Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κυνηγώντας «διαστημικά σκουπίδια»
Κυνηγώντας «διαστημικά σκουπίδια» Εκτύπωση E-mail
13.02.09

Σε ένα κυνηγητό «διαστημικών σκουπιδιών» έχουν αποδυθεί οι επιστήμονες της NASA μετά τη σύγκρουση ενός αμερικανικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου κι ενός παροπλισμένου ρωσικού δορυφόρου στο Διάστημα.

Η σύγκρουση -η πρώτη μεταξύ δύο μεγάλων ανέπαφων διαστημικών αντικειμένων- σημειώθηκε την Τρίτη, σε ύψος 800 χιλιομέτρων πάνω από τη Σιβηρία δημιουργώντας δύο τεράστια νέφη από συντρίμμια. Η NASA πιστεύει ότι ο όποιος κίνδυνος για τον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) και τους τρεις αστροναύτες του είναι πολύ χαμηλός, καθώς βρίσκεται σε τροχιά περίπου 435 χιλιόμετρα κάτω από την τροχιά της σύγκρουσης. Αλλά και ο εκπρόσωπος της ρωσικής πολιτικής διαστημικής υπηρεσίας Rosocosmos, Αλεξάντερ Βορόμπιεφ, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ή στο κοντινό μέλλον απειλή για τον διεθνή σταθμό». Δεν φαίνεται επίσης να υπάρχει κίνδυνος για το διαστημικό λεωφορείο, που αναμένεται να εκτοξευθεί στις 22 Φεβρουαρίου με επταμελές πλήρωμα, αλλά αυτό θα επανεκτιμηθεί κατά τις επόμενες ημέρες.

Κατά τον Νίκολας Τζόνσον, ειδικό του διαστημικού κέντρου Χιούστον ο κίνδυνος κάποιας βλάβης είναι μεγαλύτερος για το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και για δορυφόρους τηλεπισκόπησης της Γης που βρίσκονται σε ψηλότερη τροχιά και πιο κοντά στο πεδίο των συντριμμιών. Οι επιστήμονες δεν έχουν προς το παρόν σαφή εικόνα για τον αριθμό αυτών των θραυσμάτων, τον εντοπισμό των οποίων έχει αναλάβει το αμερικανικό δίκτυο επίβλεψης του Διαστήματος. Αυτή τη στιγμή μετράνε δεκάδες αλλά εκτιμάται ότι στον τελικό απολογισμό θα μιλούν για εκατοντάδες. Στο παρελθόν υπήρξαν, κατά τη NASA, άλλες τέσσερις περιπτώσεις στις οποίες διαστημικά αντικείμενα σε τροχιά συγκρούστηκαν τυχαίως, αλλά τα περιστατικά εκείνα θεωρήθηκαν ήσσονος σημασίας και αφορούσαν κομμάτια που είχαν αποβληθεί από πυραύλους ή μικρούς δορυφόρους. Τα συντρίμμια πέφτουν ενίοτε στη Γη αλλά ακόμη και τότε καταστρέφονται εντελώς τις περισσότερες φορές κατά την είσοδό τους στη γήινη ατμόσφαιρα.

Το ζήτημα, πάντως, των αποκαλούμενων «διαστημικών σκουπιδιών», τα οποία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και ανέρχονταν περίπου σε 17.000 στις αρχές του 2009, έχει αρχίσει να ανησυχεί τους επιστήμονες. Τα αντικείμενα αυτά αποτελούν τώρα τη μεγαλύτερη απειλή για ένα διαστημόπλοιο εν πτήσει, ξεπερνώντας ακόμη και τους κινδύνους της απογείωσης και της επιστροφής στη Γη. Το εν λόγω ατύχημα, πάντως, αποτέλεσε αφορμή και για ένα μικρό «κάρφωμα» των Ρώσων από το Πεντάγωνο. Σχολιάζοντας τη σύγκρουση, ο εκπρόσωπός του Πενταγώνου Μπράιαν Γουίτμαν επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας στο Διάστημα και εξέφρασε την άποψη ότι η ευθύνη είναι μοιρασμένη, τονίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν λύσεις για τον έλεγχο ενός δορυφόρου εκτός χρήσης (όπως δηλαδή ο ρωσικός). Εσπευσε, πάντως, να διευκρινίσει ότι κάποιες από τις λύσεις αυτές αναπτύχθηκαν μετά την εκτόξευση του εν λόγω δορυφόρου το 1993.
enet
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3040&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote