Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αλλαγή σκηνικού
Αλλαγή σκηνικού Εκτύπωση E-mail
28.05.07
Τα πάνω κάτω πιθανόν να φέρει στα πολιτικά δεδομένα της Κύπρου η πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφια να διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου

Το ΑΚΕΛ, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού (30% του εκλογικού σώματος), αποτέλεσε τον κύριο πυλώνα της τριμερούς συνεργασίας (με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ), η οποία εξέλεξε πρόεδρο τον Τάσσο Παπαδόπουλο, το 2002. 

  Η ενδεχόμενη αποχώρηση του ΑΚΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό θα ανατρέψει πλήρως το πολιτικό ισοζύγιο και η επανεκλογή του Παπαδόπουλου, που μέχρι την περασμένη εβδομάδα εθεωρείτο σχεδόν βέβαιη, είναι πια αμφίβολη.

 *Το ΑΚΕΛ έχει αρχίσει τον εσωκομματικό διάλογο:

 Η Κεντρική Επιτροπή απευθύνθηκε στις κομματικές ομάδες βάσης και τους ζητεί να επιλέξουν με μυστική ψηφοφορία μεταξύ του γενικού γραμματέα και του Τ. Παπαδόπουλου.

 Είναι φυσιολογικό η συντριπτική πλειονότητα να επιλέξει την υποψηφιότητα Χριστόφια. Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το εκλογικό συνέδριο του κόμματος, που θα γίνει στις αρχές Ιουλίου.

 Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ προετοίμαζε με μεθοδικότητα την υποψηφιότητά του καιρό, ενώ οι πάντες ήταν πεπεισμένοι ότι θα στήριζε ξανά τον Παπαδόπουλο. Η στρατηγική του ήταν (και είναι ακόμη) να διεκδικήσει το χρίσμα του υποψηφίου της τριμερούς συνεργασίας (ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ).

Η θέση του είναι πως το ΑΚΕΛ, από το θάνατο του Μακαρίου και εντεύθεν, εξέλεξε τρεις προέδρους από το ΔΗΚΟ και πως είναι δίκαιο αυτή τη φορά να γίνει το ανάποδο.

  **Αν και δημοσίως δεν γίνεται παραδεκτό, φαίνεται ότι το 2002, όταν συμφωνήθηκε η στήριξη Παπαδόπουλου, υπήρξε κάποια συνεννόηση πως ο επόμενος πρόεδρος θα είναι από το ΑΚΕΛ.

 «Είναι η σειρά του Τάσσου Παπαδόπουλου να τιμήσει υποψήφιο του ΑΚΕΛ», δήλωσε στη Λευκωσία ο Δ. Χριστόφιας. Επίσης ενημέρωσε προ μηνός τον πρόεδρο της Κύπρου για την πρόθεσή του, να είναι υποψήφιος, με την προσδοκία ότι εκείνος θα απέσυρε το ενδιαφέρον του. 

**Ο Τ. Παπαδόπουλος, αφού εξασφάλισε τη στήριξη του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του μικρού Ευρωπαϊκού Κόμματος (αποσκίρτησε από τον ΔΗΣΥ), επιτάχυνε τις αποφάσεις του και ανακοίνωσε στους πολιτικούς του συνεταίρους, κατά τη διάρκεια γεύματος στο προεδρικό, πως θα ήταν υποψήφιος και πως δεν θα διαπραγματευόταν με κανέναν το πρόγραμμα.

 Μάλιστα δεν ζήτησε μόνο από το ΑΚΕΛ ανανέωση της συνεργασίας του, αλλά να τον στηρίξει εν λευκώ, γεγονός που ενίσχυσε το «αντι-Τασσικό» ρεύμα στο κόμμα. 

Με αφορμή την εμπειρία του δημοψηφίσματος του 2004, όταν ο Χριστόφιας σε μία βραδιά έκανε τη μεταστροφή από το «ναι» στο «όχι», είναι διάχυτη η αμφιβολία στη Λευκωσία αν θα αναθεωρήσει την απόφασή του και θα συμπορευτεί με τον κύπριο πρόεδρο.

 Ωστόσο, η διαδικασία έχει δρομολογηθεί, με την ανάθεση της ευθύνης της επιλογής στη βάση του κόμματος και πολύ δύσκολα μπορεί να υπάρξει αλλαγή πλεύσης. 

**Οπως έχει σήμερα η κατάσταση, θα υπάρχουν τρεις ισοδύναμοι υποψήφιοι: Ο Τ. Παπαδόπουλος υποστηριζόμενος από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ, ο Δ. Χριστόφιας από το ΑΚΕΛ και ο Γ. Κασουλίδης από τον ΔΗΣΥ.

 Και οι τρεις θα έχουν ίσες πιθανότητες να περάσουν στο δεύτερο γύρο, ενώ δεν υπάρχει καμιά εκτίμηση για τον τελικό νικητή των εκλογών. 

**Προς το παρόν το ΑΚΕΛ αποφεύγει την αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο και κάνει επιθέσεις φιλίας στα άλλα κόμματα της «τριμερούς», ελπίζοντας στην ψήφο τους στο δεύτερο γύρο των εκλογών, στην περίπτωση που προκριθούν ο Χριστόφιας με τον Κασουλίδη. 

 ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=305&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 28.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων