Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Οχι» Aλογοσκούφη στην επαναγορά από J.P. Morgan
«Οχι» Aλογοσκούφη στην επαναγορά από J.P. Morgan Εκτύπωση E-mail
26.05.07
Το ελληνικό Δημόσιο δεν προτίθεται να επαναγοράσει ή να ακυρώσει το επίμαχο ομόλογο της JP Morgan, διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης,

Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους της Βουλής μετά την ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, τόνισε ότι η δανειακή σύμβαση με την αμερικανική τράπεζα ήταν επωφελής για το Δημόσιο: «Αν το έπαιρνα πίσω, θα κινδύνευα να παραπεμφθώ για απιστία.

 Είναι θέμα της JP Morgan και των διοικήσεων των Ταμείων η επιστροφή του ομολόγου και δεν αφορά εμάς ως Δημόσιο».

 Ο κ. Αλογοσκούφης, ενημερώνοντας την επιτροπή για τα αποτελέσματα του τελευταίου Ecofin και την άρση της επιτήρησης, απέφυγε με κάθε επιμέλεια να απαντήσει στα επαναλαμβανόμενα πυρά της αντιπολιτεύσεως για το θέμα των ομολόγων.

 «Εσείς είστε ένας πολιτικός με φιλοδοξίες και δεν ανήκετε στα λαμόγια της πολιτικής.

 Πέστε μας ποιος είναι αυτός ο ανώτερος παράγοντας του υπουργείου σας που έκανε τη συμφωνία με την JP Morgan. Πέστε το, γιατί αλλιώς αιωρείται πάνω σας το όλο θέμα», τον προκάλεσε ο κ. Μ. Ανδρουλάκης, ενώ ο κ. Γ. Φλωρίδης τον ρώτησε για τις αποκαλύψεις του κ. Γ. Παπαμαρκάκη και το ύψος της προμήθειας, και διερωτήθηκε γιατί διατηρείται στη θέση του ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Π. Τσουπίδης.

 Ο υπουργός τόνισε ότι έχει απαντήσει δύο φορές στην ολομέλεια και στην επιτροπή για το θέμα αυτό: «Το όλο ζήτημα έχει αντιμετωπιστεί θεσμικά και επανέρχεται λόγω της ένδειας πολιτικών θέσεων από το ΠΑΣΟΚ.

 Το θέμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη όπως το παρέπεμψε η ίδια η κυβέρνηση και αφορά την υπερβολική προμήθεια που καταβλήθηκε για δύο συγκεκριμένα ομόλογα. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή παρενέβη θωρακίζοντας θεσμικά τα Ταμεία». 

«Πυροτέχνημα» άνευ αξίας χαρακτηρίστηκε εξάλλου από κύκλους του υπουργείου η καταγγελία με ερωτηματικό την οποία κατέθεσε η κ. Βάσω Παπανδρέου, αν αληθεύει ή όχι η πληροφορία ότι στα τέλη του 2006 το Δημόσιο συνήψε δάνειο 1 δισ. ευρώ με την JP Morgan για πιστωτική διευκόλυνση προκειμένου να φανεί μικρότερο το έλλειμμα εν όψει τελικής κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η αντιπολίτευση θεωρεί ύποπτο ό,τι έχει να κάνει με την JP Morgan: «Δεν ξέρω για ποιο 1 δισ. μιλάει. Εγώ ξέρω ότι κάθε χρόνο δανειζόμαστε 35 δισ. ευρώ.

 Εγώ δεν ασχολούμαι με την καθημερινή διαχείριση του δημοσίου χρέους, δεν είναι άλλωστε στις αρμοδιότητές μου».

Η τελευταία αποστροφή ερμηνεύθηκε ως αιχμή κατά του υφυπουργού κ. Π. Δούκα. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση για μία ακόμη φορά αμφισβήτησε την ερμηνεία που δίνει η κυβέρνηση στην τελευταία έκθεση της Ε.Ε. με την οποία εξέρχεται η χώρα από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

 Η κ. Βάσω Παπανδρέου έκανε λόγο για αλχημείες, αφού αποκρύπτονται ελλείμματα, ενώ ο υπουργός παραδέχθηκε ότι ένα ποσοστό 0,6% από το συνολικό έλλειμμα προέρχεται από τις συνεισφορές των τραπεζών, ύστερα από την ανάληψη από το κράτος των ταμείων τους.

 «Πράγματι, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, αλλιώς θα έπρεπε να τα βρούμε με αιματηρές θυσίες και φορολογικές επιδρομές».

καθημερινη
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=304&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 26.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote