Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Εκλογολογία τέλος
Εκλογολογία τέλος Εκτύπωση E-mail
12.02.09

Σφοδρή σύγκρουση πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για την οικονομία.

Στο επίκεντρο βρέθηκε, όπως ήταν φυσικό, το ζήτημα των εκλογών, με τον Γ. Παπανδρέου να επαναλαμβάνει τη διπλή πρόταση του για εκλογές και τον Κ. Καραμανλή να απαντά αρνητικά, προειδοποιώντας τον: «Ζητάτε εκλογές και δεν τις θέλετε. Προσέχετε όταν τις ζητάτε». «Δεν μας απασχολούν οι εκλογές, αλλά η μάχη με τα προβλήματα του τόπου» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής κάλεσε πολιτικές δυνάμεις, τράπεζες, επιχειρήσεις, συνδικάτα, αλλά και ολόκληρο τον ελληνικό λαό, σε μια συστράτευση στη μάχη που καλείται να δώσει η Ελλάδα για τη διέξοδο από την κρίση.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κατάσταση της διεθνούς οικονομίας επιδεινώνεται καθημερινά και η κρίση λαμβάνει απρόβλεπτες διαστάσεις και διάρκεια και διακήρυξε την αποφασιστικότητα του να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το σχέδιο της κυβέρνησης.

Κ. Καραμανλής

Ο κ. Καραμανλής περιέγραψε την οικονομική κρίση με τα πλέον μελανά χρώματα κάνοντας λόγο για την «σφοδρότερη μεταπολεμική οικονομική κρίση που γνώρισε η ανθρωπότητα» και για «εξαιρετικά κρίσιμες περιστάσεις» οι οποίες «δεν προσφέρονται για δημαγωγία και άγονες αντιπαραθέσεις» και το «τελευταίο που ενδιαφέρει να κερδίσουμε είναι οι εντυπώσεις». Τόνισε ότι από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τον ελληνικό λαό απαιτείται στάση ευθύνης, δύσκολες αποφάσεις, συνεννόηση και αυτοσυγκράτηση.

Είπε ότι το 2009 θα είναι «πολύ δύσκολη χρονιά» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δέχεται ολοένα και πιο έντονες επιπτώσεις» ενώ δεν μπορεί να υπάρχει από κανέναν, όπως είπε, «ασφαλής πρόβλεψη για την διάρκεια και την ένταση της κρίσης» σημειώνοντας ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν και διεθνών οικονομιών οργανισμών του περασμένου διμήνου έχουν αναθεωρηθεί προς το δυσμενέστερο.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ραγδαία αλλαγή των δεδομένων και η κατάσταση έκτακτης ανα΄γκης στην οποία βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης απαιτεί ετοιμότητα για λήωψη εκτάκτων αποφάσεων και για προσαρμογές ανάλογα με τις εξελίξεις.

Στην Ελλάδα επεσήμανε ο πρωθυπουργός, δεν έχουμε περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης και πλειοδοσίας παροχών, λόγω της βαριάς κληρονομιάς των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους το οποίο χαρακτήρισε ως την πιο μεγάλη πληγή της οικονομίας μας που γίνεται, όπως είπε, βαθύτερη λόγω της παγκόσμιας κρίσης, και μας αναγκάζει επιβεβαιώνουμε συνεχώς την αξιοπιστία της οικονομίας μας.

Εθεσε ως στόχο η Ελλάδα να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής Επιτροπής επιτυγχάνοντας υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης που θα φέρει και συγκράτηση της ανεργίας.

Στο ίδιο πλαίσιο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει τις ευπαθείς ομάδες χωρίς να ξεπεράσει τις αντοχές της οικονομίας, και να κινηθεί με ευελιξία σε στέρεους άξονες.

Υπό όλα τα παραπάνω δεδομένα η κυβέρνηση προχώρησε στην επικαιροποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στη διαμόρφωση του σχεδίου εξόδου από την κρίση το οποίο, επανέλαβε ο πρωθυπουργός ότι, έχει τρεις άξονες την διατήρηση της ανάπτυξης, τη δημοσιονομική σταθερότητα και τη στήριξη των ασθενέστερων.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι οφείλουμε να αναπροσαρμόζουμε τις δράσεις μας ανάλογα με τις εξελίξεις, να συγκρατήσουμε τις διεκδικήσεις μας, να ελέγχουμε τον τρόπο διεκδίκησης και να βλέπουμε προς το μέλλον ενωμένοι. Εκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στους «βανδαλισμούς του Δεκεμβρίου» και αποκλεισμούς δρόμων από τους αγρότες τον Ιανουάριο, εικόνες, λέγοντας ότι τέτοιες ενέργειες βλάπτουν την εικόνα της χώρας.

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κατανοεί τις ανησυχίες των παραγωγικών δυνάμεων και αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες των αγροτών, την αγωνάι των ανέργων και την ανησυχία των εργαζομένων για το μέλλον και ταυτόχρονα επιδιώκει τη σύνθεση των απόψεων απορρίπτοντας τόσο τις κρατικίστικες ανιλήψεις όσο και τις νεοφιλελεύθερες λογικές.

Επεσήμανε όμως ότι «σχέδιο χωρίς κόστος δεν υπάρχει , μαγικές και ανέξοδες λύσεις δεν υπάρχουν» και ταυτόχρονα απάντησε στις θέσεις που έχουν διατυπωθεί το τελευταίο διάστημα τόσο από τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και από τα συνδικάτα λέγοντας ότι δεν ωφελούν οι προτάσεις ορισμένων που απλά δείχνουν τι πρέπει να κάνουν οι άλλοι.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε ψυχραιμία, πειθαρχεία και διαρκή ετοιμότητα για αλλαγές καλώντας ειδικότερα:

  • τις τράπεζες να επεκτείνουν τις πιστώσεις προς επαγγελματίες και επιχειρήσεις μειώνοντας και τα επιτόκια
  • τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα προγράμματα για τους εργαζόμενους ώστε να εξασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας
  • τα συνδικάτα να αποφεύγουν τις δράσεις που αυξάνουν την ανεργία και
  • τα κόμματα να λειτουργούν με υπευθυνότητα.

Η χώρα δεν αντέχει μετωπικές συγκρούσεις και επιπολαιότητες ενώ η πλειοδοσία παροχών θα ήταν εμπαιγμός προς τους πολίτες, τόνισε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στις πολιτικές δυνάμεις τις κάλεσε σε κοινό αγώνα, επισημαίνοντας ότι ναι μεν, δεν είναι ανάγκη να υπάρχει συμφωνία σε όλα αλλά ταυτόχρονα, όπως είπε, δεν υπάρχει η πολυτέλεια συνολικής διαφωνίας –να λέμε όχι σε όλα.

Καταλήγοντας στην ομιλία του τόνισε: «Το μέλλον της πατρίδας εξαρτάται από τη σύγκρουση της υπευθυνότητας με την ανευθυνότητα»

Γ. Παπανδρέου

Ανεβαίνοντας στο βήμα στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για γενικευμένη αποτυχία της πολιτικής της και επανέλαβε την πρόταση του για πρόωρες εκλογές, το πολύ έως την ημερομηνία διενέργειας των ευρωεκλογών, και συναινετική εκλογή προέδρου Δημοκρατίας. «Η χώρα δεν έχει κόστος από τις εκλογές μόνο εσείς έχετε που θα χάσετε την εξουσία», σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου.

Ο ελληνικός λαός ανησυχεί περισσότερο για το γεγονός ότι την κρίση διαχειρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, είπε στην έναρξη της ομιλίας του.

«Μας ζητάτε αυτό που δεν δείξατε εσείς πέντε χρόνια τώρα, συναίνεση», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Με πολύ σκληρή γλώσσα κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «ό, τι άγγιξε έγινε αντικείμενο κακοδιαχείρισης, ιδιοτελούς και κομματικής εκμετάλλευσης».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε «πέντε χρόνια ανεύθυνης, πρόχειρης, πελατειακής και φαύλης πολιτικής» καταλήγοντας: «Τώρα απαιτείτε συναίνεση σε εθνικό σχέδιο; Ποιο σχέδιο; Το καταρτίσατε με την ίδια σοβαρότητα που καταρτίσατε τον προϋπολογισμό;»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε έμμεση αναφορά και στα εσωκομματικά της ΝΔ παραπέμποντας σε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για απουσία εθνικού σχεδίου ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε πως δεν έχει πείσει για τη σοβαρότητά του ούτε τους βουλευτές του.

«Για το μόνο που πείσατε είναι το μικροκομματικό σας σχέδιο», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας για 60.000 ρουσφετολογικές προσλήψεις για τις οποίες η Ρηγίλλης ετοιμάζει λίστες. Κατηγόρησε τα κυβερνητικά στελέχη πως διαγκωνίζονται για να εξαγοράσουν συνειδήσεις εκμεταλλευόμενα την ανεργία των νέων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατονόμασε «αλλοπρόσαλλες και αλληλοαναιρούμενες πολιτικές»: την κατάργηση και επαναφορά του αφορολόγητου, την πονηρή μεταβολή του ΕΤΑΚ, την αύξηση των ειδικών φόρων, τον επερχόμενο χειρότερο εργασιακό μεσαίωνα.

Αναφορικά με την πρόσκληση του πρωθυπουργού για συναίνεση, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για πρόσκληση σε «συνενοχή» και «δήθεν νέο πρόγραμμα που είναι όμως προεκλογικά ημίμετρα». Αναφέρθηκε δε με τη σειρά σε «αποτυχίες», όπως είπε, της κυβέρνησης: τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης και του κατά κεφαλήν εισοδήματος, την αύξηση του δημοσίου χρέους, την υποχώρηση της χώρας ως προς την ανταγωνιστικότητα, τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων, το «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας, την αύξηση της ακρίβειας και το χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό. Για αυτό το τελευταίο είπε πως πρόκειται για ένα από τα πρώτα νομοσχέδια τα οποία το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει.

Ως μόνη συνθήκη για τις συναινέσεις παρουσίασε ο κ. Παπανδρέου το πρόγραμμα που αγκαλιάζει όλη την ελληνική κοινωνία.

Τόνισε δε τις «μεγάλες διαφορές» που χωρίζουν τα δυο κόμματα , μιλώντας για πέντε διακυβεύματα που διακρίνουν μια σοσιαλιστική από μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση:

Αγορά: «Εσείς λέτε πως αυτορυθμίζεται, εμείς θέλουμε εποπτεία από το κράτος δικαίου»

Διανομή εισοδήματος: «Εσείς λέτε πως προκύπτει από τη φιλευσπλαχνία του πλούτου, εμείς θέλουμε κατοχύρωση του κοινωνικού δικαιώματος στην εργασία» Ως πρώτο μέλημα του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε ο κ. Παπανδρέου την προστασία των αδυνάτων και τη στήριξη της αγοράς όχι με δάνεια σε τράπεζες που δεν έφτασαν στην πραγματική οικονομία».

Κοινωνική πολιτική: «Εσείς μιλάτε για φιλανθρωπικά επιδόματα και εισοδηματικές ενισχύσεις, εμείς μιλάμε για δίχτυ ασφαλείας».

Ανάπτυξη: «Εσείς μιλάτε για αυτόματο πιλότο και κάνετε ρουσφετολογικές επιλογές, εμείς θέλουμε πρόγραμμα ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης

Αξιόπιστη λύση για έξοδο από την κρίση έχει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι μια πρόταση εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και εγγύησης ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε: «Κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα κύριοι της ΝΔ. Μια νέα Ελλάδα με βούληση, αξιοπιστία και φερεγγυότητα».

Δευτερολογία Καραμανλή

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρωθυπουργός ανταπέδωσε την επίθεση στον Γ. Παπανδρέου αλλά και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης τους οποίους κατηγόρησε στο σύνολο τους για δημαγωγία και παραπλάνηση των πολιτών.

Ειδικά για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κατηγόρησε για αναξιοπιστία και «χονδροειδείς ανακρίβειες» όσον αφορά τις αιτιάσεις του επί της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στην κρίση, ενώ για τις θέσεις που παρουσίασε στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου, ο κ. Καραμανλής είπε ότι αποτελούν αντιγραφή των τίτλων του προγράμματος της ΝΔ.

Με αμείωτη ένταση ο Κ. Καραμανλής επέκρινε και τη διπλή πρόταση Παπανδρέου για εκλογές την οποία απέδωσε σε στρατηγική μικροπολιτικής σκοπιμότητας, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν παίζουμε. Εσείς και τα στελέχη σας διακηρύσσετε ότι θα γίνουν εκλογές το 2010. Αν χρειάζεστε συμφωνία να την κάνετε με τον εαυτό σας και τα στελέχη σας».

«Ζητάτε εκλογές και δεν τις θέλετε», συνέχισε ο Κ. Καραμανλής και απευθυνόμενος πάντοτε στον Γ. Παπανδρέου τον προειδοποίησε «προσέχετε όταν τις ζητάτε».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι υπεύθυνη συμπεριφορά όλων, αποφυγή συγκρούσεων, εγκατάλειψη κάθε απόπειρας για δημιουργία κλίματος κοινωνικής αναταραχής και πολιτικής αστάθειας.

«Δεν μας απασχολεί η μονότονη εκλογολογία και οι εκλογές που ζητά το ΠΑΣΟΚ, δεν μας απασχολούν οι εκλογές αλλά η μάχη με τα προβλήματα του τόπου. Ο αγώνας μας επικεντρώνετε στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων που χτύπησαν την πόρτα μας και θα τη χτυπήσουν εντονότερα», διακήρυξε κλείνοντας την δευτερολογία του.

Δευτερολογία Γ. Παπανδρέου

«Απολογία» χαρακτήρισε τη δευτερολογία του πρωθυπουργού λαμβάνοντας και πάλι το λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Η λύση είναι πολύ εύκολη», είπε ειρωνικά: «Για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ, αν δεν υπήρχε όλα θα ήταν καλά».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε εκ νέου ευθύνες στην κυβέρνηση για το γεγονός πως η χώρα είναι ανοχύρωτη στην κρίση ενώ άσκησε δριμεία κριτική για το χρόνο διεξαγωγής των προηγούμενων εκλογών. Εγιναν, είπε, για έναν προϋπολογισμό ο οποίος τελικά εμφάνισε υπερβάσεις κατά 4 δις. «Δεν ξέρω τι βλέπετε εσείς από τη Ραφήνα αλλά εκείνες τις ημέρες η Πάρνηθα καιγόταν», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Ψάχνετε πώς θα πάτε σε εκλογές με περισσότερους πολίτες εξαρτημένους από τα ρουσφέτια σας», είπε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, σημειώνοντας πως με όσα είπε ο Κ. Καραμανλής στη Βουλή όχι μόνο δεν τις απέκλεισε αλλά δείχνει να τις ετοιμάζει. Καταλόγισε δε διγλωσσία στον ίδιο και τα κυβερνητικά στελέχη.

Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε περιπτώσεις που, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ πρότεινε συναίνεση και η κυβέρνηση την απέρριψε, όπως για την καταπολέμηση της διαφθοράς και στις πυρκαγιές του 2007.

«Πολιτευτήκατε διχάζοντας και διαιρώντας, δεν ζητάτε συναινέσεις αλλά συνενόχους», πρόσθεσε, ενώ απαντώντας στο ερώτημα του πρωθυπουργού πού θα βρει το ΠΑΣΟΚ τα χρήματα για τις εξαγγελίες του, ο κ. Παπανδρέου κατέθεσε πίνακα που χρησιμοποιεί, όπως είπε και το Γενικό Λογιστήριο, «για να δείτε πόσο νοικοκυρεμένα διαχειρίζεστε την οικονομία».

«Η ΝΔ», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, «εκλέχτηκε για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του λαού και απέτυχε, ο λαός ας αποφασίσει τι θέλει», αναφέροντας ενδεικτικά: «αξιοπρεπή διαβίωση ή φτώχια, ασφάλεια ή ανασφάλεια, δουλειά ή ανεργία, πράσινη ανάπτυξη ή ύφεση, τραπεζίτες ή πολίτες, μεγάλο κεφάλαιο ή απλούς εργαζόμενους».

Αλέκα Παπαρήγα

Καταδίκη των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα ζήτησε η γγ του ΚΚΕ.

Η κ. Παπαρήγα επέκρινε τόσο την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις προτάσεις τους για την έξοδο από τη κρίση τονίζοντας ότι η φιλοσοφία τους είναι «αρκεί να διασωθεί το κεφάλαιο».

«Εμείς επιμένουμε ότι το προοδευτικό, ριζοσπαστικό για κάθε χώρα είναι να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας ώστε να έχει αυτάρκεια», επεσήμανε η κ Παπαρήγα.

Αλέκος Αλαβάνος

«Θα πρέπει να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος και να φύγετε με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα», είπε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα «ο λαός θα πρέπει να επιλέξει αν θα κινηθεί με τον τρόπο που κινηθήκαμε επί μία 20ετία, ή θα πάρει άλλο δρόμο», πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος. Η πολιτική που αντιπροτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αξιώνει την «επιστροφή στο Δημόσιο» ως εργαλείο ανάπτυξης και την καίρια σύγκρουση με τα αναπτυξιακά μοντέλα που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα ακριβώς της καταστρατήγησής τους από τις κυβερνήσεις ενόψει της κρίσης.

Γιώργος Καρατζαφέρης

Κατά των πρόωρων εκλογών τάχθηκε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μανώλη είπε χαρακτηριστικά: «Η χώρα είναι γύρω - γύρω όλοι και στη μέση ο Μανώλης». Και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Μέσα στο κόμμα σας, πιστεύουν ότι είναι περίοδος αντιβασιλείας για να έρθουν αυτοί. Ροκανίζεται η κυβέρνηση σε βάρος του τόπου».

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της οικονομίας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πρότεινε, μεταξύ άλλων, την επανεξέταση όλων των φορολογικών απαλλαγών «με κοινωνική ευαισθησία και επ' ωφελεία του κοινωνικού συνόλου».


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3033&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote