Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ευρω-συναγερμός για την κρίση
Ευρω-συναγερμός για την κρίση Εκτύπωση E-mail
10.02.09

papathanasiou1Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία αποφάσισε για το τέλος Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να συναποφασίσουν οι "27" πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση.

Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, το βράδυ της Δευτέρας, η ομάδα των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης κάλεσε τις επιχειρήσεις ν' αποφύγουν τις μαζικές απολύσεις εν μέσω της οικονομικής κρίσης και να προκρίνουν τη μερική ανεργία, λόγω της "ανησυχητικής" κατάστασης στον τομέα της απασχόλησης, ενώ, κοινή δράση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ζήτησε από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπως και στη συνεδρίαση του EcoFin αύριο Τρίτη, στο μικροσκόπιο τίθενται τα Εθνικά Προγράμματα Σταθερότητας -μεταξύ αυτών και της Ελλάδας. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομίας αναζητούν τη "χρυσή τομή" για τον περιορισμό των δυσθεώρητων ελλειμμάτων και ταυτοχρόνως τη λήψη των αναγκαίων κοινωνικών μέτρων προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης. Τις ελληνικές θέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης παρουσιάζει στους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, με στόχο να πείσει την Κομισιόν για την αξιοπιστία του ελληνικού σχεδίου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, διασφαλίζοντας τριετή προθεσμία για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Σημειώνεται ότι στις εργασίες του Eurogroup, παρών ήταν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μαουέλ Μπαρόζο.

Υπό εξέταση

Στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών οργάνων στις Βρυξέλλες, λοιπόν, τίθεται το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας, αλλά και τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη στήριξη κοινωνικών ομάδων.

Κύριος στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να επικυρωθούν με τις μικρότερες δυνατόν συνέπειες όσα έχουν ανακοινωθεί για το έλλειμμα, το δημόσιο χρέος, τα έσοδα και τις δαπάνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει από την Ελλάδα συγκεκριμένο πακέτο μέτρων προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, τα οποία θα κατατείνουν στην ουσιαστική αύξηση των εσόδων, την περιστολή των δημοσίων δαπανών και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Στο Συμβούλιο Υπουργών του Eurogroup εξετάστηκαν τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογηθούν τα κράτη-μέλη, προκειμένου να τους δοθεί το χρονικό περιθώριο για να μειώσουν τα υπερβολικά ελλείμματά τους.

Στη διαπραγμάτευση αυτή, η Ελλάδα ευελπιστεί να πάρει τρία χρόνια, σύμφωνα και με το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο προβλέπει επαναφορά του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2011.

Εν τω μεταξύ, το Eurogroup κάλεσε σήμερα τις επιχειρήσεις ν' αποφύγουν τις μαζικές απολύσεις εν μέσω της οικονομικής κρίσης και να προκρίνουν τη μερική ανεργία, λόγω της "ανησυχητικής" κατάστασης στον τομέα της απασχόλησης, ενώ, υπέρ "του μεγαλύτερου συντονισμού" των οικονομικών πολιτικών, τις οποίες κάθε κράτος-μέλος υιοθετεί και υλοποιεί, τάχθηκε δημόσια ο προεδρεύων των εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Παράλληλα, σημείωσε ότι προς το παρόν το καθένα από αυτά "καταρτίζει το δικό του σχέδιο". "Ασφαλώς πρέπει να γίνει ένας καλύτερος συντονισμός αυτών των πολιτικών" τόνισε.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Πέδρο Σόλμπες εξέφρασε επίσης "ανησυχία, που του προκαλείται από αυτήν την έλλειψη του συντονισμού" των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών της ευρωζώνης.

"Εγώ θα πρότεινα να τηρούμε στο ακέραιο τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον ανταγωνισμό", δήλωσε ο Γερμανός ομόλογός τους, Πέερ Στάϊνμπρουκ (το Σαββατοκύριακο, άλλαξε η ηγεσία στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας).

 

Μείωση του πληθωρισμού

Την ίδια ώρα, θετικά είναι τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού, που υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο, από το 1968.

Τον Ιανουάριο κατέγραψε νέα μείωση, καθώς διαμορφώθηκε στο 1,8%, από 2% που ήταν το Δεκέμβριο. Η αποκλιμάκωση οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των τιμών στα καύσιμα, καθώς και στη συγκράτηση των τιμών σε αρκετά είδη των σούπερ μάρκετ.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η αποκλιμάκωση του δείκτη οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των τιμών των καυσίμων, καθώς και στη συγκράτηση των τιμών σε αρκετά είδη των σούπερ μάρκετ.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού από το 1968 και όπως εκτιμά ο Γ.Γ. της Στατιστικής Υπηρεσίας, Μανώλης Κοντοπυράκης, το Φεβρουάριο ο γενικός δείκτης θα διατηρηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα.

Οι προβλέψεις της ΤτΕ

Πάντως, δυσοίωνες, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναμένονται οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος [ΤτΕ], η οποία την Τέταρτη, θα υποβάλλει στη Βουλή, την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη βρίσκονται πιο κοντά σε αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2009.

Αιχμές θα υπάρχουν και για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν, ενώ θα ζητούνται μέτρα μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα για να υπάρχει πιο ομαλή υλοποίηση των προϋπολογισμών.

Θα ζητείται, επίσης, ο άμεσος περιορισμός των δημοσίων δαπανών με στόχο να επιβραδυνθεί έστω και ελάχιστα η συνεχής αύξηση του δημοσίου χρέους.

Δηλώσεις και αντιδράσεις

Την Πέμπτη, η οικονομία θα αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, μετά από αίτημα που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα που απαιτούνται, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

"Η χώρα βρίσκεται ήδη σε αδιέξοδο" τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ-105,8, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Ωστόσο, σημείωσε ότι "υπάρχει κι ένα ποσοστό κινδυνολογίας, σε ό,τι αφορά την επερχόμενη επιβάρυνση της ήδη υπάρχουσας κρίσης από τα διεθνή δεδομένα".

"Το ECOFIN θα ακούσει από τον Υπουργό της Οικονομίας τα περί νέου σχεδίου σταθερότητας και ανάπτυξης. Ο κ. Παπαθανασίου θα εξηγήσει γιατί έχουμε τέτοια συνέπεια στην οικονομική πολιτική, θα εξηγήσει γιατί στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης δεν υπάρχει η επαναφορά του αφορολόγητου, υπάρχει μόνο η κατάθεσή του, προφανώς δεν πρόλαβαν και θα επιχειρήσει να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι τα διπλά ελλείμματα της χώρας μας -δημοσίου προϋπολογισμού και ανταγωνιστικότητας- είναι υπό έλεγχο, ενώ δυστυχώς δεν είναι" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

"Το χειρότερο και αυτό που αντιλαμβάνονται σε όλη την Ευρώπη είναι ότι η χώρα μας με την παρούσα κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο εξόδου από τα προβλήματα", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου."Οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ΕΕ, οι τράπεζες, οι βιομήχανοι, τα κόμματα που τους υπηρετούν, αποτελούν μια εχθρική συμμαχία που βρίσκεται απέναντί τους. Το σχέδιό τους είναι να φορτώσουν τις συνέπειες της δικής τους κρίσης στα λαϊκά στρώματα. Οι αυταπάτες, η αναμονή, η μοιρολατρία είναι σήμερα επικίνδυνες'" σχολίασε το ΚΚΕ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε: "Τα αποτελέσματα της επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής των δύο μεγάλων κομμάτων αποτυπώνονται στο ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις επτά χώρες με το μεγαλύτερο χρέος. Όσο και αν προσπαθεί να κερδίσει χρόνο η ΝΔ, ώστε να παραμείνει στην εξουσία, πρέπει να καταλάβει ότι το μείζον είναι η ανακούφιση των πολιτών. Υψηλό έλλειμμα, ακριβός δανεισμός, άρα και υψηλή φορολογία και λιτότητα διαρκείας, δυστυχώς η ΝΔ, αδυνατεί να δώσει λύση για το χρέος, την ανεργία και την φτώχεια γιατί είναι μια αδύναμη και ανίκανη κυβέρνηση".

¨Εκτακτη Σύνοδος για την οικονομία

Εν τω μεταξύ, έως το τέλος του μήνα, θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των «27», με αντικείμενο την διεθνή οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιοχάνες Λάιγεμπεργκερ, την ερχόμενη Τετάρτη, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, κ. Τοπολάνεκ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της έκτακτης Συνόδου, της οποίας "στόχοι θα είναι ο συντονισμός της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η ανταλλαγή απόψεων για την, έως τώρα, πορεία των εθνικών προσπαθειών ανάκαμψης από αυτήν" όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ο Γ. Λάιτεμπεργκ ανέφερε ότι η έκτακτη Σύνοδος θα προετοιμάσει την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα γίνει στις 19 και 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και θα χαράξει τις βασικές προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής, ενόψει της Συνόδου του G20, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο κ. Λάιτεμπεργκ διευκρίνισε ότι με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομίας, απαιτείται η πλήρης εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, με την απαραίτητη ευελιξία που προβλέπεται, ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη και έμφαση στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, μεσοπρόθεσμα.

Τέλος, ο Γ. Λάιτεμπεργκερ, ανέφερε ότι στο σημερινό Συμβούλιο Eurogroup, θα είναι παρών ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Μπαρόζο.

Η Τσεχία ως προεδρεύουσα αυτή την περίοδο χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επιδιώξει μια συμφωνία για το συντονισμό όλων των μελλοντικών μέτρων για την οικονομική ανάκαμψη.

Αυτό ανακοίνωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ, τονίζοντας ότι στόχος της συνάντησης θα είναι να εκτιμηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα εντός του πλαισίου του σχεδίου ανάκαμψης, να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων και να υπάρξει μια συντονισμένη προσέγγιση στην υιοθέτηση όλων των μελλοντικών μέτρων",

Ο κ. Τοπολάνεκ πρόσθεσε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να σέβονται τους κανονισμούς που αφορούν την εσωτερική αγορά όταν αναζητούν τρόπους διεξόδου από την κρίση.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3014&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote