάδας και της Κομισιόν για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «μακάρι να πέσουμε εμείς έξω».

Από την ελληνική κυβέρνηση ζητούνται μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις στην υγεία και το ασφαλιστικό, περισσότερη διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά και περιστολή δημοσίων δαπανών.

Οι ελληνικές αντιδράσεις

«Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει σε κάθε περίπτωση τους στόχους που έχει θέσει. Σε αυτή την κρίσιμη, για την παγκόσμια οικονομία, περίοδο, βάζουμε πάνω απ' όλα το συμφέρον της χώρας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου.

Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Παπαθανασίου, είναι μία από τις πέντε χώρες της ευρωζώνης που προβλέπεται το 2009 να έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης (1,1%), ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 0,2%.

Επίσης, ο κ. Παπαθιανασίου δήλωσε ότι η χώρα μας θα έχει μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και χαμηλότερη ανεργία από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Παρόλα αυτά δεν έχουμε περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης, είπε ο κ. Παπαθανασίου και προσέθεσε ότι το δημόσιο χρέος, το οποίο τριπλασιάστηκε από το 1980 έως το 2004 ως ποσοστό του ΑΕΠ, αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας μας.

Ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε επίσης ότι η μείωση του ελλείμματος και του χρέους δεν επιβάλλεται μόνο γιατί πρέπει να συμμορφωθούμε με τους κοινοτικούς κανόνες, αλλά και διότι το επιβάλει το συμφέρον της οικονομίας.

Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις δηλώσεις Αλμούνια, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς είπε πως «η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την οικονομία και έχει καταθέσει πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης στην ΕΕ, το οποίο συζητείται».

«Ο υπουργός Οικονομίας έχει εξειδικεύσει τα μέτρα και είμαστε αποφασισμένοι αυτό το πρόγραμμα να το εφαρμόσουμε και αν κριθούν αναγκαίες ορισμένες προσαρμογές, να τις κάνουμε», τόνισε.

Όπως οποιαδήποτε υπεύθυνη κυβέρνηση, έτσι και η δική μας κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, με δεδομένο ότι η κρίση εξελίσσεται διαρκώς με γοργούς ρυθμούς, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος.

Σημείωσε ακόμη πως το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένες περικοπές δαπανών και πρόσθεσε ότι όλα όσα προβλέπονται θα τηρηθούν απαρέγκλιτα.

Από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι από αυτήν προκύπτει ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπονήσει σχέδιο εξόδου από την κρίση, ότι υπάρχει ανεπαρκής έλεγχος των δημοσίων δαπανών και υπεραισιόδοξες προβλέψεις για τα έσοδα.

Εν ολίγοις, σημείωσε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει αυτό που λέγαμε εδώ και καιρό, ότι η Ελλάδα μπαίνει στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Μια απόφαση, η οποία δεν οφείλεται -όπως λέει η έκθεση- στη χρηματοπιστωτική κρίση του τελευταίου έτους, αλλά είναι απόρροια συνεχών υπερβάσεων στα ελλείμματα εδώ και δύο χρόνια» σχολίασε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.

«Επίσης» σημείωσε, «η έκθεση επιβεβαιώνει αυτό που και πάλι λέγαμε, ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση, δεν απαντά στις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, δεν παρουσιάζει αξιόπιστα μέτρα για την υπέρβαση της κρίσης και, ουσιαστικά, στηρίζεται σε εκτιμήσεις, οι οποίες είναι έωλες».

«Η έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά ότι η ΕΕ είναι ένας διακρατικός μηχανισμός επεξεργασίας και προστασίας της αντιλαϊκής πολιτικής, πιστός εκφραστής των αναγκών των ευρωπαϊκών μονοπωλίων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Σε δήλωσή του, ο Π. Σκουρλέτης από το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ επισημαίνει ότι «τόσο η έκθεση της Κομισιόν όσο και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας πριν λίγες μέρες προτείνουν μέτρα, τα οποία κινούνται σε γνωστές και αποτυχημένες λογικές και συνταγές. Μέτρα που πλήττουν μονομερώς τους οικονομικά αδύνατους και εν πολλοίς οδήγησαν στη σημερινή οικονομική κρίση. Τα μέτρα αυτά αποτελούν δείγμα γραφής μιας ακραίας ταξικής πολιτικής».



e-tipos.com, City 99,5

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3065&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 19.02.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote