Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Πράσινο φως» από τη Γερουσία στο σχέδιο Ομπάμα
«Πράσινο φως» από τη Γερουσία στο σχέδιο Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
10.02.09

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 838 δισ. δολαρίων, δίνοντας τον τόνο για τη σκληρή διαβούλευση σχετικά με το μέγεθος και τους στόχους των δαπανών και των φοροελαφρύνσεων για την αντιστροφή της μεγάλης ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Με ισχνή υποστήριξη από τη ρεπουμπλικανική πτέρυγα, η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία ενέκρινε με 61 ψήφους έναντι 37 το πακέτο στήριξης, το οποίο διαφέρει σημαντικά από το πρόγραμμα ύψους 819 δισ. δολαρίων, που ενέκρινε προ δύο εβδομάδων η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που θέλει το τελικό νομοσχέδιο στο γραφείο του προς υπογραφή έως τα τέλη της εβδομάδος, χαρακτήρισε τη έγκρισή του από τη Γερουσία ως «καλό νέο», υπογράμμισε ωστόσο πως απομένει ακόμη πολύς δρόμος και δουλειά για την τελική έγκρισή του.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ομπάμα, Τιμ Γκάιτνερ, ανακοίνωσε σχέδιο τριών σημείων για την καταπολέμηση της κρίσης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ.

Στόχος του προγράμματος είναι η «αναθέρμανση των πιστώσεων», η «κάθαρση και ενίσχυση των τραπεζών» και η «παροχή ζωτικής βοήθειας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και μικρών επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσό που θα διατεθεί για την υλοποίηση του προγράμματος θα ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Ο Γκάιτνερ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός μηχανισμού με μεικτά, δημόσια και ιδιωτικά, κεφάλαια, που σε αρχική φάση θα διαθέτει 500 δισ. δολάρια, για την επανεξαγορά των κλυδωνιζόμενων ενεργητικών, που βαρύνουν τους προϋπολογισμούς των τραπεζών.

Επίσης ανακοινώθηκε νέος γύρος ενισχύσεων προς τις αμερικανικές τράπεζες που έχουν ανάγκη, καθώς και η θέσπιση ενός νέου οργάνου που θα συγκεντρώσει τις επενδύσεις που θα κάνει το κράτος στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης.

Το αμερικανικό κράτος θα διαθέσει 50 δισ. δολάρια για να διευκολύνει την επαναδιαπραγμάτευση των στεγαστικών δανείων, που οι δικαιούχοι δεν μπορούν ν’ αποπληρώσουν, προκειμένου να τους επιτραπεί να διατηρήσουν το ακίνητό τους.

Οπως δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, θα ανακοινώσε ο προσωπικά ο ίδιος, τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, αυτό το οποίο σκοπεύει να κάνει για να αντιμετωπίσει την κρίση στα στεγαστικά δάνεια.



e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3018&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote