Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εκεχειρία αιχμάλωτη του δεκανέα
Εκεχειρία αιχμάλωτη του δεκανέα Εκτύπωση E-mail
17.02.09

Εμπλοκή παρουσιάστηκε στη φημολογούμενη συμφωνία για εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, που επετεύχθη με αιγυπτιακή μεσολάβηση, μετά την επιμονή του πρωθυπουργού του Ισραήλ Εχούντ Ολμερτ

να συνδέσει τη διάρκεια κατάπαυσης του πυρός και το άνοιγμα των περασμάτων με την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη που κρατούν ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις. Το θέμα περιπλέκει η μετεκλογική ρευστότητα στο Ισραήλ.«Η θέση του πρωθυπουργού είναι ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε εκεχειρία πριν από την απελευθέρωση του (δεκανέα) Γκιλάντ Σαλίτ» ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ολμερτ. Η σκλήρυνση της στάσης του Ισραήλ αποδίδεται στην αίσθηση της απερχόμενης κυβέρνησης ότι είναι η τελευταία της ευκαιρία να ασκήσει πίεση για να δει ελεύθερο τον Σαλίτ αλλά και στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές, με τα δεξιά κόμματα να υπερτερούν. Η Χαμάς μιλά για «οργανωμένη επιχείρηση με στόχο να αποτύχει η προσπάθεια εκεχειρίας». Το Ισραήλ πάντως θα συνεχίσει να συνομιλεί με τη μεσολαβήτρια Αίγυπτο, ενώ χθες ο Ολμερτ ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο και επρόκειτο να δει και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, φαβορί για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο οποίος -σύμφωνα με την εφημερίδα «Μααρίβ»- «αντιτίθεται πλήρως» σε μια εκεχειρία.

Εναλλάξ πρωθυπουργία

Η ηγέτις του πρώτου κόμματος Καντίμα, Τζίπι Λίβνι, αρνείται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Νετανιάχου και σύμφωνα με συνεργάτες της φαίνεται ότι δέχεται μόνο εναλλασσόμενη πρωθυπουργία. Διαφορετικά, «αν χρειαστεί θα πάμε στην αντιπολίτευση», δήλωσε η ίδια.

Διακομματική αντιπροσωπεία βουλευτών της Βρετανίας που έλαβε το πράσινο φως από το Ισραήλ και χθες εισήλθε στη Γάζα για να κάνει απολογισμό της κατάστασης, συναντήθηκε με τους υπεύθυνους της φιλανθρωπικής οργάνωση Σώστε Τα Παιδιά. Εκπρόσωπός τους είπε στο BBC ότι η κατάσταση είναι «ζοφερή», ότι περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και πως πάνω από το 90% του πληθυσμού της Γάζας εξαρτά την επιβίωσή του από τη βοήθεια σε τρόφιμα. «Ο κίνδυνος είναι ότι ο κόσμος θα ξεχάσει καθώς η Γάζα θα εξαφανίζεται σταδιακά από τις τηλεοπτικές οθόνες» είπε η Τζασμίν Γούιτμπρεντ.
Σύμφωνα με στοιχεία από την παλαιστινιακή στατιστική υπηρεσία, ο πληθυσμός της Γάζας αυξήθηκε κατά 40% από το 1997 ώς το 2007 και έφθασε το 1,4 εκατ. ανθρώπους. Με ετήσιο δείκτη ανάπτυξης 3,3% υπολογίζεται ότι σε 21 χρόνια θα έχει διπλασιαστεί. Συνολικά σε Γάζα και Δυτική Οχθη (περιλαμβανόμενης της ανατολικής Ιερουσαλήμ) ζουν 3,8 εκατ. Παλαιστίνιοι.

enet

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3051&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote