Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Διπλό μήνυμα στον Γ. Παπαθανασίου
Διπλό μήνυμα στον Γ. Παπαθανασίου Εκτύπωση E-mail
09.02.09

Δύο μηνύματα θα πάρει αυτή την εβδομάδα ο υπ. Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου και θα είναι και τα δύο… ζόρικα.

Το ένα έρχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, η έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της οποίας, λέει ότι η Ελλάδα φέτος θα γνωρίσει πρωτοφανή κάμψη –σχεδόν 2,5 μονάδων– σε σύγκριση με το 2008. Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ αναφέρουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2009 θα είναι μόλις 0,5%, δηλαδή όσο και το πλέον άσχημο σενάριο που περιέχει το Πρόγραμμα Σταθερότητας (Π.Σ.) ενώ προβλέπονται επίσης μεγάλη αύξηση της ανεργίας και πτώση του πληθωρισμού κάτω του 2%.Πρέπει να ψάξει κανείς αρκετά χρόνια πίσω για να βρει στατιστικά ανάλογη κατάσταση, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, αλλά και πάλι τότε δεν υπήρχε τόσο βαθιά ύφεση στο διεθνές περιβάλλον.

Στελέχη της ΤτΕ πάντως δεν αποκλείουν η πρόβλεψη αυτή να αποδειχτεί τελικά «αισιόδοξη» και η κάμψη της ελληνικής οικονομίας να είναι ακόμα μεγαλύτερη, με μηδενικό ή ελαφρώς αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης για το 2009:

• Η απότομη κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας και οι επιπτώσεις της στην ανεργία και την κατανάλωση, σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών των καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και των πρώτων υλών, θα προκαλέσουν μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα πτώση του πληθωρισμού, στο 1,8% περίπου, σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις.
• Η πρόβλεψη αυτή για τον πληθωρισμό ενδέχεται να αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση των αυξήσεων στις συλλογικές συμβάσεις του Δημοσίου.
• Οσον αφορά την ανεργία (στελέχη της ΓΣΕΕ υπολογίζουν ότι) θα χαθούν φέτος περί τις 150.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες μόνο μερικώς θα μπορούσαν προσωρινά να καλυφθούν με τα επιχορηγούμενα κρατικά προγράμματα μερικής απασχόλησης για περιόδους τριών και έξι μηνών.
• Το φαινομενικά παράδοξο είναι ότι, παρά τη δραματική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, που θα πλήξει παραγωγή, εμπόριο, υπηρεσίες, τουρισμό, το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών δεν προβλέπεται να μειωθεί δραστικά. Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι, όπως όλα δείχνουν, οι ισχυρές οικονομίες της Ε.Ε. θα αυξήσουν τις πιέσεις τους για μεγαλύτερα μερίδια στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. εις βάρος των λιγότερο ανταγωνιστικών οικονομιών, όπως η Ελλάδα. Το αποτέλεσμα θα είναι να μειώνονται μεν λόγω χαμηλότερης ζήτησης οι εισαγωγές, αλλά αυτές να εξακολουθούν να αυξάνονται σχετικά έναντι των εξαγωγών, κερδίζοντας μεγαλύτερα μερίδια εσωτερικής αγοράς.

Παράλληλα, έχει ήδη αρχίσει να καταγράφεται τους τελευταίους μήνες εντυπωσιακή αύξηση του «στοκ» προϊόντων που παράγουν ελληνικές βιομηχανίες, είτε απευθύνονται στην εσωτερική αγορά είτε στην εξωτερική.

Το δεύτερο… ζόρικο μήνυμα θα το λάβει ο κ. Παπαθανασίου αύριο στις Βρυξέλλες, όπου συνέρχονται τα Eurogroup και ECOFIN.

Πληροφορίες του ET.f αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει συνάντηση με παράγοντα της ΕΚΤ. Το μήνυμα πάντος του κ. Αλμούνια λίγο πολύ θα είναι: «Εσείς δεν μπορείτε ό,τι οι άλλοι, γιατί έχετε υψηλό χρέος και ελλείμματα».Πράγματι, ο κ. Παπαθανασίου λίγο πριν από τη συνάντηση στις Βρυξέλλες παρέλαβε ένα «τεχνικό» κείμενο της EFC (της Νομισματικής και Οικονομικής Επιτροπής που εισηγείται τα θέματα και τις αποφάσεις του ECOFIN) για τα όρια μέσα στα οποία θα πρέπει να κινηθούν οι χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ET.f, το κείμενο αυτό θέτει ως κεντρικούς στόχους για το ECOFIN:

• την προώθηση «συντονισμένων» εθνικής κλίμακας δράσεων για την αντιμετώπιση της ύφεσης («exit strategies») και της απειλής ενός νέου «credit crunch»,
• την αποφυγή μέτρων και παρεμβάσεων που θα προκαλούσαν στρεβλώσεις στην εσωτερική αγορά, όπως και την αποφυγή ζημιογόνων πολιτικών επιχορηγήσεων (ενδοευρωπαϊκός προστατευτισμός).
• Η «exit strategy»πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τις διαφορές μεταξύ των χωρών σε σχέση με τα ελλείμματα και το χρέος και τα περιθώρια κάθε χώρας για στήριξη της οικονομίας χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα μεσοπρόθεσμα.

Το τελευταίο αυτό σημείο προσδιορίζει λίγο πολύ και την απάντηση του κ. Αλμούνια στον κ. Παπαθανασίου, καθώς έχει γραφτεί κυρίως για την Ελλάδα και την Ιταλία…

Η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με την Κομισιόν, φέτος 12 από τις 27 χώρες θα έχουν έλλειμμα πάνω από το 3% και του χρόνου ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στις 16. Η διαφορά είναι ότι μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν τόσο βεβαρημένο χρέος και έλλειμμα…

Το «πακέτο» Παπαθανασίου

Με πολιτική στόχευση στα μεσαία στρώματα διαμορφώθηκε το πακέτο μέτρων που συνοδεύει το πρόγραμμα σταθερότητας

• Επανέρχεται αναδρομικά από το 2008 το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ για 900.000 μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες.
• Αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος σε τσιγάρα, αλκοολούχα (πλην του κρασιού).
• Αφορολόγητο για το ΕΤΑΚ από 100.000 ευρώ για άγαμους, 200.000 για έγγαμους, με επιπλέον 30.000 ευρώ για πολύτεκνους.
• Από το 2010 τα νέα τεκμήρια διαβίωσης.
• Μείωση δημοσίων υπαλλήλων.
• Αυξήσεις όσο ο πληθωρισμός.
• Κατάργηση ανενεργών δημόσιων οργανισμών.
• Περικοπή 10% σε όλες τις ελαστικές δημόσιες δαπάνες.
• Μείωση 10% στις δαπάνες για συμβάσεις έργου.
• Πλαφόν στα 6.000 ευρώ ο μισθός γ.γ. υπουργείου, για προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους σε κρατικές εταιρίες.
• Εννεαμελή τα μέλη των Δ.Σ. και ταύτιση θέσης προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου (θα είναι το ίδιο πρόσωπο).
• Επίσπευση στην καταβολή των επιδομάτων θέρμανσης και στέγης.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3007&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote