Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Δ.Χριστόφιας: Ξεκάθαρη η απάντηση της Επιτροπής του ΟΗΕ για το «Monchegorsk»
Δ.Χριστόφιας: Ξεκάθαρη η απάντηση της Επιτροπής του ΟΗΕ για το «Monchegorsk» Εκτύπωση E-mail
09.02.09

Ξεκάθαρη και τελεσίδικη χαρακτήρισε το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, την απάντηση της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

στην έκθεση που απέστειλε η Λευκωσία για το θέμα του υπο κυπριακή σημαία ρωσικών συμφερόντων πλοίου «Monchegorsk», που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Λεμεσού και για το οποίο υπάρχουν ισχυρισμοί ότι μεταφέρει οπλισμό, παραβιάζοντας ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ο πρόεδρος Χρσιτόφιας πρόσθεσε ότι «μια από τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις μπορεί να είναι και η εξουσιοδότηση σε εμάς να προχωρήσουμε σε κάποιες κατευθύνσεις, κατά συνέπεια, δεν σημαίνει ότι η Επιτροπή θα πει ότι θα κάνετε αυτό το συγκεκριμένο».

Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο η απόφαση της Επιτροπής είναι τελεσίδικη ή ενδιάμεση, ο κ. Χριστόφιας απάντησε: «Φρονώ ότι (η απάντηση) είναι η τελεσίδικη και δεν χρειάζεται να απευθυνθούμε ξανά στην Επιτροπή».

«Η Επιτροπή είναι ξεκάθαρη», τόνισε ο πρόεδρος Χριστόφιας, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν περίμενα να μας πουν να κάνετε αυτό. Δεν περίμενα να μας διατάξουν. Είμαστε χώρα-μέλος των Ηνωμένων Εθνών, με κυριαρχικά δικαιώματα και νομίζω σωστά μας χειρίζεται το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Στο ερώτημα γιατί πρέπει να γίνει ξανά έλεγχος στο πλοίο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «εάν θα αποφασίσουμε να κρατήσουμε αυτό το φορτίο, δεν πρέπει να ξέρουμε τι περιέχει με πολλή λεπτομέρεια; Γι’ αυτόν το λόγο θα κάνουμε αυτόν τον έλεγχο».

«Σε λίγες ημέρες θα τα πούμε», πρόσθεσε ο Πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει.

Ανέφερε ακόμα ότι σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του σχετικά με την απάντηση της Επιτροπής Κυρώσεων πάνω στα ερωτήματα που έθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία, ζητώντας τη συμβουλή της Επιτροπής.

«Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να σας ανακοινώσω», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι ό,τι έχει να ανακοινώσει θα το ανακοινώσει πολύ σύντομα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την πλευρά του, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξετάζει πολύ σοβαρά την απάντηση της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ στο θέμα του «Monchegorsk» και όταν θα είναι έτοιμη θα δώσει τις απαντήσεις της και θα πράξει εκείνο που πρέπει.

Ερωτηθείς πότε πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση, είπε «αυτό θα το δούμε», πρσθέτοντας ότι εξ όσων γνωρίζει δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο στην απάντηση που θα δώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Κληθείς να αναφερθεί στις επιλογές που έχει η κυβέρνηση, ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι «έχει διάφορες επιλογές» και πρόσθεσε: «να μου επιτρέψετε όμως να μην τις αναφέρω, θα ενημερώσουμε όταν και εφόσον υπάρχουν οι αποφάσεις».

Ανέφερε ότι γίνονται έλεγχοι στο πλοίο και ότι τα κοντέινερς είναι αρκετά, τονίζοντας ότι το καθοριστικό για την υπόθεση, είναι το τι θα απογίνει το πλοίο.

«Το καθοριστικό είναι το τι θα γίνει τελικά με το πλοίο. Ήδη έχουμε διανύσει μια σημαντική διαδρομή από τη διαδικασία. Έχουμε στείλει την έκθεσή μας με ευρήματα, ασχολήθηκε η Επιτροπή Κυρώσεων, ετοίμασε την απάντησή της, την απέστειλε, και τώρα την έχουμε στα χέρια μας και εμείς ασχολούμαστε με το θέμα και σύντομα θα έχουμε τις αποφάσεις μας», είπε.

Κληθείς να αναφέρει εάν υπάρχει πιθανότητα επιστροφής του φορτίου στο Ιράν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει περαιτέρω.

phileleftheros

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3010&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote