Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Φίλιππος Πετσάλνικος: Μερικοί θα μείνουν με τα κοστούμια στο χέρι!
Φίλιππος Πετσάλνικος: Μερικοί θα μείνουν με τα κοστούμια στο χέρι! Εκτύπωση E-mail
08.02.09

 

Κύριε Πετσάλνικε, αν κρίνουμε με βάση τις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται με το ένα πόδι στην εξουσία. Είναι έτοιμο σε επίπεδο θέσεων να κυβερνήσει;

 

Ανεπιφύλακτα, λέω «ναι». Γιατί όλο αυτό το διάστημα δεν αναδείξαμε απλώς τις διαστάσεις που έχουν πάρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και η χώρα, αλλά κυρίως αναλύσαμε τα αίτια και επεξεργαστήκαμε θέσεις - λύσεις.
 
Θυμίζω ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, έχει παρουσιάσει τις θέσεις για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου και τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας του Δημοσίου ήδη στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ακολούθησαν οι θέσεις μας, με τη μορφή προτάσεων νόμων, για την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων, την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, καθώς και οι θέσεις μας για την αγροτική οικονομία, κρίσιμους τομείς όπως η Παιδεία, η δημόσια διοίκηση, η αποκέντρωση και η κοινωνική πολιτική.
 
Οταν ξέσπασε η διεθνής τραπεζική κρίση, καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 
Μόλις προχτές στο Ζάππειο Μέγαρο ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε τις πέντε προϋποθέσεις, το πλαίσιο για μια νέα «εθνική συμφωνία» για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα, με ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις, με συλλογικότητα και ενότητα και πολύ σύντομα θα παρουσιάσει το συνολικό σχέδιο διακυβέρνησης.
 
Θα κυβερνήσετε μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία;
 
Το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού με στόχο την αυτοδυναμία στο Κοινοβούλιο και πιστεύω ότι ο λαός θα ανταποκριθεί. Αυτό όμως δε σημαίνει αυτάρκεια και αλαζονεία, γιατί οι μεγάλες αλλαγές σε προοδευτική κατεύθυνση πρέπει να συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση.
 
Και σε επίπεδο στελεχών τι γίνεται; Σας το ερωτώ αυτό, γιατί πολλοί εκτιμούν ότι, παρά την προσπάθεια που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν αναδείχτηκαν επί της θητείας του πολλά νέα πρόσωπα στο προσκήνιο.
 
Δε συμφωνώ με αυτήν την άποψη, γιατί τουλάχιστον τρεις δεκάδες νέων στελεχών έχουν «αναδειχτεί» τα τελευταία χρόνια. Εμπειρία και φρεσκάδα χαρακτηρίζουν πλέον το στελεχικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ και αυτό το μίγμα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις ευθύνες που θα αναθέσει ο λαός στο ΠΑΣΟΚ.
 
Γιατί προτείνετε εθνικές εκλογές μέχρι τις ευρωεκλογές; Και τι απαντάτε στο ότι ο πρωθυπουργός «δε σήκωσε το γάντι»;
 
Διότι η κατάσταση για την Ελλάδα και τους Ελληνες χειροτερεύει ραγδαία με τη σημερινή κυβέρνηση. Χρειάζονται άλλες πολιτικές για να σταματήσει ο κατήφορος και να ξαναμπεί η χώρα σε ανοδική πορεία. Και άλλες πολιτικές σημαίνουν άλλη κυβέρνηση με καθαρή λαϊκή εντολή.
 
Ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του προσπαθούν να μείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία, με ό,τι αρνητικό σημαίνει αυτό για τη χώρα, την εθνική οικονομία, τους πολίτες. Ο κόσμος όμως γνωρίζει πλέον ότι δεν έχει να περιμένει τίποτε από τη σημερινή κυβέρνηση.
 
Ασκείτε συχνά σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Πού, κατά τη γνώμη σας, απέτυχε η διακυβέρνηση της ΝΔ; Σε επίπεδο πολιτικής, σε επίπεδο υπουργών ή αλλού;
 
Η αποτυχία της κυβέρνησης είναι πάνω από όλα αποτυχία πολιτικών επιλογών. Ναυάγησε την εθνική οικονομία, αφού πρώτα είχε εξαντλήσει την οικονομία της μέσης ελληνικής οικογένειας, και ευτέλισε θεσμούς, δίνοντας «μαθήματα» διαφθοράς και λεηλασίας του δημόσιου πλούτου.
 
Τα πρόσωπα σε οποιαδήποτε κυβέρνηση σίγουρα χαρακτηρίζονται από νοοτροπίες και πρακτικές, αλλά πάνω απ' όλα υπηρετούν και εφαρμόζουν συγκεκριμένες πολιτικές.
 
Παρ' όλα αυτά, ο Κώστας Καραμανλής εξακολουθεί να προηγείται του Γιώργου Παπανδρέου στο ερώτημα της καταλληλότητας ως πρωθυπουργού. Σας προβληματίζει αυτό;
 
Στο ερώτημα αυτό έχει αποδειχτεί διαχρονικά ότι ο εν ενεργεία πρωθυπουργός πάντα προηγείται, γιατί ο εκάστοτε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι και ο ίδιος πρωθυπουργός για να συγκριθούν επί ίσοις όροις.
 
Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ποιον θεωρεί ο κόσμος πιο κοντά του, ποιος έχει όραμα, ποιος του εμπνέει εμπιστοσύνη ότι θα κάνει πράξη αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε ενώπιον του λαού. Και όπως γνωρίζετε κι εσείς, τα ευρήματα στις απαντήσεις με αυτά τα ερωτήματα είναι πολύ διαφορετικά.
 
Η προεδρική εκλογή
 
Πολλή κουβέντα έγινε και για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της προεδρικής εκλογής. Η άποψή σας;
 
Ο κ. Παπανδρέου και στη συνέντευξη στο Ζάππειο Μέγαρο ήταν σαφής. Είπε ότι έχουμε έναν επιτυχημένο Πρόεδρο Δημοκρατίας και, αν ο κ. Παπούλιας θελήσει να είναι υποψήφιος για δεύτερη φορά, εμείς θα τον στηρίξουμε. Κάλεσε και τον κ. Καραμανλή να πάμε σε εκλογές και να συναινέσει από τώρα για τη στήριξη του κ. Παπούλια για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.
 
Κάποιοι, πάντως, στο ΠΑΣΟΚ ράβουν... υπουργικά κοστούμια. Σας ενοχλεί αυτού του είδους η κινητικότητα;
 
Ολοι μας πρέπει να έχουμε υπόψη ότι το ΠΑΣΟΚ δε διψά για εξουσία. Δεν είναι και δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός η κατάκτηση της εξουσίας. Ο λαός θα μας αναθέσει ευθύνες κι εμείς ως ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτές τις ευθύνες, στις ανάγκες του και στις ελπίδες του. Ας προσέξει ο καθένας μας επομένως, για να μη… μείνει με το κοστούμι στο χέρι.
 
Να τελειώσουμε με την παιδεία. Πώς κρίνετε τις διαθέσεις του Αρη Σπηλιωτόπουλου να αποσυνδεθεί η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από την εκπαιδευτική διαδικασία του λυκείου;
 
Αυτή η γενικόλογη διακήρυξη δε λέει τίποτα συγκεκριμένο. Οπως και η θέση ότι έπειτα από 5 χρόνια διακυβέρνησης όλα πρέπει να ξεκινήσουν από το μηδέν. Τι δείχνουν αυτά; Κατά την άποψή μου, ότι η κυβέρνηση, αφού τα προηγούμενα χρόνια πέτυχε να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας, αφού μείωσε σταθερά τα κονδύλια και με διάφορες εμμονές της αναστάτωσε επανειλημμένα το χώρο της παιδείας, στέκεται τώρα πλήρως αμήχανη μπροστά σε «ερείπια».
 
Δεν αντιλαμβάνεται ότι γενικόλογες και αυτονόητες διαπιστώσεις, όπως το ότι δεν πρέπει η εκπαιδευτική λειτουργία του λυκείου να υποβαθμίζεται σε απλή διαδικασία εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, δεν αποτελούν συγκεκριμένη πολιτική.
 
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος μου δίνει την εντύπωση ότι επιδιώκει να προσέλθει σε διάλογο παριστάνοντας ο ίδιος το «βωβό».
 
«Το ΠΑΣΟΚ δε διψά για την εξουσία», τονίζει ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου Φίλιππος Πετσάλνικος. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στον «ΑτΚ», βάζει φρένο στις διαθέσεις των πασόκων βουλευτών για υπουργικές θέσεις, σημειώνοντας με νόημα: «Ας προσέξει ο καθένας μας για να... μη μείνει με το κοστούμι στο χέρι», ενώ τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού με στόχο την αυτοδυναμία.
 
Στο ζήτημα της παιδείας ο κ. Σπηλιωτόπουλος μου δίνει την εντύπωση ότι επιδιώκει να προσέλθει σε διάλογο παριστάνοντας ο ίδιος το «βωβό»

Αγγελιοφορος

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3005&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote