Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Η ψήφος των αποδήμων σε αναμονή
Η ψήφος των αποδήμων σε αναμονή Εκτύπωση E-mail
10.02.09

Το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων μπορεί να δημιουργεί κλίμα, όμως δεν έχει τύχη να γίνει νόμος, καθώς χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία,για τη διαμόρφωση της οποίας δεν συναινεί το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αντιπροτάσσει την επιστολική ψήφο.

Νέα δεδομένα στο εκλογικό τοπίο επιχειρεί να φέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά θεωρείται ανέφικτο-τουλάχιστον στη σημερινή συγκυρία-να τα καταφέρει, καθώς πρέπει να εγκριθεί από τα 2/3 των μελών του Κοινοβουλίου. Προκόπης Παυλόπουλος και Ευάγγελος Αντώναρος καταλογίζουν από τώρα ευθύνες στην αντιπολίτευση για τη δεδηλωμένη άρνησή της να συμπράξει σε μια νομοθετική ρύθμιση, την οποία θεωρεί προβληματική.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που συζητήθηκε στην κυβερνητική επιτροπή, η εκλογή των αντιπροσώπων των αποδήμων θα γίνεται από τα ψηφοδέλτια επικρατείας των κομμάτων.

Κάθε κόμμα θα έχει την δυνατότητα να βάζει έως τρεις εκπροσώπους στο ψηφοδέλτιο αυτό, οι οποίοι θα πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού τουλάχιστον μια δεκαετία.

Εκτός από τους απόδημους, δικαίωμα ψήφου θα έχουν και όσοι Έλληνες εργάζονται στις διπλωματικές υπηρεσίερς της χώρας στο εξωτερικό, καθώς και στους διεθνείς οργανισμούς. Τους εκλογικούς καταλόγους θα συντάσσουν τα κατά τόπους προξενεία.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε μεταβατικό το σχέδιο νόμου και άφησε το ενδεχόμενο περαιτέρω τροποποιήσεων σε ότι αφορά στην εκπροσώπηση των περιφερειών και την επιστολικη ψήφο.

Πετώντας το μπαλάκι στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο προβάλλει άλλες ρυθμίσεις με κυριότερη αυτή της επιστολικής ψήφου, σημείωσε πως «η κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευση» και το κάλεσε να συναινέσει και να μη στερήσει το δικαίωμα απο τους απόδημους να έχουν λόγο στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Αντίστοιχη ήταν και η προτροπή του Ευάγγελου Αντώναρου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε οτι «η ψηφος των αποδήμων αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης αλλά και επιταγή του συντάγματος και δεν έχει καμία σχέση με τις ευρωεκλογές και τις επόμενες εκλογές», καθώς η εφαρμογή του νόμου, αν ψηφιστεί από τα 2/3, παραπέμπεται για το 2011.

Αρνητικά με παλαιότερες ανακοινώσεις τους έχουν ταχθεί επίσης το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3017&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 11.02.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote