Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Τηλεοπτική εκπομπή «διώκει» ύποπτους για εγκλήματα πολέμου και τρομοκρατία!
Τηλεοπτική εκπομπή «διώκει» ύποπτους για εγκλήματα πολέμου και τρομοκρατία! Εκτύπωση E-mail
18.02.09

Ακρως αμφιλεγόμενη τηλεοπτική «δίωξη» υπόπτου για γενοκτονία στη Ρουάντα έχει προκαλέσει πολιτικό θέμα, αλλά και σοβαρότατες ενστάσεις για τα όρια της δημοσιογραφικής έρευνας.

Η υπόθεση αφορά υπό προβολή πρόγραμμα του δικτύου NBC που ασχολείται με την αναζήτηση εγκληματιών πολέμου και τρομοκρατών, οι οποίοι έχουν καταφύγει στις ΗΠΑ, έρευνα που γίνεται σε συνεργασία ακόμα και με ξένες κυβερνήσεις.

Από την πρώτη ημέρα της αρχικής προβολής του, όταν η ραχοκοκαλιά του προγράμματος ήταν η αναζήτηση και δημόσια έκθεση μέσω της μικρής οθόνης υπόπτων για σεξουαλική παρενόχληση, το «Catch a Predator» είχε προκαλέσει συζητήσεις και αντιδράσεις. Οι παραγωγοί του, όλοι από τον ειδησεογραφικό τομέα του NBC, συνεργάζονταν με αστυνομικούς για να αποκαλύψουν κυρίως άτομα τα οποία επιχειρούσαν να έρθουν σε επαφή με ανηλίκους μέσω Διαδικτύου. Οι δημοσιογράφοι τούς την «έστηναν» και τους αποκάλυπταν. Στο ίδιο πνεύμα είναι και η νέα εκπομπή που θα βάλει στο στόχαστρο υπόπτους για εγκλήματα πολέμου και τρομοκρατία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η πρώτη από τις τέσσερις υποθέσεις που εξετάζουν και έγινε γνωστή, είναι αυτή του Λέοπολντ Μουνιακάζι, επισκέπτη καθηγητή Γαλλικών στο κολέγιο Γκάουτσερ του Μέριλαντ, ο οποίος φέρεται να τέλεσε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατά τη σφαγή στη Ρουάντα το 1994. Ο Μουνιακάζι είχε μπει στις ΗΠΑ με τουριστική βίζα, αλλά υπέβαλε αίτηση για χορήγηση ασύλου. Στην προσπάθειά του να τον «ξεσκεπάσει», το NBC δούλεψε μαζί με εισαγγελέα της Ρουάντας, ο οποίος μάλιστα συνόδευε το συνεργείο στις αιφνίδιες συνεντεύξεις που έγιναν στο κολέγιο. Αλλωστε η αντιπαράθεση και το στοιχείο της έκπληξης είναι δύο από τα βασικά συστατικά της σειράς «Predator». Για τον τρόπο που δουλεύει, το NBC δέχτηκε πυρά πανταχόθεν - από επίσημους φορείς, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιώματων και δημοσιογράφους, απάντησε όμως ότι η έρευνά του έχει τα εχέγγυα ανεξαρτησίας.

Η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή της αναφέρθηκε σε σοβαρές ανησυχίες της «ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δυνατότητα των αρμόδιων υπηρεσιών να ερευνούν και να προσάγουν ενώπιον της Δικαιοσύνης αυτουργούς τέτοιων τρομερών εγκλημάτων». Εκπρόσωποι οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ο Κένεθ Ροθ της Χιούμαν Ράιτς Γουότς, θεωρούν ότι δεν είναι δυνατόν να καταδικάζονται διά τηλεοράσεως άτομα, για τα οποία δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που θα τους κρίνουν ενόχους, ενώ τονίζουν ότι η συνεργασία με εισαγγελέα ξένης κυβέρνησης είναι «ηθικά ύποπτη».

«Ως δημοσιογράφοι» είπε η πρόεδρος ινστιτούτου για τη δεοντολογία στη δημοσιογραφία, Κέλι ΜακΜπράιντ, «κρατάμε πάντα αποστάσεις από αξιωματούχους, είτε είναι αστυνομικοί είτε εισαγγελείς είτε διπλωμάτες. Διότι οφείλουμε να αποδείξουμε στο κοινό πως είμαστε ανεξάρτητοι και δεν ρίχνουμε νερό στον μύλο κανενός».


enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3059&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote